2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kuzu, Toklu, Koyun Besiciliği ve Yapay Mera
MAKALE #14601 © Yazan Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ | Yayın Nisan 2015 | 118,126 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
KUZU, TOKLU, KOYUN BESİCİLİĞİ VE YAPAY MERA

BESİYE BAŞLAMADAN ÖNCE

Yurdumuzda bulunan bütün Koyun ırkları ve bunlardan elde edilen melez hayvanlar besiye elverişlidirler. Besinin başarılı olabilmesi için hayvanları önce dış ve iç parazitlerden tamamen arındırmak gereklidir. Kene, bit, pire, sinek vb gibi dış parazitlerle, burun, akciğer, mide – barsak kurtları ve tenyalardan (şeritler) hayvanları tamamen arındırmadan sağlıklı bir besiden söz edilemez. Beside başarının ilk anahtarı başarılı bir dış ve iç parazit ilaçlamasıdır. Dış parazitler için İvermectin etken maddeli Deri altına uygulanan ilaç çok etkilidir. Hayvanlara musallat olan ve verim düşüklüğüne neden olan diğer harici parazitler ve kene, bit, pire, sinek için Profetampos + Spermetrin etken maddeli ilaçları sulandırıldıktan sonra parazitlerin bulundukları yerlere haricen 15 gün ara ile en az 3 defa ilaçladıktan sonra Besiye başlamak gerekir.
Parazitlere karşı ilaçlanan hayvanlarda parazitler olamayacağı için ve harici parazitlerle (sinek, kene vb.) irrite edilemeyeceği için hayvanın aldığı yemlerdeki besin maddelerinin tamamı hayvana kalacaktır.
Besiye başlamadan önce hayvanların ağırlıklarını tartarak bilmek zorundayız. Besi başladıktan sonra da her hafta hayvanların düzenli olarak tartılması gereklidir. Bu tartılardan alınan sonuçlara göre hayvanların yemini ayarlamak mümkün olmaktadır. Hayvan sayısı fazla ise hepsinin tartılması epeyce bir zaman alır. Böyle durumlarda en iyisi sürü içerisinden 8- 10 hayvanı işaretleyip onları tartmaktır. O zaman hem zamandan kazanırız hem de işi kısaltmış oluruz.

SÜT KUZUSU BESİSİ

Süt kuzularının besisi ya hemen doğumdan sonra ya da kuzular 6 – 10 haftalık olunca yapılır. Her iki şekilde de analarının kuzuları doyuracak kadar bol süt vermesi gereklidir. Süt kuzusu besisinde en ucuz ve en yararlı yem ana sütüdür. Onun için kuzuları besiye alınan koyunların mera mevsimi gelene kadar ahırda beslenmesi gereklidir.
Yurdumuzda bulunan kuzuların doğum ağırlıkları, yerli ırk koyunlarımızdan doğan erkek kuzularda 5,5 kg, dişi kuzularda 4 - 4,5 kg kadardır. Merinos ırkı kuzularda ise erkek kuzularda 4,8 kg, dişi kuzularda ise 4,5 kg kadardır.
İkiz kuzular bunlardan 1 kg kadar eksik doğarlar. Doğumun ilk iki haftasında anaç koyunlara günlük şu yemler verilmelidir.


TEK KUZULU KOYUNA

Kuru Yonca otu 2 Kg.
Kesif yem 200 Gram
Buğday Samanı 1 Kg.
Mineral karışımı 20 Gram

İKİZ KUZULU KOYUNA

Kuru Yonca otu 2 Kg
Kesif yem 400 Gram
Buğday Samanı 1 Kg
Tuz - Mineral Karışımı 20 Gram

KESİF YEMİN BİLEŞİMİ 100 KG İÇİN,

34 Kg Arpa kırması
16 Kg Mısır Ezmesi
26 Kg Kurutulmuş Ayçiçeği Tohumu Küspesi
24 Kg Kalın Buğday Kepeği (Razmol)


TUZ – MİNERAL KARIŞIMININ BİLEŞİMİ 1 KG. İÇİN

Kalsiyum karbonat (Soda) 300 Gram
Di Kalsiyum Fosfat (DCP) 400 Gram
Kaya Tuzu – Kaba öğütülmüş 300 Gram

SÜT KUZUSU BESİSİ İÇİN YEMLEME

Doğumun 2. Veya 3. Haftasında analarının öğün zamanı ayrı bir yere kapatılarak kuzulara kuru yonca otu veya iyi kalitede kuru ot vermek gerekir. Böylece kuzuların yeme alışmaları ve midelerinin gelişmesi sağlanmış olur.

