2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bel Fıtığı ile Kara Disk Hastalığı Arasındaki Farklar
MAKALE #1186 © Yazan Prof.Dr.Kadir KOTİL | Yayın Haziran 2008 | 37,366 Okuyucu
Omurgamız, omur denen temel yapı taşlarının üst üste dizilerek oluşmuş, içinde beynin ana kaplosu olan omuriliği barındıran ve koruyan hareketli kanallı bir sistemdir. Omurilik, trafonun, yani beynin, ürettigi elektriği taşıyan bedene çok özel donanımıyla elektriği sağlayan dağıtım şebekesidir diyebiliriz.

Omuriliğin hangi bölgesinde ezilme, kırılma, sıkışma ve kesilme olursa o bölgenin altına elektrik geçemez veya az geçer buna bağlı olarak felç veya kısmı felç ortaya çıkar.

Omurgamızda boyun, sırt ve bel bölgesinde 3 adet doğal eğrilik vardır ve toplam boyunda 7, sirtta 12, belde 5 olmak uzere toplam 24 tane hareketli, kuyruk sokumunda ve son ucta hareketsiz olmak uzere 7-9 tane kaynamış omur bulunur bu sayı kişiden kişiye bir eksik bir fazla bulunabilir.

- Eğrilikler bizi ayakta tutan esas biyomekanik kavramdır. Bu eğrilikler sayesinde omurgamız üstüne düşen yük miktarını en aza indirir ve esnek bir biçimde hareket edebilir.

- Disklerin görevi yürüme, oturma, yük kaldırma sırasında oluşan sarsıntıları emmek, omurların üzerine düşen yükü eşit olarak azaltarak, ağırlığı dengeli biçimde alt seviyelere iletmektir.

- Omurlar birbirlerine arkadan iki adet faset eklemi denen eklem yapıları ile tutunur.

- Omurganın çevresinde buluan kas desteği onu hareketlerinde güçlü kılar ve yaşlanmasını azaltır. Cildin yaşlanmasını su nasıl azaltırsa omurgaya fazla yük bindiğinde onu emen kasların kendisidir.
- Omurlar üst üste tuğla gibi dizilerek bir yapı taşı oluşturular aralarında disk denen jole kivaminda çekirdek içeren amortisor görevi gören kıkırdak bulunur. Omuraganın çoğu sık görülen hastalığı bu kıkırdak denen anatomik yapinın hareketli ve zayıf olmasından kaynaklanmaktadır. Bu kıkırdak bozulduğunda bunu çıkarmak ve o bolgeyi füzyona yanı hareketsizlestirme-kaynak yapmak biz beyin cerrahlarinin istediği esas amaçdır

Toplumda bel ağrısı sıklığı çok fazladır ve nedenleri arasında birinci sırada lomber strain dediğimiz bel omuru ve eklentilerinin incinmesi sonucu oluşur. ve bir hafta içinde her halükarda geçer. ikinci sıklıkta bel fıtığı ve üçüncü sıklıkta ise belde kireçlenme ve bundan sonrada kara disk hastalığı dediğimiz dejeneratif disk hastalığıdır(degenerative disc disease). Bu hastalığın belirtileri de bel fıtıgına benzersede başlangıçta belini boşlukta hissetme, belinde kilitlenme v e belinde tutulmalarla başlar. Bu YAKINMALAR SENEDE bir veya ayda üç kez de olabilir ve hastayı 3 ile beş gün yatırır. Sonra hasta yine ayağa kalkar. Bu dönemde bel vücüdu taşıyamaz ve bacaklara vuran ağrı yoktur.
nedeni omurlar arasında bulunan diskin suyunu kaybetmesi sonucu kendi kapsülü içinde küçük yırtıklar oluşur ve diskin hipertansiyonu söz konusudur.

disk hipertansiyonuna kara disk denmesinin nedeni MR da disklerin siyah ve ince görünmesinden kaynaklanmaktadır.

Çoğu profesyonel olmayan hekim bu hastalığa bel fıtığı gibi yanaşır ve yanlış tanı ve tedavıyle hastalar zaman kaybeder.

Tedavide bütün medikal tedaviler denenmesine rağmen hasta 6 aydan daha fazla sürede iyileşemiyorsa bu bozulan diskin tamamı bozulduğundan ya çıkartılarak füzyon operasyonu yapılır yada son 10 yıldır yaptığımız gibi dinamik sistemler yanı suni diskler yanı protezler takılır.

Bu yedek parçaların insanlar üzerindeki kullanımından dolayı oluşan en önemli dezavantajları kireçlenmeleri ve buna bağlı fonksiyonlarını yitirmeleridir. Ama bu sorunda da zamanla yeni mödellerle ortadan kalkacağına ınanıyoruz.

- Disklerin görevi yürüme, oturma, yük kaldırma sırasında oluşan sarsıntıları emmek, omurların üzerine düşen yükü eşit olarak azaltarak, ağırlığı dengeli biçimde alt seviyelere iletmektir.
- Omurlar birbirlerine arkadan iki adet faset eklemi denen eklem yapıları ile tutunur.
- Omurganın çevresinde buluan kas desteği onu hareketlerinde güçlü kılar ve yaşlanmasını azaltır. Cildin yaşlanmasını su nasıl azaltırsa omurgaya fazla yük bindiğinde onu emen kasların kendisidir.

Omurgamın güçlü ve sağlıklı olması için neler yapabilirim?

