2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İştah Baskılayıcı 18 Sağlıklı Besin
MAKALE #18454 © Yazan Dyt.Yunus Emre UZUN | Yayın Mayıs 2017 | 2,594 Okuyucu
Birçok kişi sağlıksız yiyecekler yemeye, özellikle diyet yaptıklarında dürtülüyor. Aslında, insanların yaklaşık %50’sinde düzenli olarak sağlıklı yemek yemeyi raydan çıkaran şeyin beslenme isteği olduğu düşünülmektedir. Bu makale, diyetinize sabote etmeden yeme isteğinizi karşılayacak 18 sağlıklı gıdayı ayrıntılarıyla anlatmaktadır.

1.Taze Meyveler

Meyve doğal olarak çok şekerlidir ve şeker arzusu hissettiğinizde harika bir seçimdir. Meyve son derece besleyici bir ara öğündür. Prebiyotik lif, antioksidanlar ve yararlı biyoaktif bileşikler ve çok az kalori içerir. Ayrıca, meyve yemek sağlıklı bir tercih ve kalp hastalığı ve obezite gibi hastalıkların da daha düşük bir riski ile bağlantılıdır. 2015 yılında yapılan bir araştırmada, günde 300 gram (4 porsiyon) meyve yemenin %16 oranında kalp rahatsızlığı riskini azalttığı bulundu. Meyvenizi yerken daha çok zevk almak isterseniz, biraz bitter çikolataya daldırmayı veya karışık meyve tabağı hazırlamayı deneyin.

2. Süzme Yoğurt

Süzme yoğurt kremsi yapısı ve hoş tadının yanında aynı zamanda gerçekten sağlıklı bir seçenektir. Normal yoğurttan daha yüksek protein ve daha düşük şeker bulunur ve iyi bir kalsiyum kaynağı, B vitaminleri ve yararlı bakteriler içerir. Besinlerle kombinasyonu ile hem çok lezzetli bir öğün hem de kemik ve sindirim sağlığı için mükemmel bir besindir. Üstelik, süzme yoğurdunuza meyve ilave ederek tüketirseniz sağlık yararları daha da artar.

3. Sıcak İçecek

Kalori alımınıza dikkat etmeye çalışıyorsanız, sıcak bir şeyler içmeyi deneyin. Yemekten sonra sıcak bir kahve, çay ya da espresso içmek tatlılardan alacağınız kalorilerden kaçabilmenize yardımcı olabilir. Aynı zamanda, bir şeyler yapma ihtiyacını da tatmin edebilir ve iştah kontrolü sağlar. Kahve, peptid YY olarak adlandırılan doygunluk hormonunun miktarını bile artırabilir. Peptid YY, kalori alımınızı azaltmanıza ve kilo vermenize yardımcı olabilecek iştah baskılayıcı bir etkiye sahiptir.

4. Ara Öğün

Genelde ara öğün denildiğinde kişilerin aklına yüksek şekerli yiyecekler ve abur cuburlar gelir ancak diyetinize faydalı besin ögeleri katacak sağlıklı yiyecekler bulmak mümkündür. Bir ara öğün seçerken, en az işlenmiş ve meyve veya yulaf gibi gıdaları içeren yiyecekler arayın. Ayrıca etiketin şeker veya şeker şurupları gibi şeker içermediğinden emin olun.

5. Bitter Çikolata

Çikolata özlemi çekiyorsanız, normal sütlü çikolata yerine birazcık bitter çikolata deneyebilirsiniz. En az %70 kakao ile yapılan bitter çikolata sadece lezzetli değil aynı zamanda çok miktarda antioksidan içerir. Buna ek olarak, diyetinize ekleyeceğiniz bitter çikolata kalp rahatsızlığı riskinizi azaltabilir. Bununla birlikte, yine de porsiyon büyüklüğünü izlemeniz gerekir. Az miktarlarda tüketildiğinde sağlığa faydaları ile bağlantılı olmasına rağmen, daha yüksek miktarlar diyetinize çok fazla şeker katacaktır ve aynı koruyucu etkilere sahip olmayacaktır. İsteğinizi tatmin etmek için küçük bir kare bitter tüketebilirsiniz.

