2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusu ve Çözüm Yolları
MAKALE #13029 © Yazan Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ | Yayın Ağustos 2014 | 3,904 Okuyucu
OKUL KORKUSU VE ÇÖZÜM YOLLARI

Okul öncesi eğitim, çocuğun aileden ve evinden çıkıp sosyal anlamda yeni bir dünyaya attığı ilk adımdır. Yeni bir çevre, yeni insanlar, alışık olduğu düzenden başka bir düzen çocuklarda korku ve endişe yaratır. Çocuklar bu dönemde evden ya da evde bağlandığı kişiden ayrılmaya bağlı olarak, o kişiyi kaybedeceği, kendisinin ya da o kişinin başına bir şey geleceği, o kişi yanında olmadan güvende olamayacağı düşüncesi ile okula uyum sağlamada bir takım problemler yaşayabilirler. Yapılan araştırmalara göre, okula başlayan her 10 çocuktan 8’i çeşitli derecelerde okula uyum sorunları yaşar. Her çocuğun uyum süreci farklıdır. Bazı çocuk rahat olurken bazısı 3 günde bazıları da daha uzun sürede okula uyum sağlarlar.

OKULA UYUM SÜRECİNİ ZORLAŞTIRAN BAZI KOŞULLAR

• Aile içi iletişim problemleri
• Boşanma
• Taşınma
• Kardeşin doğumu
• Kardeş kıskançlığı
• Aşırı bağımlı olmak
• Tek çocuk olmak
• Ölüm, kaza ve hastalık

Okula uyum sürecinde çocukların gösterdikleri temel davranışlar; ağlama, regresyon ( yaş düzeyinin altında davranışlara geri dönme), içe kapanma, saldırganlık, annenin sınıfa gelmesini istemek, söz dinlememe, küfretme, inatçılık, yalan söyleme vb. şekilde sıralanabilir. Bu durumda çocukla inatlaşmak, yargılamak, tehdit etmek, ceza vermek, şiddet ve baskı uygulamak okula gitmek istememe davranışını okul fobisine dönüştürür.

Okula gitmek istememe durumunda, uygun ebeveyn tutumu ve okulun desteği ile bu sorun aşılabilir. 1996 yılında Muris ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmanın sonucuna göre; çocuğa aşırı düşkün olmak, sorumluluk vermemek, aşırı disiplinli, sınırlayıcı, ilgisiz, eleştirici ve suçlayıcı olmak çocuğun gelişim aşamalarını sağlıklı atlayamamasına ve buna bağlı olarak başta uyum sorunu olmak üzere daha birçok probleme neden olmaktadır. Güven verici ve destekleyici bir tutum sergilemeniz çocuğunuzun gelişim aşamalarını sağlıklı atlamasına yardımcı olur.

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

• Sabah evden çıkmadan önce özellikle yemek ve giyim konusunda onunla inatlaşmamaya özen gösterin,
• Güven duygusunu arttırması ve okulda kendisini rahat hissetmesi için sevdiği bir oyuncağını yanında götürmesine izin verin,
• Siz veya eşinizden hanginizden daha kolay ayrılacağını düşünüyorsanız ilk günlerde okula o bıraksın,
• Onun okulda olduğu saatleri kapsayan sürede kendi aktivite ve programlarınızdan yanında konuşmamaya özen gösterin,
• Okuldan sonra beraber yapabileceğiniz bir aktivite planlayın,
• Okula başlamadan 1 hafta öncesinden okulun ilk günü hakkında konuşun, kendi anılarınızı anlatın. Kaygılarının neler olduğunu anlamaya çalışın. İlk gün okulda ne yapılacağını bilmek, belirsizliği ve buna bağlı oluşan kaygıyı azaltır,
• Çocuğunuzun, okulun ilk günü kendisini daha rahat hissetmesi için okul açılmadan kısa bir süre önce onunla okula gidebilir, sınıfını gösterebilir, öğretmeniyle tanıştırabilirsiniz,
• Okula geliş-gidiş saatlerini net belirleyin ve çocuğunuzla paylaşın. Söz verdiğiniz saatte orada olun,
• Ayrılırken mutlaka ‘hoşça kal’ deyin. Kaçmak ya da kandırmak çocuğunuzun daha çok korkmasına neden olur,
• Vedalaşmaları her zaman kısa tutun.
• Akşam eve geldiğinizde ona gününün nasıl geçtiğini sorun. Bunu sorarken sorgulayıcı olmaktan kaçının.
• Çocuğun okula başlaması çocuk kadar anne- babayı da kaygılandırır. Endişelerinizi mümkün olduğunca çocuğunuza yansıtmayın. Çocuğunuzun anne ve babasının içinin rahat ve kararlı olduğunu görmesi kaygısını azaltacaktır.

Eğer bunlara rağmen çocuğunuzun okula gitmek istememe davranışı 4 haftadan fazla süredir devam ediyorsa bir uzmandan yardım alınız.

Psikolog Gizem HÜNERLİ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Korkusu ve Çözüm Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gizem HÜNERLİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi33 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gizem HÜNERLİ'nin Yazıları
► Çocuklarda Okul Korkusu ve Çözüm Yolları Dr.Psk.Hale Nur KILIÇ MEMUR
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Okul Reddi & Okul Korkusu ÇOK OKUNUYOR Psk.Onur CANSIZ
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
► Okul Korkusu Psk.Dnş.Ali KÜLTEKİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusu ve Çözüm Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bahar Yorgunluğuna Dikkat Ağustos 2016
► Sosyal Jet-Lag Sendromu Ağustos 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:56
Top