2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Okul Dönemi Beslenmesi - Beslenme Çantası
MAKALE #1365 © Yazan Dyt.Seçil KENAR | Yayın Temmuz 2008 | 9,719 Okuyucu
Okul çağı dönemden çocukların büyüme ve gelişme süreci devam etmektedir, ayrıca okul öncesi döneme göre çocukta fiziksel aktivite artmaktadır bu yüzden çocukların bu dönemde ki enerji ve besin öğeleri gereksinimleri fazladır. Bu dönemde çocukların okulda hızlı öğrenme, bilgi ve beceri kazanma süreçleri de devam etmektedir. Yapılan araştırmalarda yeterli ve dengeli beslenen çocukların okul başarılarının daha iyi ve dikkat dağınıklıklarının daha az olduğu görülmüştür. Yani hem çocuğun fiziksel elişimi hem de okul başarısında beslenme alışkanlıklarının önemi açıkça görülmektedir. Okul öncesi başlayan beslenme alışkanlıklatının oluşması okul çağında da devam etmektedir. Çocuğun bu dönem de ki beslenme alışkanlığı yetişkinlikte ki beslenme alışkanlıklarının belirlenmesinde ve ileride ki şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi kronik hastalık risklerinin oluşumunda da etkindir. Bu yüzden okula devam eden çocukların beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmeli, neyi ne kadar yemesi gerektiği çocuğa öğretilmeli ve bunun devamlı olması sağlanmalıdır.

Yapılan araştırmalarda yetersiz ve dengesiz beslenen, yağ ve karbonhidrat, kalori içeriği yüksek gıdalarla beslenen ve yemek saati düzensiz olan çocuklarda yetişkinlik döneminde kronik hastalıklara yakalanma oranlarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu hastalıklar;

*Diabet (şeker hastalığı) *Karaciğer Yağlanması
*Kalp Hastalıkları * Obezite
*Damar Sertliği *Mide Hastalıkları
*Gut *Kemik ve Eklem Hastalıkları
*Kanser *Diş ve ağız sağlığında bozukluklar

Bu dönemde özellikle yapılan hatalardan birisi çocuğa okulda yemesi için hazırlanan beslenme çantalarına konulacak besinlerde yanlış seçimler yapılmasıdır. Çocuğun kahvaltı etmeden okula gitmesi ve yanına alması için hazırlanan besinlerde yapılan hatalar veya dışarıda ki satılan besinlerden almasına izin verilmesi çocukta yanlış beslenme alışkanlıklarının gelişmesine ve yetersiz beslenmesine neden olmakta, ileri yaşlarda görülebilecek sağlık problemlerinin oluşmasına sebep olmaktadır. Bilinçsizce veya hazırlanması kolay olsun diye çocuğun beslenme çantasına konulacak olan kek, bisküvi, hazır meyve suları, gofret, çikolata, börek, kurabiye, kurupasta, poğaça gibi besinlerin yağ ve kalori oranları yüksektir. Özellikle basit karbonhidrat (şeker) içeren besinlerin çocuk tarafından tüketilmesi sakıncalıdır. Kan şekerinin hızla yükselmesine ve ardından hızla düşmesine sebep olacak bu besinler çocukta insülün seviyesinde bozulmalara, dikkat dağınıklığına, diş çürüklerine ve yüksek kalori içerdikleri için de obeziteye sebep olabilmektedirler. Yağ oranı fazla olan besinlerin tüketimi sonucunda ise özellikle yüksek doymuş yağ alımı sonucunda ileri yaşlarda koroner kalp hastalıkları, damar sertliği, hiperlipidemia gibi bir çok sağlık problemine sebep olmaktadır.