Geviş getiren hayvanlarda 4 bölümlü mide (Rumen (İşkembe), Reticulum (Börkenek), Omasum (Kırkbayır) ve Abomasum (Şirden)) vardır.

Geviş getiren hayvan yavruları ilk doğdukları zaman sadece 4. Mide Abomasum vardır. Diğer mideler tam oluşmamıştır. Anadan emilen süt Sulcus abomasicum adı verilen bir olukla sütün sindiriminin gerçekleşeceği Gerçek mideye yani 4. Mideye yani Abomasum’ a (Şirden) ulaşır. Hayvan daha sonra ot ve diğer yemleri yemeye başladıktan sonra diğer mideler de oluşmaya başlar. Diğer mideler oluşmadan Regurgitasyon (Geviş Getirme) gerçekleşemez.

İşte bundan dolayı kuzulara doğumlarından 2 hafta sonra yeme alıştırmak ve diğer ön midelerin gelişmelerini başlatmak için yavaş yavaş kuru yonca otu veya iyi kalitede kuru ot verilir.

Evcil hayvanlar içerisinde en çabuk gelişen hayvan yavruları kuzulardır. Eğer bir kuzu normal olarak beslenirse 12 gün içerisinde doğum ağırlığı kadar kilo alır. Yani doğum ağırlığının 2 katına ulaşır.

Bunun için kuzuları yavaş yavaş ot ve yem yemeye alıştırmak gerekir. Fakat kuzular 1 ayını doldurmadan onlara fazla yem verilmez. Çünkü 4 bölümlü mide tam olarak oluşmadığından bu yemi sindiremezler. Kuzular 1 aylık olunca yavaş yavaş ot ve kesif yemleri arttırılır. Bu artış her hafta azar azar fakat belirli ölçüde olmalıdır.

Başlangıçta 50 gram verilen otu 15. Haftada 400 gram olacak şekilde arttırmaya devam etmelidir. Arpa, yulaf gibi kesif – kuvvetli yemlere gelince, Başlangıçta sadece yulaf verilir. Çünkü yulafı kuzular oldukça kolay sindirebilir. Kuzu 5 haftalık olunca 50 gram yulaf verilir. Yulafı 7. Haftada 200 gram’ a çıkarmak gerekir. Haftalar ilerledikçe artık yulafı arttırmaya gerek yoktur. Bunun yerine Arpa veya Yukarıda yazdığım Kesif Yemden vermeye devam etmelidir.
KESİF YEMİN BİLEŞİMİ 100 KG İÇİN,

34 Kg Arpa kırması
16 Kg Mısır Ezmesi
26 Kg Kurutulmuş Ayçiçeği Tohumu Küspesi
24 Kg Kalın Buğday Kepeği (Razmol)

Yalnız unutmamak gerkir ki bu yemleri verirken kuzuların analarını da emmesi mutlaka gereklidir. 16 hafta dolmadan kuzuları sütten kesmek büyük hatadır. Kuzular için ağılda daima taze, serin su bulunmalıdır. Kuzuların yemine her gün Tuz – Mineral karışımından kuzu başına başlangıçta 6 gram gelecek şekilde vermek gereklidir. Çünkü kemiklerin gelişmesi için hayvanın bu maddelere gereksinimi vardır.

TUZ – MİNERAL KARIŞIMININ BİLEŞİMİ 1 KG. İÇİN

Kalsiyum karbonat (Soda) 300 Gram
Di Kalsiyum Fosfat (DCP) 400 Gram
Kaya Tuzu – Kaba öğütülmüş 300 Gram


Süt kuzlarının besisi 3,5 – 4 ay kadar devam eder ve bu süre içinde hayvanlar günde 350 – 400 gram canlı ağırlık alarak sütten kesilmede (16. Hafta dolunca) 35 – 40 Kg. canlı ağırlıkta olurlar. Sütten kesilen hayvanların canlı ağırlıkları istenilen düzeye ulaşmışsa kuzular derhal kesime sevk edilirler.