Omurga günlük hareketlerimizde çok güçlü ve cok da nazik olmalıdır. çünkü öne -yana arkaya eğilmelerinde içinde barındırdığı omuriliğe basıncı veya ağırlığı aks etirmemektır. Hiç bir eşya ayakta iki bacak üstünde duramaz biz insanlarin iki ayak üstünde durması ancak ve ancak omurganin yarim S şeklindeki anatomik posturune borçludur. Bu açılanmayı bozan her etken omurgamızın sağlığını bozacaktır. Bu nedenle ;
  • İki ayak üzerinde dik durun
  • Ağır yüklerin altına girmeyin. Bel kaslarınızın gücü kadar hareket edin.
  • Yüklerinizi belinizi kırarak değil dizlerinizi kırarak kaldırın.
  • Elinizdeki yükleri eşit olarak dağıtın ve yürüyün.
  • Dönmeniz gerekiyorsa belinizle değil, vücüdünüzla dönün.
  • Araç koltuğunuza düzgün ve dik oturun. Uzun yolculuklarda 3 saaten bir inip ayağa kalkın ve dolaşın. Gerekirse bel kıvrımınıza uyan yastıkla belinizi takviye edin.
  • Otururken sırtı düz tutun ve yaslanın. Bel boşluğunuzu yastıkla doldurun.
  • Yatağınız gerçek anlamda ortopedik olsun ve an iyi yatış posizyonu yüzü koyun yatmakdır. Sirt üstü yatılığında bel en iyi ortopedik yatakta bile zorlanabilir.
  • Kilonuza dikkat edin, dengeli beslenin
  • Sigara içmeyin ve yeterli uyku uyuyun.
  • Günlük gerilim ve streslerinizi azaltın
  • Düzenli ve günlük egzersiz yapın.Tempolu yürümek, yüzmek ve koşu sizin için ideal sporlardır. Bunlardan en ideal olanı haftada iki kez stilli yüzmektır
Omurgamın hangi hastalığında acaba doktorum bana hangi tedaviyi uygular?

Doktorunuz sizi bazi testlerden gecirerek sizi tedaviye hazırlar.

Peki ne gibi bilgiler elde edilerek sonuca varılır.

Öykü hastalığın teşhisinde çok önemlidir. Gerçek veya doğru tanı bizi doğru tedaviye götürür.

Kas sinir ve fizik muayenelerini içeren sistematik muayene Rutin kan testleri Duz omurga boyun veya bel ağrıları Elektrik ileten sinir dokusunun elektriğini ölçen EMG testini isteyebilir Tomografi Magnetik resonance veya EMAR Gerekirse hareketli düz filmler veya dinamik EMAR Kemik taraması ve sintigrafisi dek tanı vasıtalarıdır.

Omurga-omurilikteki rahatsızlığın durumuna göre asağıdaki tedavi modalitelerininden birini size doktorunuz tarafından uygulanacaktır.

Istirahat tedavisi maximum 3 gün ile kısıtlanır ve yavaş yavaş hareketlendirme başlanır.Fazla istirahat kaslarda erime kireçlenme ve kemik erimesi oluşabılır. Ilaç tedavisi-biyokimyasal fazda romatizma ilaçları en fazla 15 gün kullanılabılır, fakat kas gevsetiçilerinin omurgayı gevşeteceğinden dolayı sorun yaratabılır ve dikkatli olmak doktor tavsiyesine göre kullanılır.Antidepresanlar etkili olabilirler. Fizik ve egzersiz tedavisi Intradiskal elektrotermokoagulasyon.

Cerrahi edilmeyen ve protrüzyon denen küçük ve orta fıtıklarda kıkırdak içine katater lokal anastezi altında göndeilerek 20 dakika kadar jeneratörle ısıtılır. Kıkırdak yakılır. İşlemin uzun vadede fayda ve uzun vadede fiyasko ile sonuçlandığı bildirilemektedir.
Elektrikle stimulasyon yapılması doğru hastada etkili olabilir. Korseler; her hastalıkta kullanılan korseler farklıdır, bu nedenle doğru olanı seçmek son derece önemlidir.
Cerrahi sonrası dönemde hareketlendirme

Kriyopraksi denen masaj sauna vd (Ciddi bel fıtığı, romatizma yakınmaları, tümör, enfeksiyon gibi ciddi rahatsızlığı olanların uzak durması gerekmektedir. Düzeltmek adına sonuç daha da kötü olabilmektedir.) Akupunktur ve bioenerji yontemleri Gerginlik- stres belimizin en önemli düşmanıdır. Yasaklar, iş ortamının stresi, biriken borçlar, aile kavgaları ve ekonomik sorunlar gerginliği her zaman arttırır. Stres ve gerginlik kaslarımızın kasılmasına sebep olur. Yaşam biçimimizde gerginliği azaltma yollarından birkaçı şunlardır: Düzenli egzersiz Tatil Sauna / Jakuzi / Kaplıca Hydrotherapy Masaj Yoga / meditasyon Hobiler Sosyal uğraşılar Güzel sanatlar Uygun ilişkiler, motivasyon Son olarakta hiç bir şekilde ağrının geçmediği durumlarda enjeksiyon tedavileri uygulanır. Bu işlem direkt sinir dokusunun basısının olduğu lokal sahaya kortikosteroidve lokal anaestezikler uygulanir

konu ile ilgili detayli bilgi www.kadirkotil.com elde edilebilir.Bu makalenın tamamı daha önce hiç bir yerde yayımlanmamış ve şahsıma aittir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bel Fıtığı ile Kara Disk Hastalığı Arasındaki Farklar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Kadir KOTİL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Kadir KOTİL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     7 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadir KOTİL Fotoğraf
Prof.Dr.Kadir KOTİL
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi57 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Kadir KOTİL'in Makaleleri
► Lomber Disk Hernisi (Bel Fıtığı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Bülent ÇELİK
► Servikal Disk Hernisi (Boyun Fıtığı) ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Bülent ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bel Fıtığı ile Kara Disk Hastalığı Arasındaki Farklar' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Omurilik Tümörleri Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:43
Top