2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtajdan Sonra Bakım
MAKALE #14002 © Yazan Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL | Yayın Ocak 2015 | 24,986 Okuyucu
Kürtaj işlemi Karman adı verilen vakum aletleri ile ortalama on dakika süren bir işlemdir. İşlem sona erdikten ve Batikon ile vajinal temizlik ve kanama kontrolü yapıldıktan sonra hasta dinlenmek ve takip edilmek üzere istirahat odasında gözlem altına alınır. Bu sırada vajinal kanama olup olmadığı kontrol edilir. Kürtaj sırasında ağrı kesiciler yapıldığı için gözlem sırasında hasta ağrı hissetmez. Sadece dismenoresi (ağrılı- sancılı adet gören) olan hastalara daha kuvvetli ağrı kesiciler kullanmak gerekir; çünkü bu hastalarda kürtajdan sonra tıpkı adet ağrısı gibi rahimde kasılmalar gözlenebilir. Kürtajdan sonra ilk birkaç saat boyunca rahim içindeki gebelik kesesinin boşaltılmasından dolayı, rahim kasları kasılarak hafif kramp şeklinde ağrılara neden olabilir; bu kramp şeklinde ağrılar özellikle adet görürken şiddetli sancıları olan bireylerde daha sık rastlanır. Bu ağrılar kuvvetli ağrı kesici ilaçlara ragmen, yine de kürtajdan sonra hafiflemiş adet sancıları şeklinde kısmen hissedilebilir, fakat bu his saatler içinde giderek kaybolur.
Kürtajdan sonra kadınların büyük bir kısmı ilk dakikalarda duygusal gerilimler yaşayabilir. Kürtajdan sonra ilk anda geçici suçluluk duygusu, üzüntü, ağlama krizleri olması normaldir. Bu duygular birkaç dakika içinde kaybolur. Bir çok kadın da kürtajdan sonra büyük bir rahatlama hisseder. Hasta kürtajdan sonra muayenehanede ortalama bir saat kadar vajinal kanama, kullanılan ilaçlara karşı allerji gibi komplikasyonlara karşı gözlem altında tutulduktan sonra, koruyucu olarak kısa süreli antibiyotik ve ağrı kesici reçetesi verilerek ve gerekli önerilerde bulunarak taburcu edilir. Kürtajdan bir süre sonra normal günlük hayata dönülebilir.
Ayrıca kürtaj olan kadın Rh negatif, partner Rh pozitif ise bu durumda Rh uyuşmazlığı söz konusu olduğu için kürtaj işleminden sonra ilk 72 saat içinde yapılmak üzere, sonraki gebeliklerin kan uyuşmazlığından etkilenmemesi için, mutlaka Anti Rh İmmunoglobilin reçetesi verilmelidir.
Kürtaj lokal anestezi ya da sedasyon anestezi ile yapıldığından, bulantı yoksa işlemden sonra yemek yenmesinde bir sakınca yoktur.
Kürtajdan Sonra Öneriler:
Kürtajdan sonra evde hijyen şartlarına dikkat edilmesi, sık sık iç çamaşırı ve pedin değiştirilmesi, kendisine verilen ilaçların çok düzenli kullanılması, iki hafta boyunca kesinlikle cinsel ilişkiye girilmemesi ve bu sürenin sonunda mutlaka kontrole gelinmesi, öğütlenir.
Kürtajdan sonra hafif vajinal kanama olabilir veya bu kanama birkaç gün sonra da başlayabilir ve bu kanama günler içinde gittikçe azalarak kesilir. Kürtajdan sonra adet kanamasından fazla pıhtılı bir kanama olursa ve bu kanama devam ederse, bu konuda mutlaka doktora danışılmalıdır.
Kürtajdan önce ve sonra ilk bir hafta vajinal kanamayı artıracağından aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmamalıdır.
Kürtajdan sonra evde sadece vajinal duş yapmaktan ve sıcak su ile dolu duş küveti içine oturmaktan kaçınmak suretiyle, ayakta duş şeklinde banyo yapılabilir.
Kürtajdan sonra karında ağrı, ateş, çarpıntı, titreme, kokulu vajinal akıntı gibi şikayetler olursa kürtaj yapan doktor aranmalı; bu şikayetlere neden olan durumlar doktor tarafından tespit edilmeli ve gerekli önlemler alınmalıdır.
Kürtaj olduğunuz halde gebelik kesesinin alınmadığından ve gebeliğin devam ettiğinden şüpelenerek evde idrar ile ya da laboratuvarda betaHCG testi ile tetkik yaptıracak olursanız; gebelik kürtaj yoluyla ortadan kaldırılsa bile bu testler 3-4 hafta yanıltıcı olarak pozitif çıkar. Çünkü gebelik hormonlarının kandan temizlenmesi ve tamamen atılması 3-4 haftayı bulur.