SÜT KUZUSU BESİSİ İÇİN ÖNEMLİ TEVSİYELER

1.Kuzulama süresi 3 – 4 haftalık bir süre içinde toplanırsa ya da en iyisi bir Veteriner Hekimi tarafından Östrüs Senkronizasyonu yaptırıp doğumların bir hafta içerisinde gerçekleşmesi sağlanırsa kuzularda büyük yaş farkı meydana gelmez.

2.Turfanda Süt Kuzusu besili kuzu yetiştirmek için sonbahar kuzulaması (Ekim, Kasım ayları) yapılırsa Diğer kuzu yetiştiricilerinin kuzuları daha doğmadıkları veya besiyi tamamlayamadıkları için, daha büyük kazanç elde edilir.

3. Size göre doğumun 2. Veya 3. Haftasında süt kuzularının besiye alınması uygun değilse meraların ve hava koşullarının uygun olması durumunda kuzuları anaları ile beraber meraya salınız. Sütten kestikten sonra kuzu besisine başlayınız. Fakat unutmayınız ki bu yöntem diğer önerdiğim ilk kuzu besisine göre size daha az et daha az kazanç sağlar.

4.Besiye alacağınız kuzularınız seçiniz. Ahırda bunlara ayrı bir yer ayırınız ve bunlara kesinlikle kastrasyon yapmayınız (enemeyiniz – kısırlaştırmayınız).

5.Kuzuları mutlaka yaşlarına yani doğumun erken veya geç oluşuna göre yemleme gruplarına ayırınız. İkiz kuzuları ayrı gruplara alınız. Farklı yaşlardaki, farklı büyüklükteki kuzular bir arada besiye alınırsa büyük kuzuların küçük kuzulara yem bırakmadıkları, yem yedirmedikleri saptanmış bir gerçektir.

6. Besiye aldığınız kuzuları sütten kesme zamanına kadar (16. Hafta dolana kadar) sadece akşam analarının yanında bırakınız, diğer zamanlarda onları mutlaka analarından ayırınız.

7. Besi kuzularının öğün zamanlarını 3 er saat ara ile ayırınız. Yemlemede buna dikkat ediniz. En iyisi yemleme zamanını 6. 9. 12. 15. 18. Saatlerde seçiniz ve her zaman ahırda taze su bulundurunuz.

8. Her öğünde kuzlara yiyebilecekleri kadar yem veriniz.

9. Her hafta aynı saatte kuzuları tartınız. Eğer tartım işlemi uzun sürüyorsa 8- 10 kuzuyu seçip tartınız ve elde edeceğiniz canlı ağırlık artışına göre yemi ayarlayınız.

AHIRDA KUZU BESİSİ

Süt kesiminde kuzuların ağırlıkları az ise ya 8 – 10 hafta süreli Ağıl Besisine tabi tutulurlar.

Ahır besisinde kuzular çabuk kilo almak üzere sıkı bir besiye alınır. Önce yünleri alınmak için kuzular kırkılır. Bu besi döneminde kuzuların 50- 60 Kg. canlı ağırlığa ulaşması için onlara ortalama olarak 80 Kg. Arpa, Yulaf gibi kesif yem verilir. Sütten kesilmede kuzular 20- 26 Kg. arasında tartılırken 2-3 ay devam eden beside sırasına göre 50 - 65 Kg. tartılırlar. Hayvanlar günde ortalama olarak 350 gram canlı ağırlık artışı sağlarlar.

Besi sonunda ot ve saman azaltılarak kesif yem arttırılır.

Sütten kesilmiş kuzu besisinde aşağıdaki besleme rasyonu uygulanır.

Ot 400 Gram
Yulaf Ezmesi 200 Gram
Arpa Kırması 300 Gram
Tuz – Mineral Karışımı 10 Gram

TUZ – MİNERAL KARIŞIMIN BİLEŞİMİ 1 KG. İÇİN

Kalsiyum karbonat (Soda) 300 Gram
Di Kalsiyum Fosfat (DCP) 400 Gram
Kaya Tuzu – Kaba öğütülmüş 300 Gram yine aynı formülü kullanınız.

