2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İştah Kesen ve Tok Tutan Besinler Top 10
MAKALE #8348 © Yazan Dyt.Ferin BATMAN | Yayın Şubat 2012 | 7,137 Okuyucu
Diyetinizi kolaylaştırın..
İŞTAH KESEN VE TOK TUTAN BESİNLER TOP 10

Diyet yaparken kendinizi sürekli aç mı hissediyorsunuz?
Sürekli kazınan mideyle baş etmek için tok tutan besinleri deneyin!

Yumurta:
En önemli protein kaynağı olan yumurtanın tokluk süresini uzattığına dair bilimsel veriler var. Sabah kahvaltılarında 1-2 adet haşlanmış yumurta tüketerek tokluk süreni uzatabilirsiniz. Ben sebzeli omletleri de tavsiye ediyorum. Bol mantarlı yumurta veya menemeni de deneyebilirsiniz.

Yeşil çay: Güçlü antioksidan etkisi ile bedenimizi zehirli maddelerden
temizlemesinin yanı sıra, metabolizmayı hızlandırıyor. Karın bölgesindeki yağları eritiyor. Günde 1-2 fincan yeşil çay tüketerek metabolizmanızı enerjik hale getirebilir, aynı zamanda bedeninize dost antioksidanları da alabilirsiniz. Kabuk veya toz tarçınla tatlandırıldığında tatlı isteğini azaltır ve tok tutar.

Badem: Yağlı kuruyemişlerden olan badem birçok vitamin, mineral ve posadan zengindir. Tok tutmasının yanı sıra kalp sağlığını koruyan omega-3 yağ asitlerini de içerir. Yapılan son bilimsel araştırmalar, beslenme programında yeterli miktarda (aşırı değil) badem bulunan kadınların, badem tüketmeyen kadınlara göre daha kolay kilo verdiğini göstermiştir. Ara öğünler de meyve ile beraber öneriyorum.

Sirke: Salatalara ekleyeceğiniz sirke tokluk süreni uzatabilir. Yapılan bilimsel çalışmalar, sirkenin içinde bulunan asetik asidin sindirim hızını yavaşlattığını ortaya koymuştur. Böylece kan şekerin daha dengeli yükselir ve daha uzun süre kendinizi tok hissedersiniz.

Tarçın: Kan şekerini düzenleyerek iştahı azaltır. Üzerinde yapılan çalışmaların sonucunda, tarçının özellikle şeker hastalarında kan şekeri dengeleyici bir etkisi olduğunu ortaya koymaktadır. Şeker hastasıysanız ve diyet yapıyorsanız hem daha uzun süre tok hissetmek hem de kan şekerini dengelemeye yardımcı olmak adına, günde yarım çay kaşığı kadar tarçın ile mönülerini süslemeyi deneyebilirsiniz.

Zeytinyağı: Günlük yağ gereksiniminin bir kısmı tekli doymamış yağ asitlerinden karşılandığında yani zeytinyağı tüketimi yeterli olduğunda metabolizmanın desteklendiği ve kilo vermenin kolaylaştığı bilimsel çalışmalar ile gösterilmiştir. Daha uzun süre tok hissetmek için salatalarınıza ve sebzelerinize 1- 2 tatlı kaşığı zeytinyağını mutlaka ekleyin.

Salata: Öğünlere koca bir kâse salata ile başlamak veya öğün içerisinde bolca salata tüketmek, öğünde alınan kaloriyi azaltabilir. Sebzeler yüksek posa yoğunlukları ile midede yer tutarak daha çabuk doymamıza yardımcı olurlar. Ayrıca zayıflama diyetlerinde görülebilecek bir sorun olan kabızlığın da çözümünde önem taşırlar. İçerisine dereotu ve taze kırmızı biber eklendiğin de tok tutma süresi uzar.

Etli, sütlü veya yumurtalı çorba:
Çorbalar öğünde daha az enerji tüketmek için farklı bir yoldur. Su içerdiklerinden ve midede oluşturdukları basınç nedeni ile daha kısa sürede doymamızı sağlarlar. İlginç bir bilimsel veri de, protein içeriği yüksek çorbaların gün boyunca enerji alımını azaltmada diyet yapanlara yardımcı olmasıdır.

Yoğurt: İçeriğinde yer alan proteinler iştahı baskılamakta yardımcı olur. Bunun dışında yüksek kalsiyum içeriği ile de zayıflamaya yardımcıdır. Yapılan bilimsel çalışmalar yetersiz kalsiyum tüketiminin kilo vermeyi zorlaştırdığını ortaya koymuştur.


Yulaf ezmesi: Besleyici olduğu kadar düşük kalorilidir. Sabah kahvaltısına veya ara öğünlere, kuru meyveler, kuru yemişler ve süt ilavesi ile hazırlanan yulaf ezmesi uzun süre tokluk sağlar.
BASİT AMA ETKİLİ ÖNERİLER

*Az yemek için sık yiyin
Eğer incelmek istiyorsanız günde 6 öğün yiyin. Midenizin kazınmasını engellemek için abur cuburları sağlıklı gıdalarla değiştirin.

*Blender kullanın
Süt, çilek, light yoğurt, buz gibi malzemelerden karışımlar yapıp için. Bu tür karışımlar, hem ana öğün hem de ara öğün yerine geçer. Üstelik, tatlı ihtiyacınızı da giderir. Ayrıca yüksek miktarlarda lif ve protein alırsınız.


Deponuzu dolu tutun
Günde 8 bardak su için. Su sizi tok tutar (susuzluk da açlığı tetikler), yağ yakma sırasında üretilen atıklardan kurtulmanızı ve metabolizmanızın hızlanmasını
sağlar.

*
Kalori hesabı yapmayı bırakın

Onun yerine sağlıklı yiyecekler yemeye odaklanın.


Kesinlikle yenilmemesi gerekenler !!
Margarinler,yağda kızartmalar, besleyici özelliği olmayan kurabiye, poğaça, pasta vs., cipsler, rafine olmuş şeker kesinlikle yenilmemeli..
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İştah Kesen ve Tok Tutan Besinler Top 10" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Ferin BATMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Ferin BATMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferin BATMAN Fotoğraf
Dyt.Ferin BATMAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi123 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Ferin BATMAN'ın Yazıları
► Çocuklarda İştah Problemleri Dyt.Pınar ERMİŞ
► İştah Nasıl Kontrol Edilir? Dyt.Esra GENÇAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'İştah Kesen ve Tok Tutan Besinler Top 10' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Sonbaharda Beslenme Kasım 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:13
Top