2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Geçmişten Günümüze İmplant Teknolojisinde ve Tedavi Protokollerinde Neler Değişti ve Gelişti?
MAKALE #14759 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Mayıs 2015 | 3,776 Okuyucu
Branemark modern implantolgynin babasıdır. 1960’lı yıllarda internet, cep telefonu gibi iletişim ağlarını olmadığı dönemde yapılan araştırmalarla bugün ağızda yapılan implantların ilk uygulamaları yapıldı.
O günlerde implantların uygulaması yapıldığında implantın baş kısmı dişetinin dışında bırakılıyordu. Bir diğer seçenek ise implantın tamamen dişeti dokusunun altında bırakılarak üzerine önce dişetinin kapatmasına müsaade ediliyor. İmplant kemik ile tutunduktan sonra ikinci bir cerrahi ile dişeti dokusu açılarak implant ağız içinde kullanılactak hale getiriliyordu.
O dönemde kemik dokusunun yumuşak dokunun nasıl iyileştiği ve implantın kemik ile uyumu yumuşak doku ile uyumu tam olarak bilinmiyordu. Dişeti dokusunda problemler, implant kayıpları günümüzde artık hemen hemen minimale inmiş sorunlar.
Nasıl bugün daha iyi sonuçlar alınıyor inanılmaz bir değişiklik oldu. Artık yapılan araştırmalarla yumuşak doku ve kemik dokunun biolojisini biliyoruz. Aynı zamanda implant endüstrisi çok gelişti. Artık ağızda yerleştirilen implantların şekillerinde, boyutlarında inanılmaz çeşitlilik var. Çaplar, uzunluklar, şekiller ve yüzey özellikleri… Aynı zamanda zaman da implantların ağızda görünen kısımları yani üst yapılarında da çeşitlilikler söz konusu. Gelişen teknoloji bu üst yapılarda kişiye özel tasarımlar sunuyor.
İmplantların alt yapılarının tasarımı geçmişte silindirikti. Şimdi günümüzde çoğunlukla kök formunda yani gerçek dişin kök formunu taklit eden formda implantlar kullanılıyor. Bu formlar hekime cerrahi uygulamada da kolaylık sağlıyor.
Aslında geçmişten günümüze gelişen en önemli unsurlardan biriside implant cerrahisinde kullanılan frezlerin gelişimi. Bu frezler geçmişte bir cerrahi ameliyatında 1 implant yerleştirirken belki 8-10 adet olarak kullanılırdı. Yani bir implant takarken 8-10 adet frez değiştirilerek çene kemiğinde yuva açma işlemi gerçekleştirilirdi.
Bugün günümüzde 2-3 frezle bir implant yerleştirmek mümkün. Bu zaman açısından hekime kolaylık sağlarken hasta açısından kemikte daha az travma, ödem ve morluk demek. Ödem ve morluğun azlığı da implantın başarısını yükselten unsurlar. İmplantların yüzey özellikleri yani kemikle temas eden dış yapı özelliklerinde de inanılmaz gelişimler oldu. İmplant yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşır. Buna biz osseintegrasyon diyoruz. Araştırmalarla bulunmuş ki sert yüzeyler daha çok kemiği üstüne topluyor. Nano teknolojinin gelmesiyle yapılan dış yüzeyler serum içinde uygulamaya sunulan implantlar implantın takılmasının riskli olduğu hastalarda implantın başarılı bir şekilde yapılabilmesini sağlar hale getirdi.
İmplant teknolojisinin yanı sıra implant tedavi protokollerinde de inanılmaz gelişimler oldu. Tomografinin hayatımıza girmesi kemiği daha iyi görmemize sinir ve damarlara uzaklığımızın daha iyi tayinini sağladı. Gelişmiş röntgen teknolojileri sayesinde sinir zedelenmesi ki hem hekimi hem de hastayı korkutan unsurlar günümüzde minimale indi. Frezlerin gelişimi ve durduruculu sistemlerle tomografideki implant boyutu tespitine göre frezlerin boyutlarının belirlenmesi implantın cerrahisini daha güçlü kıldı.
Tedavi protokollerinde geçmişte diş çekimi iki üç ay bekleme ardında implantın yerleştirilmesi ve 2-3 ay beklenip ipmlant üstünün yapılması vardı.
İmmediat yükleme özellikle tam dişsiz hastalara hemen ameliyat sonrası dişli olma şansı verdi. Ya da ön dişlerden birinin kaybının sonucunda anında kemik ve yumuşak dokunun kaybını önleyecek şekilde implantın yerleştirilip, üst yapısının da yapılmasını sağlayan sistemler gelişti.
Prf veya prp yani hastanın kendi kanından elde edilen kozmetikten tutun, estetik birçok uygulamada kullanılan bu dokuların yara iyileşmelerine faydaları implant tedavilerine de yansıdı.
Günümüzde bir dişi çekip anında implantın yerleştirilmesinde Prf dokusunun kullanılmasının başarıyı yükselttiği kaçınılmaz bir gerçek. Ayrıca gerek kişinin kendinden elde edilen kemik gerekse suni kemiklerin çokluğu geçmişte ince oldukları için implant yapımına uygun olamayan ya da yeterli yükseklikte olmadığından implant takılamayacak sinüse ya da sinire yakın bölgelerde kemiği kalınlaştırmak implant uygulamaya uygun hale getirmek mümkün.
İmplant tedavilerinde hasta memnuniyeti teknolojinin de gelişmesinin yanı sıra hekime daha fazla sayıda hastaya implant uygulama isteği getirmekte. Kemiğin uygun olmadığı bireylerde kemiğin uygun hale getirilmesi, kalp, şeker, tansiyon gibi problemleri olanlarda bu risklerin kontrol altına alınabilmesi de implant başarısını yükseltmektedir.
Laser ve ozon teknolojisi de implant tedavilerinin başarını arttırmakta. Ozon kan dolaşımı üzerinde inanılmaz olumlu etkilere sahiptir. Ozon ameliyat edilen bölgeyi bakterilerden arındırmasıyla diş çeker çekmez implant yerleştirilme yapılmasına da olanak sağlar. Laser kansız uygulama yapma olanağı sağladığından yükleme protolünün hızını arttırır.
Günümüzde implant teknolojisinin geldiği noktada uygulamayı yaptıracak kişinin tedaviye ve hekimin tekniklerine korkuyla yaklaşmasının ve tedaviyi ertelemesinin bir anlamı yoktur. Özellikle tek diş eksikliğinin en başarılı tedavisi implanttır. Tek diş eksikliğinin oluşturacağı sıkıntı ise en az 3 dişin yerinden oynamasıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Geçmişten Günümüze İmplant Teknolojisinde ve Tedavi Protokollerinde Neler Değişti ve Gelişti?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
► İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
► İmplant Dt.Burak BAYRAK
► Dental İmplant Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Dental İmplant Dr.Dt. Fatih GENCEROĞLU
► Dental İmplant Nedir? Dt.Murat KANLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Geçmişten Günümüze İmplant Teknolojisinde ve Tedavi Protokollerinde Neler Değişti ve Gelişti?' başlığıyla benzeşen toplam 66 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:13
Top