Gerek süt kuzusu ve gerekse sütten kesilmiş kuzu besisinde çok iyi yumuşak, açık renkli, usareli, çok lezzetli körpe kuzu eti elde edilir. Et ve yağ oranı uygundur. Fazla yağlanma bu beside yoktur. Sırt ve But etleri özellikle iyi gelişir.

MERADA KUZU BESİSİ

Sütten kesimde kuzuların canlı ağırlıkları az ise ve mera mevsimi başlamışsa en ucuz olarak kuzular ilkbaharda meraya salınırlar.

Bu zamanda kuzulara biraz sap veya saman vermek yararlıdır. Kuzular merada bulunmazken kaya tuzu vermek suretiyle onların tuz ihtiyaçlarını karşılamak gerekir. Sonbaharda artık kuzular Toklu olmuşlardır.

TOKLU BESİSİ

Kuzular sütten kesildikten sonra canlı ağırlıklarına göre 3 gruba ayrılırlar.

1.Grup canlı ağırlıkları en fazla olan kuzulardır. Bunlar sütten kesimle beraber kesime sevk edilmek üzere satılırlar.

2.Grup, orta canlı ağırlıktaki kuzular olup bunlar 8 – 10 hafta süre ile ahırda kuzu besisine tabi tutulur. Geri kalan kuzular kastre edilerek (kısırlaştırma – eneme) meraya salınırlar. Bunlara Toklu besisi yapılır.

Hayvanlar genel olarak ne kadar zayıf olarak meraya bırakılırsa meradan yararlanma o kadar yüksek olur. Koyunlar fazla sulu yemlerden hoşlanmazlar. Fakat çayır ve mera otunu da severek ve iştahla yerler. Doğal meraların yanında Nadas yerleri, Anızlar, Kıraç arazi, Dağlık yerlerin otları, Orman meraları ile biçilip kaldırılmış çayırların yeri Toklular için çok iyi bir yem kaynağıdır. Sonbaharda meraların Toklular için büyük önemi vardır.

Hava koşulları uygun gidiyorsa, merada ot varsa en iyi Toklu besisi ucuz olarak merada yapılır. Hayvanlar kışın ahıra alınınca Kesif yemle et elde ederler. Son besi devresi olması gereken kışın hayvanlara az ot, çok kuvvetli kesif yem verilerek besleme yapılır ve kışın sona ermesi ile Toklular da kesime sevk edilmek üzere satılırlar.

15 – 18 aylık olunca Toklular büyüme devresini tamamlarlar. Bu süre içinde Tokluların en az 60 – 70 Kg. canlı ağırlığa ulaşmaları gerekir.

Eğer bu ağırlığa ulaşamazlarsa, ucuza sağlanan kesif yemlerden Toklu başına günde 150 – 250 Gram kadar yemlerine eklemek gerekir. Toklular beside epeyce yağlanır. Fakat Butlar, Sırt ve Kollardaki etleri iyi gelişmiştir.

YAŞLI KOYUN VEYA MARYA BESİSİ

Yaşlı koyunlara yurdumuzda Marya da denilmektedir.
Yaşlı koyunları ahırda besiye almak faydalı değildir, çünkü kar bırakmaz. Daima zarar etmeye mahkumdur.

Bunun için yaşlı koyunlar Sonbaharda merada biraz semirtilmişken kesime sevk edilmek üzere satılmalıdırlar. Mera kötü ve koyunlarda zayıf ise o zaman çaresiz olarak yaşlı koyunları lapa gibi yemlerle biraz tavlandırıp satışa çıkartmak gerekir. Bu tip beside hayvanlar vücuduna et yapamaz. Biraz yağlanırlar.

Fakat yağlanma için verilen yeme yapılan masraf elde edilen canlı ağırlık artışından daha pahalıya malolur.

BESİ KOYUNUNUN ET VERİMİ

Et verimi iyi olan hayvanlar gençlik devresinde çabuk gelişen hayvanlardır. Bunların derileri elastik, etleri ince liflerden oluşmuştur.