Eğer gebelik sonlandıktan sonra memelerde hassasiyet, bulantı gibi bulgularla gebeliğin devam ettiğini düşünüyorsanız; mutlaka doktorunuza kontrole gidiniz. Kontrolde yapılacak dikkatli bir ultrasonografik muayene ve gerekirse betaHCG gibi testler ile gebeliğin devam edip etmediği ya da bir dış gebelik durumunun olup olmadığı araştırılmalıdır. Bazı durumlarda çok nadir olmakla beraber(1/25.000 oranında) hem normal rahim içinde gebelik hem de dış gebelik aynı anda ortaya çıkabilir, ve bir intrauterin gebelik mevcutken aynı anda bir de dış gebelik olması, çoğu zaman, çok nadir rastlanan bir durum olduğundan ve bu dış gebelik de eğer ovaryal dış gebelik ise gebelikte yumurtalıklarda oluşan gebelik kisti (gebelik carpus luteumu) ile karışacağından dış gebelik tanısı koymak biraz zaman alabilir. Bu nedenle kürtaj olan bir kadında eğer bulantı, kusma, memelerinde dolgunluk gibi şikayetler geçmediyse mutlaka doktorunu aramalı ve bu durumun açıklığa kavuşmasını istemelidir.
Kürtajdan sonra hastaların psikolojik durumları da dikkatten kaçmamalıdır. Kürtajı takiben klinik depresyon belirtileri gösteren ve bu belirtiler giderek daha yoğun yaşayan kadınlarda gercek bir depresyon ortaya çıkmadan profesyonel bir danışma alması için psikiyatriste sevk edilmesi gerekir. Özellikle bu aşamada ilgisini ve şefkatini esirgemeyen bir partner kadının depresyonunu çok kolay atlatmasına yardımcı olabilir.
Kürtajdan sonra rahim eski boyutuna dönünceye kadar ve kanama kesilinceye kadar ortalama 2-3 hafta cinsel ilişkiye girmemek gerekir. Bu süre içinde asla vajinal tampon kullanılmamalı, normal pet kullanılmalıdır.
Rahim normal hale gelinceye kadar enfeksiyonlara açık olduğu için kürtajdan sonra ilk 20 gün cinsel ilişkiden uzak durmak oldukça önemlidir.
Kürtajdan hemen sonraki ayda bile tekrar gebelik olabilir. Gebelikten korunmak için kürtaj işleminden hemen sonra hastanın durumuna en uygun olan doğum kontrol yöntemi belirlenmelidir. Örneğin; kürtajdan hemen sonra rahin içi araç takılabilir, ya da hasta için belirlenen doğum kontrol ilaçlarına başlanabilir. Ayrıca doğum kontrolü sağlamak için spiral taktırmak istemeyen hastalara İmplanon adı verilen üst kol deri altına lokal anestezi ile takılan ve levonorgestrel salgılayan, üç yıl etkisi devam eden doğum kontrol çubukları uygulanabilir.
Hastanın partnerinin doğal yöntemle korunması ya da prezervatif kullanması da önerilebilir. Eğer yeterince çocuğu varsa ve başka gebelik düşünmüyorsa kürtaj olan kadınların tüplerinin cerrahi (tercihen laparoskopik) yolla bağlanması daha kesin bir çözümdür.
Adetleri normal olan kadınlarda kürtajdan ortalama bir ay sonra tekrar adetler başlar; fakat kürtajdan sonra ilk adet kanaması bazen 1-1,5 aya kadar uzayabilir; bu durum normaldir, hemen endişelenmeye gerek yoktur, kürtajdan sonra rahmin toparlanması ve hormonların tekrar normale dönmesi biraz zaman alabilir.
Ayrıca kürtaj olan genç bayanlar, cinsel yolla buluşan hastalıklara karşı bilgilendirilmeli ve dış genital organlarda siğil, rahim ağzında kansere neden olan Human Papilloma Virüs’e (HPV) etkenine karşı aşılanma yolu ile korunması önerilmelidir.
Sonuç olarak; kürtaj işlemi tecrübeli ellerde, steril şartlarda aspirasyon yöntemi ile usulüne uygun olarak çok dikkatli yapıldığı ve ultrason ile kontrol edildiği taktirde, ayrıca kürtaj sonrası doktor tarafından verilen önerilere çok titizlikle uyulduğu sürece, kürtaj sırasında ve kürtajdan sonra karşılaşılabilecek risklerin önemli bir kısmı bertaraf edilmiş olur. Makale Yazım tarihi: 14.01.2015

Op. Dr. Kutlugül Yüksel
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtajdan Sonra Bakım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     11 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kutlugül YÜKSEL Fotoğraf
Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi27 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL'in Makaleleri
► Kürtajdan Sonra Yapışıklık Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kürtajdan Sonra Kanama Olur mu? Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Ameliyat Sonrası Bakım Post Op. Bakım ÇOK OKUNUYOR Dr.Rami ASKER
► Yoğun Bakım Rehabilitasyonu Nedir? Fzt.Abdulkadir TURAN
► Özel Bakım Gerektiren Gebelikler Op.Dr.Yeşim GÜREL
► Gebelik Takibi (Prenatal Bakım) Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Medikal Estetik Bakım ve Yaz İçin Botox Op.Dr.Barış ZAMANDAR
► Anne Sağlığında Doğum Öncesi Bakım Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Anne Sağlığında Doğum Öncesi Bakım Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
► Doğumdan Sonra Vajina Genişlemesi Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Doğumdan Sonra Karşılaşılan Riskler Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Kürtajdan Sonra Bakım' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:09
Top