6. Meyve ve Fıstık Ezmesi

Fıstık ezmesine batırılmış meyve sağlık bilinçli insanlar arasında popüler lezzetli bir aperatif olarak bilinir. Meyve ile az miktarda fıstık ezmesi yemek, tatlı özlemi tatmin etmek için mükemmel bir yol olabilir. Bu atıştırmalık, meyvede bulunan tüm vitamin, minerallerin yanı sıra, fıstıkta bulunan sağlıklı yağlar, proteinler ve faydalı biyoaktif bileşikler sağlar. Atıştırmalıklarınızın olabildiğince sağlıklı olduğundan emin olmak için porsiyon büyüklüğüne dikkat edin ve yalnızca fıstık içeren (ve belki de biraz tuz içeren) bir fıstık esmesi seçin.

7. Çökelek Peyniri

Çökelek peyniri, kalorisi düşük ama çok besleyici olan yumuşak yapılı bir peynir ürünüdür. Bir kasesi sadece 163 kaloriyi içermesine rağmen, yaklaşık %70 protein içerir ve iyi miktarda kalsiyum, vitamin B12 ve riboflavin (B2) içerir. Çökelek peynirin yüksek protein ve düşük kalorili içeriği, özellikle kilo vermeye çalışıyorsanız, gerçekten iyi bir aperitif seçimi haline gelir. Bunun nedeni, süt ürünlerinden alınan yüksek miktarda proteinin insanlarda uzun süre daha dolgun hissetmelerine yardımcı olduğu ve daha az yeme isteği olduğu gösterilmiştir.

8. Muzlu Dondurma

Tatlı ve dondurma özlemi duyuyorsanız, kendinize bu sağlıklı alternatifi yapmayı deneyebilirsiniz. Muzlu dondurma, olgun muzları bir blender da karıştırıp en az bir saat boyunca dondurarak yapılır. Bu atıştırma sadece lezzet dolu değil, aynı zamanda normal dondurmadan kalorisi daha düşük ve lif oranı da daha yüksektir. Bu tarifi daha ilginç kılmak istiyorsanız, lezzeti arttırmak için süt, meyve veya baharatlar gibi başka malzemeleri de ekleyebilirsiniz.

9. Patlamış Mısır

Patlamış mısır, atıştırmaya meyilli olmanız durumunda, kalori alımını çok zorlamadan tuz özleminizi tatmin etmek için çok iyi bir alternatif olabilir. Bununla birlikte, hazırlama yöntemi, porsiyon boyutu ve seçilen malzemeler, sağlıklı bir patlamış mısır seçmenin anahtarıdır. Ev yapımı patlamış mısırın kalorisi, kızgın yağda yapılan patlamış mısırdan daha düşüktür. Sağlıksız malzemelerle ve kalorilerle dolu önceden paketlenmiş çeşitleri kullanmaktan kaçının. Hafif tuzlu patlamış mısır seçerek ve porsiyon ölçünüze dikkat ederek patlamış mısırınızı sağlıklı tutabilirsiniz.

10. Sebze Cipsleri

Sebze cipsi, patates cipsi özlemi çekenler için başka bir seçenek. Patates cipsi gibi yapılırlar, ancak patates yerine lahana vb. sebzelerden yapılırlar. Bununla birlikte, bu cipslerin bazı ticari markaları, normal patates cipsi kadar kalorili, tuzlu ve yağ oranı yüksek olabilir.

11. Zeytin

Yemek yemeyi arzuluyorsanız ancak kalori alımınıza dikkat etmeniz gerekiyorsa, zeytin atıştırmayı deneyin. Zeytinlerin kalorileri azdır ve geniş bir yelpazede yararlı bitki bileşikleri içerir. Ek olarak, zeytinlerde bulunan ana yağ olan oleik asit, iltihap riskini azaltma ve kalp sağlığının iyileşmesi de dahil olmak üzere bazı sağlık yararları mevcuttur.

12. Olgunlaşmamış Soya Fasulyesi

Olgunlaşmamış soya fasulyesi sıklıkla haşlanarak tüketilir ve lezzetli bir atıştırmalığa dönüştürmek için tuz serpiştirilir. Biraz tuzlu bir şeyler canınız istediğinde, olgunlaşmamış soya fasulyesi mükemmel bir seçimdir. Bu düşük kalorili aperatif, lif, protein ve vitamin ve minerallerin birçoğundan, K vitamini ve folat bakımından zengindir. 1 su bardağı (155 gram) olgunlaşmamış soya fasülyesi yaklaşık 190 kalori ve 17 gram protein içerir. Ayrıca, K vitamini için RDI’nin %52’sini ve folat için RDI’nin %100’ünden fazlasını içerir. Bu, olgunlaşmamış soya fasulyesini gerçekten sağlıklı bir atıştırmalık haline getirir ve tuzlu atıştırmalık isteklerini durdurmak için mükemmel bir seçimdir.