Koyunun en değerli etleri Butları ile Sırtıdır. Butları zayıf, az gelişmiş, sırtı dar, kaba kemikli, fazla yağlı hayvanlar besi hayvanı değildir. Lifleri kalın, koyu renkli ve ıslak olan koyun etlerinin kalitesi düşüktür.

Beside kaldığı sürede besi hayvanına dikkatli davranmak, sert muamele, çarpma, vurma gibi vücutta iz bırakacak hareketlerden kaçınılmalıdır. Çünkü bu tür hareketler Etin içinde kan sızmalarına ve kan oturmasına neden olur. Etin değeri düşer.

Kuzu ve Toklular her zaman aynı değildirler. Ahır besisine tabi tutulmuş bir hayvanın gövdesi mera besisine tabi tutulmuş hayvanın gövdesine oranla daha iyidir. Çünkü Butlar dolgun, Sırt geniş, Et/Yağ oranı ve Et/Kemik oranı uygundur. Böbrekleri hafifçe iç yağına gömülmüş durumdadır.

TOKLULAR İÇİN RASYON – YEMLEME ÖRNEKLERİ

RASYON 1.
Toklu başına günlük verilecek,

YEM MİKTARI
Kuru Ot 500 Gram
Buğday Samanı 1 Kg.
Arpa 100 Gram
Ayçiçeği Küspesi 100 Gram
Razmol (Kalın Kepek) 100 Gram
Tuz – Mineral Karışımı 10 Gram

100 Günlük besi süresince hayvan başına verilecek toplam yeme bakacak olursak,

YEM MİKTARI
Kuru Ot 50 Kg.
Buğday Samanı 100 Kg.
Arpa 10 Kg.
Ayçiçeği Küspesi 10 Kg.
Razmol (Kalın Kepek) 10 Kg.
Tuz – Mineral Karışımı 1 Kg.

değerlerini görürüz.

RASYON 2.
Toklu başına günlük verilecek,

YEM MİKTARI
Kuru Yonca Otu 250 Gram
Arpa Kırması 1 Kg.
Buğday Samanı 250 Gram
Razmol (Kalın Kepek) 250 Gram
Tuz – Mineral Karışımı 10 Gram

100 Günlük besi süresince hayvan başına verilecek toplam yeme bakacak olursak,

YEM MİKTARI
Kuru Yonca Otu 25 Kg.
Arpa Kırması 100 Kg.
Buğday Samanı 25 Kg.
Razmol (Kalın Kepek) 25 Kg.
Tuz – Mineral Karışımı 1 Kg.
değerlerini görürüz.

KOYUNLAR İÇİN RASYON – YEMLEME ÖRNEKLERİ

RASYON 1.
Koyun başına günlük verilecek,

YEM MİKTARI
Kuru Ot 1 Kg.
Yulaf Ezmesi 250 Gram
Razmol (Kalın Kepek) 100 Gram
Tuz – Mineral Karışımı 10 Gram

100 Günlük besi süresince hayvan başına verilecek toplam yeme bakacak olursak,

YEM MİKTARI
Kuru Ot 100 Kg.
Yulaf Ezmesi 25 Kg.
Razmol (Kalın Kepek) 10 Kg.
Tuz – Mineral Karışımı 1 Kg.
değerlerini görürüz.

Yukarıda da belirttiğim gibi yaşı ilerlemiş, dişleri dökülmüş koyunlar bu tip besi için elverişli değildirler ve yaşlı koyun besisinden kar elde edilemez. Yaşlı koyunlar için yapılacak en iyi iş çok iyi bir merada masrafsız beslemektir. Bu iş için son yıllarda Yapay meralar yapılmaya başlamıştır.
YAPAY MERA VE YAPILIŞI

Günümüzde kırmızı et üretimi, hem az ve hem de pahalı üretiminden dolayı çok kar getiren bir sektör durumuna gelmiştir.
Hayvanların kaba yemlerini yapay meradan büyük ölçüde (% 90 gibi) karşılamak mümkündür.

Bundan dolayı A.B.D. ve Avrupa Ülkelerinde yapılan Yapay meraları siz değerli okuyucularıma biraz anlatmak istiyorum.

