2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tatlı Yemeden Yaşayamayanlar: Reaktif Hipoglisemi ve Diyet Tedavisi
MAKALE #1372 © Yazan Dyt.Seçil KENAR | Yayın Temmuz 2008 | 35,734 Okuyucu
TATLI YEMEDEN YAŞAYAMAM ! ( REAKTİF HİPOGLİSEMİ ve DİYET TEDAVİSİ)


Polikliniğe zayıflamak için başvuran bir çok hastadan ilk duyduğum cümle budur. Hiçbir şey yemeden, aç durabilirim fakat çikolata yemeden asla duramam. Hastaların beslenme alışkanlıklarını dinlediğinizde genelde benzerdir. Sabah kahvaltı yapma isteği yoktur, öğlen hafif bir şeyler atıştırmaları yeterlidir, fakat akşama doğru tatlı isteği yoğunlaşır, özellikle akşama kadar tatlı besinleri atıştırma ve aşırı acıkma hissi gelişir, gece uykudan uyanıp tatlı veya yemek yiyerek tekrar uyumak genel yeme alışkanlıklarıdır. Sürekli diyet yapma çabası vardır kişide fakat diyetler çok kısa sürelidir ve başarı sınırlıdır.

Bu kişilerin açlık kan şekerlerine baktığınızda değerlerin normal olduğunu görürsünüz. Fakat şeker yüklemesi yapıldığında, hastaya REAKTİF HİPOGLİSEMİ tanısı konur. Normal zamanlarda kan şekerleri 70-110 mg/dl arasındadır. Reaktif hipoglisemi özellikle yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesiyle insülin hormonunun fazla salgılanması sonucunda yemeği takiben kan şekerinde oluşan düşüşlerin sonucunda oluşur. Burada düzensiz, aşırı bir insülin salgılanma durumu vardır. Kişinin özellikle kan şekerini hızla yükselten besinler yedikten sonra (çikolata, pasta, hamurlu tatlılar v.b) terleme, taşikardi, aşırı acıkma hissi, tekrar tatlı ve besin tüketim isteği gibi durumlar oluşur. Bunların sonucunda sürekli tatlı tüketimi ve kilo artışı yaşanır.

Reaktif hipoglisemi düzensiz beslenen, öğün atlayan, psikolojik durum bozukluğu, aşırı ve hızla kilo alıp veren ve ailede şeker hastalığı olan kişilerde gözlenebilmektedir. Reaktif hipoglisemi ileride şeker hastalığının habercisidir. Tanı konduktan sonra en temel tedavisi diyettir.

Zayıflamak ve diyet yapmaya karar veren kişilerin mutlaka doktor ve diyetisyen gözetiminde, kendi metabolizmalarına uygun diyetlerle zayıflamaları gereklidir.