Özellikle okullarda ara öğün olarak tüketilmesi için hazırlanan beslenme çantalarına konulacak besinleri seçerken çocuğun yeme davranışlarına göre dengeli ve sağlıklı besinler konulmalıdır. Çocuğun harcadığı enerji miktarını ve beslenme alışkanlıklarını göz önüne alarak ara öğün alternatifi olarak peynir, ekmek, zeytin, yumurta, reçel gibi besinlerden oluşan kahvaltı, süt+meyve, taze sıkılmış meyve suyu, peynirli, ton balıklı v.b besinlerden oluşmuş sandviçler, ceviz, fındık + meyve gibi sağlıklı beslenme ara öğün seçenekleri hazırlanabilir. İçecek olarak çay veya hazır meyve sularının yerine süt, bitki çayları veya taze sıkılmış portakal suyu tercih edilmelidir.

Okulda beslenme saatlerinde yaşanan problemlerin birisi de farklı hazırlanmış beslenme seçeneklerinde çocukların başkasının besinlerini örnek olarak almalarıdır. Yani süt ve meyve ile hazırlanmış bir öğünü olan çocuk yanında ki arkadaşında çikolata ve meyve suyu olduğunu görüyorsa aileden bu besinleri isteyebilir. Bunun için sınıf öğretmeni tarafından herkes için aynı tür besinlerden oluşan aylık bir mönü kontrol etmesi istenebilir.
Okul çağı çocukluk döneminde dikkat edilmesi gereken noktalar
  1. Eve cips-çikolata-kolalı içecekler- hazır meyve suları gibi besinleri almayın. Bu tip gıdalarla ev ortamında karşılaştırmayınız. Israr ederse onunla oturup bu tip besinlerin bünyesine nasıl zarar verdiğini uygun bir dille anlatın ama sakın korkutmayınız.
  2. Sabah kahvaltısı günün en önemli öğünüdür. Yapılan araştırmalarda kahvaltı eden çocukların etmeyenlere göre başarı düzeylerinin, derse ilgilerinin daha yüksek olduğu, daha kolay öğrendikleri görülmüştür.
  3. Beslenme çantasını siz hazırlıyorsanız kek-kurabiye-börek-meyve suyu gibi besinler yerine “sandviç + süt/ayran + meyve” tarzında daha düşük kalorili daha dengeli mönüler hazırlayınız.
  4. Okulda yemek veriliyorsa okul yönetiminden mönüleri isteyin ve çocuğunuzu seçimler konusunda bilgilendirin. Ayrıca evdeki yemeğini okulda yemediklerini tamamlayacak şekilde organize edin. Okul mönülerinin beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmış olmasını okul yönetiminden isteyiniz.
  5. Çocuğunuzu oyunlara ve harekete teşvik edin. Hatta siz de onunla birlikte hareket edin. Unutmayın çocuklar çoğunlukla anne-babalarını örnek alırlar.
  6. Ara öğün alışkanlığı kazandırın. Bu öğünlerde meyve-sandviç-süt-sütlü tatlı-sebze çubukları gibi alternatifler sunun.
  7. Sevmediği bir besin grubu varsa bir diyetisyene danışın. Yerine ne verebileceğinizle ilgili size yardımcı olacaktır.
  8. Asla diyet için zorlayıcı olmayın ve çocuğu listelere mahkum etmeyin. Yavaş yavaş ve kademeli olarak alışkanlıklarını değiştirmeye çalışın.
  9. Sağlıklı yemekleri birlikte yapmaya çalışın. İçinde emeğinin bulunduğu bir besini daha kolay ve severek yiyecektir.
  10. Fast - food restoranlarında hamburgerin yanında patates, kola yerine ayran ve salata isteyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Okul Dönemi Beslenmesi - Beslenme Çantası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Seçil KENAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Seçil KENAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seçil KENAR Fotoğraf
Dyt.Seçil KENAR
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Seçil KENAR'ın Makaleleri
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
► Okul Çağı Çocuk Beslenmesi Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Çocuklarda Yaz Beslenmesi Dyt.Merve GÜLÜNAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Okul Dönemi Beslenmesi - Beslenme Çantası' başlığıyla benzeşen toplam 59 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Şok Diyetler Temmuz 2008
► Meyve Diyetleri Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:58
Top