Mera yapılacak olan Arazi için, toprağı bol, az taşlı bir alan seçilir. Yapay meranın büyüklüğü meradan beslenecek hayvan sayısına göre ayarlanır.

Toprak önce iyice sürülür ve yabani ot mücadelesi yapılır. Toprak sürüldükten sonra 15 – 15 – 15 olarak piyasada bulunan Çinko katkılı Azot (N), Fosfor (P), Potasyum (K) gübresinden dekar başına 25 – 30 Kg. gelecek biçimde gübreleme yapılır. Toprak tekrar sürülür ve Ekime hazırlanır.

Eğer Yapay Mera yapılacak Arazimiz Sulamaya elverişli ise, yani sulu bir arazi için,

Lolium perenne – İngiliz Çimi : Yüksek verimli, pas hastalığına dayanıklı, değişik iklim koşullarına kolay uyum sağlayabilen, lezzetli ve kuru madde oranı yüksek bir çeşit yem bitkisidir.



Trifolium pratense – Kırmızı Yonca : Protein oranı yüksek ve içerdiği mineraller dolayısıyla lezzetli, toprağa azotu fikse ederek diğer bitkileri de besleyen bir yem bitkisidir.


Phleum pratense – Çayır Kelp Kuyruğu : Kışa dayanıklılığı yüksek ve lezzetli bir yem bitkisidir. Uzun ömürlü, çok yıllık yumak şeklinde gelişen bir yem bitkisidir. Sulu koşullardaki yem bitkileri içinde seçkin bir yeri vardır. Soğuğa dayanıklılığı çok iyidir. Taban ve nemli yerlerin bitkisidir. Otu yumuşak ve hayvanlar için lezzetlidir. Enerji değerinin yüksek olması nedeniyle tüm hayvanlar için iyi bir yem kabul edilmiştir. Verimli ve adaptasyon gücü yüksek, protein oranı ve enerji değeri iyi olan bir yem bitkisidir.


Festuca pratensis – Çayır Yumağı : Kuraklığa çok dayanıklıdır. Kışa dayanımı ve ot verimi yüksek çok yıllık Buğdaygil ailesinden bir yem bitkisidir. Yazın verimi çok yüksektir. Yüksek verimlidir. Hızlı gelişen soğuğa dayanıklı bir çayır tohumudur. İlk biçimden sonra hızlı gelişir. Kuru ot verimi çok yüksektir. Uzun süreli kurulan meralara uygundur. Kök derinliği yüksek olduğundan iyi bir erozyon önleyici bitkidir. Çayır Yumağı 50 – 100 cm uzunluğa kolayca ulaşabilen hayvanlar tarafından iştahla yenen çok lezzetli bir yem bitkisidir.


Tohumlarına ihtiyacımız vardır. Örneğin 100 Kg Tohum hazırlayacak olursak,

Yem Tohumu Oranı
Lolium perenne 50 Kg.
Trifolium pratense 10 Kg.

Phleum pratense 20 Kg

Festuca pratensis 20 Kg.

Tohumlarına ihtiyacımız var demektir.

Bu Tohum karışımımızdan Dekara 6 Kg. tohum 1,5 – 2 cm ekim derinliğinde ekilir.

Uygun sulamadan sonra Mera oluşmaya başlar otlar tamamen çıktıktan sonra mera 3 e bölünür. 1 hafta aralıklarla yapay merada hayvanlar otlamaya bırakılır. 2 hafta dinlenen ve sulanan diğer mera parçaları 2 hafta sonra yenilenmiş olarak tekrar hayvanların otlamasına bırakılır.

Şayet Yapay Mera yapılacak Arazimiz Sulamaya elverişli değil ise, yani kurak bir arazimiz varsa bunun için de,

Mera yapılacak olan Arazi için, toprağı bol, az taşlı bir alan seçilir. Yapay meranın büyüklüğü meradan beslenecek hayvan sayısına göre ayarlanır.

