2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Organik Ürünler ve Beslenmemizdeki Önemi
MAKALE #1721 © Yazan Dyt.Nilgün SEREMET | Yayın Ekim 2008 | 13,147 Okuyucu
ORGANİK ÜRÜNLER VE BESLENMEMİZDEKİ ÖNEMİ

Dünya nüfusu hızla arttıkça, var olan gıda talebini karşılamak için hızlı gıda üretimini sağlamak ve verimi arttırmak amacıyla gıda üretiminde birtakım hormonlar, gübreler ve benzeri maddeler kullanılmaya başlanmıştır. Bunların yanı sıra kaliteli üretim yapmak amacıyla böcek öldürücü gibi benzeri zirai ilaçlar ve kaliteli gıda üretmek, gıda çeşitliliği sağlamak, gıda raf ömürlerini uzatmak için gıda katkı maddelerinin kullanımı artmıştır. Bu maddelerin şüphesiz ki insan vücuduna zararları vardır. Bu zararları önlemek, daha sağlıklı beslenmek amacıyla organik tarım, organik ürün gibi kavramlar ortaya çıkarılmıştır.

Organik ürün; organik yapısı bozulmamış toprakta, kimyasal herhangi bir ilaç kullanmadan, her aşaması kontrol dahilinde üretilmiş olan gıda olarak tanımlanmaktadır. Organik üründe kullanılmaması istenen insan sağlığına zarar verebilecek zirai ilaç( kimyevi gübre, hormon, antibiyotik, böcek öldürücü ilaç) veya kimyasallardır. Üretim aşamasında olduğu gibi, paketleme sırasında doğaya zarar vermeyen geri dönüşümlü ambalajlar kullanılmalı, ambalajlar üzerinde insan sağlığını tehdit edebilecek hiçbir koruyucu, renk verici ve parlatıcı bir kimyasal bulunmamalıdır.

Organik ürünler kısaca;
· Doğayı ve insan sağlığını korur.
· Doğadan aldığını doğaya geri verir.
· Tarımın sürekliliğini sağlar.
· Üretiminde her aşaması yönetmelikler dahilinde kontrol edilir.
· Tarım bakanlığınca yetkilendirilmiş bağımsız kuruluşlarca sertifikalandırılır.

Tüketicilerin daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için tüketeceği organik ürünleri alırken ürünün etiket bilgisi iyi incelenmeli, ürünün sertifikası olup olmadığını kontrol etmelidirler

. Bir ürünün organik ürün sertifikası alabilmesi için öncelikle o ürünü yetiştiren çiftçinin, ürünü yetiştirirken her aşamada kontrol edileceğini kabul etmesi gerekmektedir. Ürün yetiştirildikten ve paketlendikten sonra ise ürünler, Tarım Bakanlığınca yetkilendirilmiş kontrol ve sertifika kuruluşları tarafından denetlenir ve tüm üretim aşamalarında “Organik Tarım” ilkelerine uyulduğu için sertifika ile onaylanır. Ürün üzerinde de sertifika veren kuruluşun adı, kod ve sertifika numarası, logosu ve organik ürün logosu bulunması gerekir.
Birçok zararlı maddeden arınmış olarak üretilen organik ürünlerin insan sağlığı açısından ne kadar önemli olduğu tartışılmaz bir gerçektir.Gıda katkı maddeleri duyarlı kişilerde alerjik reaksiyonlara, hiperaktiviteye, migrene, baş dönmesi, çarpıntı ve Gut hastalığının alevlenmesine neden olabilmektedir. Kimyasallar ise vücudumuzda birikerek toksik etki yaratmakta ve bunun sonucunda bağışıklık sitemi ve birçok organ etkilenmekte, konstrasyon bozukluğu, hafıza kaybı yaratabilmektedir. Örneğin yapılan bir çalışmada pestisit gibi kimyasalların çocuklarda öğrenme ve kavrama yeteneklerini etkiledikleri bulunmuştur. Organik ürünlerin bir başka önemi ise kimyasallardan arındığı için kanserojen etkilerinin olmamasıdır.Kanser oluşuma neden olan etmenlerden biri de kimyasallardır.. Kimyasallar bağışıklık sistemini baskılayarak ve vücutta birikerek kan, akciğer, mide ve kalın barsak kanserleri oluşumuna davetiye çıkarabilmektedir. Örneğin hayvan yemlerine eklenen ilaçlar ve kimyasallar, hayvanın etine /sütüne geçmekte ve vücuda alınmasıyla insan sağlığını tehdit etmektedir.

Organik ürünler özellikle bebek ve çocuk beslenmesinde çok önemlidir. Bebeklerin yetişkinlere göre bağışıklık sistemlerinin daha az gelişmiş olması ve bebeklerin yabancı maddelere karşı daha hassas olması nedeniyle bazı kimyasallar ya da bitki üzerindeki kalıntılar bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Bebeklerin organlarının yetişkinlere göre daha az gelişmiş olması nedeniyle de fazla miktarda alınan kimyasal organa ek yük bindirmekte ve bebeğin vücudunda birikerek toksik etki yaratabilmektedir.
Organik ürün yelpazesi ülkemizde oldukça geniştir. Organik yumurta, peynir, baharat, bakliyat, kuru meyve ve kuruyemiş, çay, zeytin, sebze- meyve ve bebek maması şuanda üretilen organik ürünlerden bazılarıdır.

Organik ürün çeşitliği bu kadar fazla iken ve bu ürünler sağlığımız açısından bu kadar önemliyken organik ürünlere sağlıklı beslenme ilkeleri içerisinde daha fazla yer verilmeli ve doğru organik ürün tüketimi açısından ürünün etiketi mutlaka incelenmelidir.

Sağlıklı günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Organik Ürünler ve Beslenmemizdeki Önemi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilgün SEREMET'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilgün SEREMET'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilgün SEREMET'in Makaleleri
► Dut ve Pancarın Günlük Beslenmemizdeki Yeri Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
► Light Ürünler Dyt.Turgay KÖSE
► Light Ürünler Zararlı mı? Dyt.Elvan ODABAŞI
► Light Ürünler Sağlıklı mı? Dyt.Seçil KENAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Organik Ürünler ve Beslenmemizdeki Önemi' başlığıyla benzeşen toplam 73 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:56
Top