Reaktif hipoglisemide diyet tedavisi
  • kan şekerinin hızla yükselen ve ardından kan şekerinin hızla düşmesine sebep olacak basit karbonhidratların ( çay şekeri, bal, reçel, pekmez, pasta, tatlı, kurabiye v.b) tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olan rafine edilmiş, glisemik indeksi yüksek besinler yerine posa içeren kompleks karbonhidratlar tüketilmelidir. Kepekli ekmek, bulgur, kepekli pirinç, kepekli makarna gibi posa içeriği yüksek karbonhidrat kaynakları tercih edilmelidir.
  • Kan şekeri yemek yedikten 3 saat sonra düşmeye başlar. Bu yüzden mutlaka 3-4 saatte bir 3 ana öğün, 3 ara öğün olmak üzere az az sık sık beslenme şekli benimsenmelidir.
  • Glisemik indeksi yüksek meyvelerin tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Yaşa ve boya göre olması gereken kilo aralığında olunmalı, zayıflamak gerekiyorsa mutlaka profesyonel bir yardım alınmalıdır.
  • Öğün atlanılmadan düzenli besin tüketimi sağlanmalı, öğünlerde her besin grubundan yeterli olarak tüketim sağlanmalıdır.
  • Vücudumuz enerji veren karbonhidratlardır, belirli düzeyde karbonhidrat tüketilmeli, sadece protein ve yağ içeren diyetler yapılmamalıdır.
  • Düzenli yapılacak egzersiz kan şekerini dengeler fakat egzersize aç başlanması veya çok uzun süre yoğun egzersiz yapılması kan şekerinin düşmesine sebep olur. Bu yüzden kepekli sandviç, kepekli makarna, ayran, meyve, kepekli bisküvi gibi karbonhidrat içeren bir besin egzersiz öncesi alınmalıdır.
  • Ara öğünlerde probiyotik yoğurt, kepekli tost veya sandviç, meyve, kepekli bisküvi+peynir, ceviz veya fındık gibi besinler tüketilebilir.
  • Alkol kan şekerini önce yükselmesine daha sonra düşmesine sebep olduğundan tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Meyve suyu, şeker içeren içecekler, aşırı çay, kahve tüketiminden kaçınılmalıdır.
  • Beyaz undan yapılmış besinler (börek, poğaça, mantı, kurupasta v.b) yerine kepekli undan yapılmış besinler tercih edilmelidir.
  • Şeker isteği hissedildiği takdirde meyve, kepekli sandviç gibi besinlerden doğal şeker alınmalıdır.
  • Glisemik indeksi düşük besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir.
  • Posa içeriği yüksek sebze ve salata tüketimi arttırılmalıdır.
BAZI BESİNLERİN GLİSEMİK İNDEKS DEĞERLERİ


Yerfıstığı 21
Portakal suyu 74
Fruktoz 32
Kivi 75
Soyulup yuvarlanmış arpa 36
Tatlı patates 77
Süt, tam 39
Patlamış mısır 79
Barbunya 42
Mango 80
Mercimek, yeşil 42
Müsli 80
Mercimek, yeşil 45
Muz, fazla olgunlaşmış 82
Süt, yağsız 46
Pirinç, yüksek amilozlu 83
Muz, olgunlaşmamış 51
Sakkaroz 87
Elma 52
Muffin 88
Kuru fasulye 54
Bisküvi 90
Domates 54
Çavdar ekmeği unu 92
Elma suyu 58
Buğday krakeri 99
Spagetti, beyaz 59
Beyaz ekmek 101
Portakal 62
Bal 104
Makarna 64
Patates kızarması 107
Laktoz 65
Mısır gevreği 119
Pirinç, önkaynatılmış 68
Patates, pırında pişirilmiş 121
Çavdar ekmeği 71
Pirinç, düşük amilozlı 126
Kırılmış arpa 72
pirinç 128
Barbunya, konservelenmiş 74
Glikoz 138

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tatlı Yemeden Yaşayamayanlar: Reaktif Hipoglisemi ve Diyet Tedavisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Seçil KENAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Seçil KENAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seçil KENAR Fotoğraf
Dyt.Seçil KENAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Seçil KENAR'ın Makaleleri
► Reaktif Hipoglisemide Diyet Tedavisi Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
► Fenilketonüri ve Diyet Tedavisi Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Osteoporozda Diyet Tedavisi Dyt.Gül Özlem ERTÜRK
► Obezite ve Diyet Tedavisi Dyt.Merve TIĞLI
► Şişmanlık ve Diyet Tedavisi Dyt.Gamze KAÇAR BOZKURT
► Ülserde ve Kabızlıkta Diyet Tedavisi Dyt.Zeynep Işıl KÜÇÜKGÖNCÜ
► Aşırı Zayıflık ve Diyet Tedavisi Dyt.Perran AYDEMİR
► Hipertansiyonda Tıbbi Diyet Tedavisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Tatlı Yemeden Yaşayamayanlar: Reaktif Hipoglisemi ve Diyet Tedavisi' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şok Diyetler Temmuz 2008
► Meyve Diyetleri Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:10
Top