2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğu Kekeleyen Ebeveynlere Öneriler
MAKALE #15308 © Yazan Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK | Yayın Eylül 2015 | 3,375 Okuyucu
ÇOCUĞU KEKELEYEN EBEVEYNLERE ÖNERİLER

Konuşmayı öğrenmek çocuklar için son derece karmaşık bir süreçtir. Çocuklar dil ve konuşma gelişiminin en hızlı olduğu 2-5 yaş aralığında konuşma esnasında basit tekrarlar ve uzatmalar sergileyebilir. Bazı çocuklarda bu geçici bir durumken, bazı çocuklarda ise kalıcı kekemeliğin belirtisi olabilir.

Okul öncesi çocuklarda kekemelik başladığında aileler genellikle kendiliğinden geçmesini bekler. Çocukların konuşma esnasında yumuşak takılmalar sergilemesi, dil gelişiminin ilk evrelerinde sık karşılaşılan bir durumdur. Çocukların bir kısmında bu takılmalar kendiliğinden geçerken, bir kısmında ileriki dönemlerde kronik kekemelik olarak devam eder. Kalıcı kekemeliğin çocuklar üzerinde çok sayıda olumsuz etkisi vardır. Ebeveynler, çocuklarının dil ve konuşma gelişimini bilinçli bir şekilde takip etmeli ve olası problemleri erkenden teşhis etmeye özen göstermelidir. Çocuklarının konuşmasında takılma, tekrar ve uzatma gibi durumlar gözlemleyen ebeveynler mutlaka bir dil ve konuşma terapistinden bilgi almalıdırlar.

Ebeveynler olarak kekeleyen çocuğunuzun konuşmasını akıcı hale getirmek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var:

Hızınızı azaltın. Çocuğunuzla yavaş, sakin ve telaşsız bir şekilde sık sık duraklayarak konuşun. Cümle başlarında ve uzun cümlelerin ortasında nefes almanız yavaşlamanızda etkili olacaktır. Çocuğunuz konuşmasını tamamladıktan sonra ve konuşmaya başlamadan önce mutlaka birkaç saniye bekleyin.

Konuşmasına müdahale etmeyin. Çocuğunuz konuşma esnasında takıldığında “yavaşla”, “nefes al” ya da “sakin konuş” gibi ifadeler kullanmayın. Bu tarz ifadeler çocuğunuzun daha fazla gerilip panik yapmasına neden olacaktır ve sonuç olarak konuşmasındaki takılmalar azalmaktan çok artacaktır.

Tam dinleyin. Çocuğunuz konuşurken onu dikkatinizi dağıtmadan, ilginizi tam olarak yönlendirerek dinleyin. Bu, anlattığı her şeyi, her zaman aralıksız dinlemeniz anlamına gelmiyor. Yoğun ve meşgul olduğunuz zamanlarda, dikkatinizi tam olarak vermeden dinlemek yerine çocuğunuza işinizi bitirinceye kadar beklemesi gerektiğini ve işiniz bittiğinde onu dikkatli bir şekilde dinleyeceğinizi izah edin, dinlemek için daha uygun bir ortam yaratın.

Çok soru sormayın. Konuşma esnasında çocuğunuza sorular sorabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta çocuğunuz soruya tam yanıt vermeden birbiri ardına soru sormamak olmalıdır. Aksi takdirde çocuğunuz üzerinde zaman baskısı hissedebilir ve bu durum konuşmasına olumsuz şekilde yansır. Bunun yerine, çocuğunuz soruya yanıt verdikten sonra birkaç saniye bekleyip sonrasında diğer soruya geçmeniz doğru olacaktır.

Sırayla konuşun. Ailenin tüm üyelerinin sırayla konuşmasını ve birbirlerinin sözünü kesmeden dinlemesini sağlayın. Çocuklar konuşmaları daha az kesildiğinde çok daha akıcı şekilde konuşurlar. Aile bireylerinin sıra alarak konuşmasını sağlamak için “sıra alma” gerektiren oyunlar oynayabilirsiniz.

Güvenini arttırın. Bunun için sık sık açıklayıcı övgüler yapın ve olumlu davranışlarla ilgili geridönüş verin. Örneğin, “Harikasın” yerine “Oyuncaklarını toplamana çok sevindim. Çok yardımseversin” gibi açıklayıcı cümleler kurun. Bu tarz açıklayıcı övgüler çocuğunuzun benlik algısını sağlamlaştırarak, kendine olan güvenini artırır.

Özel vakit ayırın. Her gün çocuğunuzla baş başa zaman geçirerek, dikkatinizi tam olarak ona verebileceğiniz ve onunla ilgileneceğiniz özel vakit ayırın. Bu, sessiz ve sakin bir zaman olmalı ve çevrenizde TV, tablet veya cep telefonu gibi dikkat dağıtıcı hiçbir şey olmamalı. Bu şekilde her gün çocuğunuzla 5 dakika geçirmeniz bile büyük fark yaratır.

Normal kuralları uygulayın. Disiplin, kekeleyen ya da kekelemeyen çocuklar arasında bir ayrım yaratmaz. Olması gereken kurallar her çocuk için aynı derecede geçerli ve gereklidir.

Kendinizi suçlamayın. Çocuğunuzun kekemeliğinin nedeni siz değilsiniz. Araştırmalar genetik aktarımın dışında kekemeliğin ailenin tutum ve davranışlarından kaynaklanmadığını ortaya koyuyor. Kendinizi suçlamazsanız çocuğun kekemeliğini tetikleyecek stresli ortamı ortadan kaldırır, daha sakin tutum ve davranış içine girebilirsiniz.

Uzman desteği alın. Eğer çocuğunuzun konuşmasında tutukluk olduğundan şüpheleniyorsanız, mutlaka uzman bir konuşma terapistinden destek almalısınız. Kekemeliğin ruhsal ve sosyal sorunlara yol açmadan çözülmesini sağlamak çocuğunuza verebileceğiniz en önemli destektir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğu Kekeleyen Ebeveynlere Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sümeyra ÖZTÜRK Fotoğraf
Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK
İstanbul
Uzman Dil Ve Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi49 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Sümeyra ÖZTÜRK'ün Yazıları
► Boşanan Ebeveynlere Öneriler Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
► Ebeveynlere Altın İpuçları Psk.Ezgi TANIL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocuğu Kekeleyen Ebeveynlere Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Apraksi Nedir? Aralık 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:06
Top