13. Miso Çorbası

Miso çorbası tuzlu atıştırmalık isteğini geçiştirmek için mükemmel bir seçim olabilir. Ana madde olan miso, soyayla tuz, tahıl ve koji adı verilen mantar türü ile fermente ederek hazırlanır. Bu çorba, sadece lezzetli ve kalorisi az olmakla kalmaz, lif, protein, yararlı bitki bileşikleri ve epeyce vitamin ve mineraller için iyi bir kaynaktır. Aynı zamanda birkaç sağlık yararı da mevcuttur. Örneğin, bir çalışmada, düzenli olarak miso çorbası içen Japon kadınlarının meme kanseri riskinin daha düşük olduğunu görülmüştür. Başka bir araştırmada, miso çorbası gibi soya temelli gıdalar tüketen Japon kadınların inme riski daha düşük olduğunu ortaya koyulmuştur.

14. Karışık Çerez

Karışık çerez, kuru meyve ve fındıktan oluşan kullanışlı bir atıştırmalıktır. Tarifler çeşitli olabilir, ancak fındık ve meyve kombinasyonu, tatlı ve tuzlu atıştırmalıkları canınızın çekmesi halinde mükemmel bir tercih olabilir. Fındık , yararlı besin maddelerinin geniş bir yelpazesini içerir ve tip 2 diyabetli kişilerde kan şekeri kontrolü de dahil olmak üzere bir dizi sağlık yararları ile bağlantılıdır. Üstelik, tehlikeli LDL kolestrol seviyelerini düşürerek kalp rahatsızlığı riskini azaltmaya yardımcı olurlar. Bununla birlikte, porsiyon büyüklüğüne dikkat edilmesi gerekir. Bir bardak karışımı yaklaşık 700 kalori içerir, bu nedenle aşırı yemeyi önlemek için bir avuç ölçüsünü kullanın.

15. Hurma

Hurma, genellikle kurutulduktan sonra tüketilen bir meyvedir. Çok tatlıdır ve yüksek miktarda şeker içerir. Bununla birlikte, antioksidanların zengin bir kaynağıdır ve lif, potasyum, demir ve faydalı biyoaktif bileşikler içerir. Tatlı bir şeye özlem duyuyorsanız, birkaç hurma isteğinizi tatmin etmeye yardımcı olabilir.

16. Soğuk İçecekler

Şekerli bir gazoza özlem duyuyorsanız, susamış olabilirsiniz. Susuzluğunuzu gidermek ve şekerli içecek isteğinizi karşılamak için daha sağlıklı bir alternatif seçmeyi deneyin. Buzlu çay veya soda içmeyi deneyebilirsiniz. Daha fazla bir zevk almak için çok sayıda buz ve bir dilim limon eklemeyi deneyin.

17. Çilek

Şeker isteğine yatkınsanız, meyveler şeker ihtiyacınızı giderebilir. Meyve hazırlanması çok kolay olduğu kadar çok da besleyici niteliktedir. Tatlıdırlar, kalorileri azdır, lif bakımından yüksek ve zengin bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Yüksek antioksidan içeriği, sizi kalp rahatsızlığı ve kanser gibi hastalıklardan korumak için güçlü bir anti-inflamatuar özelliklere sahiptir.

18. Sebzeli Humus

Eğer acıktıysanız ve lezzetli bir atıştırmalık arıyorsanız, sebzeli humusu deneyin. Humus, nohut, sarımsak ve zeytinyağıyla hazırlanan Akdeniz yöresinin seçkin yemeklerinden bir tanesidir ve çok lezzetli bir tercihtir ayrıca kalp sağlığıyla da bağlantılıdır. Bu atıştırmayı sebze ile yerseniz, sebze alımınızı artırabilir ve diyetinize kaliteli besinler ekleyebilirsiniz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İştah Baskılayıcı 18 Sağlıklı Besin" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Yunus Emre UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Yunus Emre UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Yunus Emre UZUN Fotoğraf
Dyt.Yunus Emre UZUN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi310 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Yunus Emre UZUN'un Yazıları
► Ev Dışında Sağlıklı Besin Seçimleri Dyt.Alperen HASKÖYLÜ
► Sağlıklı Saçlar İçin Top 10 Besin ÇOK OKUNUYOR Dyt.Merve TIĞLI
► Çocuklarda İştah Problemleri Dyt.Pınar ERMİŞ
► İştah Nasıl Kontrol Edilir? Dyt.Esra GENÇAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'İştah Baskılayıcı 18 Sağlıklı Besin' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:32
Top