Toprak önce iyice sürülür ve yabani ot mücadelesi yapılır. Toprak sürüldükten sonra Çinko katkılı 15 – 15 – 15 olarak piyasada bulunan Çinko (Zn) katkılı Azot (N), Fosfor (P), Potasyum (K) gübresinden dekar başına 25 – 30 Kg. gelecek biçimde gübreleme yapılır. Toprak tekrar sürülür ve Ekime hazırlanır.

Lolium perenne – İngiliz Çimi : Yüksek verimli, pas hastalığına dayanıklı, değişik iklim koşullarına kolay uyum sağlayabilen, lezzetli ve kuru madde oranı yüksek bir çeşit yem bitkisidir.

Festuca arundinacea – Kamışsı Çayır Yumağı : Soğuğa, Sıcağa, Nemli veya kurak koşullara mükemmel uyum gösterir. İlkbaharda çok hızlı bir gelişme gösterir Kurak iklim alanları için çok uygun bir yem bitkisi tohumudur.

Trifolium repens – Ak Üçgül : Baklagiller ailesinden uzun ömürlü çok değerli bir yem bitkisidir. Yüksek Protein oranı ve mineral içeriği dolayısıyla lezzetli, toprağa azotu fikse ederek diğer bitkileri de besleme özelliğine de sahiptir.

Dactylis glomerata – Domuz Ayrığı : Kuru alanlarda yetiştirilmeye uygun, yaz ürünü yüksek, zayıf bakım şartlarında bile iyi bir performans gösteren bir çeşittir. Uzun ömürlü, çok yıllık, büyük yumaklar oluşturarak gelişen bir yem bitkisidir.


Agropyron cristatum – Otlak Ayrığı : Uzun ömürlü, çok yıllık, kurağa ve soğuğa dayanıklı, erken ilkbahar ot verimi yüksek iyi bir mera ve yem bitkisidir. Toprak üstünde yumak oluşturarak büyür. Kıraç koşullar altında kuru ot elde etmek ve otlatmak amacıyla da yetiştirilir. Otu lezzetli ve besleme değeri yüksektir.

Bromus inermis – Kılçıksız Brom : Uzun ömürlü, yüksek ot kaliteli bir yem bitkisidir. Otlatmaya ve çiğnenmeye dayanıklı bir bitkidir. Uzun ömürlü, çok yıllık ve köksap (rizom) teşkil ederek gelişen bir yem bitkisidir. Kuvvetli köksapları sayesinde kısa zamanda gelişerek yayılır. Kurak meralar için değerli bir yem bitkisidir. Köksaplı (Rizomlu) olması nedeniyle çiğnenmeye ve otlanmaya dayanıklıdır. Güçlü kök yapısı sayesinde iyi bir toprak koruyucudur. Otlatmak için bitkinin iyice gelişmesini ve tutunmasını beklemek gerekmektedir.

Tohumlarına ihtiyacımız vardır. Örneğin 100 Kg Tohum hazırlayacak olursak,

Yem Tohumu Oranı
Lolium perenne 15 Kg.
Festuca arundinacea 15 Kg.
Trifolium repens 10 Kg.
Dactylis glomerata 20 Kg.
Agropyron cristatum 20 Kg.
Bromus inermiş 20 Kg.

Tohumlarına ihtiyacımız var demektir.
Bu Tohum karışımımızdan Dekara 6 Kg. tohum 1,5 – 2 cm ekim derinliğinde ekilir.

Uygun sulamadan sonra Mera oluşmaya başlar otlar tamamen çıktıktan sonra mera kullanıma hazırdır. Mümkünse bazen sulama yapılmalıdır.

Bu yapay meraların kullanım ömrü yaklaşık 4- 5 yıl kadardır.

Sağlıklı günler dileği ile…

Uzman Dr.Ali AYYILDIZ – Veteriner Hekimi – İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.(Ph.D.)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kuzu, Toklu, Koyun Besiciliği ve Yapay Mera" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     39 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AYYILDIZ Fotoğraf
Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ
Antalya
Veteriner Hekim
İnsan Anatomisi Uzmanı Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Doç.Dr.Ali AYYILDIZ'ın Yazıları
► Kuzu Besleme ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kuzu, Toklu, Koyun Besiciliği ve Yapay Mera' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Antiviral İlaçlar Nisan 2020
◊ Latince Atasözleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:06
Top