2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Obezitesini Önlemeye Yönelik Beslenme Önerileri
MAKALE #18753 © Yazan Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ | Yayın Eylül 2017 | 2,369 Okuyucu
Çocukluk Çağı Obezitesinin Önlenmesine Yönelik Beslenme Yaklaşımları
İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenme, ek besinlere zamanında başlama ve bununla beraber anne sütünün en az 1 yaşına kadar devam ettirilmesi teşvik ettirilmelidir.
Beslenme şekli ve besin seçimleri bebeklik süresince yerleşir. Aile besin tercihleri ve beslenme davranışlarının şekillenmesinde kritik bir rol oynar. Obeziteye müdehalenin 18 yaşından sonra başlanmasının başarı oranını oldukça azalttığı rapor edilmiştir. Fiziksel aktivite, beslenme gibi yaşam tarzları çocukluk döneminde yerleşip daha sonrasında bunları değiştirmek oldukça güçtür

Dünya genelinde 11-17 yaş arası kızların %84’ü ve erkeklerin %78’i(genelde %81) WHO’nun önerdiği şekilde günlük 1 saat orta düzeyli bir fiziksel aktivite yapmamaktadır. Fiziksel aktivite çocuklarda hem maruz kalacakları hastalık risklerini azaltır hem de öğrenme yeteneklerini, mental sağlığı geliştirir. Beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarının kazanılmasında yaşamın ilk 1 yılı kritik öneme sahiptir(WHO, 2016).
Annenin gebelikte sigara ve benzeri toksinlere maruz kalması önlenmelidir.
WHO/FAO uzmanlar komitesi ortak önerisine göre hergün en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir.

Prekonsepsiyon ve doğum öncesi önlemler: Hiperglisemi ve gestasyonel hipertansiyonun erken tanı ve yönetimi, uygun gestasyonel ağırlık kazanımı sağlanması gibi. Gebelikte annenin yetersiz beslenmesine bağlı olarak düşük doğum ağırlığı ile veya bodur doğan bebekler yaşamın ilerleyen dönemlerinde enerjiden yoğun besinlerle karşılaştığında ve sedanter yaşam sürdüğünde obezite riski daha yüksektir.
Enerji yoğunluğu fazla olmasına rağmen besin öğesi açısından fakir gıdaların(şeker tatlandırıcılı içecekler, sporcu içecekleri, fast food olarak adlandırılan besinler ve sofra şekeri, yüksek fruktozlu mısır şurubu, yüksek yağ ve sodyum içeren işlenmiş gıdalar gibi) tüketiminden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır. Normalde açlık durumunda yağlar daha çok enerji için yakılırken, insülin direncine bağlı hiperinsülinemi tablosu olan bireylerde yağ yıkımı zorlaşmaktadır. Dolayısıyla glisemik indeksi düşük besin seçimleri de önemlidir.

Meyve suyu yerine meyvenin kendisinin tüketilmesi teşvik edilmelidir. Porsiyon kontrolü eğitimi verilmelidir(Styne ve ark, 2017).

2 yaşından büyük çocuklarda ve adölesanlarda doymuş yağ alımı azaltılmalıdır(Styne ve ark, 2017).

Gün boyu atıştırmadan kaçınılmalı, zamanında ve düzenli yemek yeme modeli oluşturulup tüm aile bireyleri sürece dahil edilmelidir(Styne ve ark, 2017).
Hareketsiz yaşam azaltılmalı, haftanın en az 5 günü olacak şekilde en az 20 dakika veya ideali 60 dakika orta veya şiddetli düzeyde egzersiz yapılmalıdır(Styne ve ark, 2017).

Haftada 8 saatten az TV izlenmeli. Günlük ekran başında geçen zaman 1-2 saati geçmemelidir. Uyku süreleri de oldukça önemlidir. Örneğin 2 yaşında bir çocuğun günlük 12 saatten az uyuması obezite gelişimi açısından risklidir(Geller JS ve ark, 2015; Styne ve ark, 2017).

Yaşam tarzı değişiklikleri 1 yıl gibi bir süre zarfında LDL-kolestrol, TG, kan basıncı ve insülin düzeylerinde düzelme sağlamıştır(Koletzko B ve ark, 2015).

Çoğu klinik çalışmada ailenin de dahil edildiği tedavinin uzun dönemli ağırlık kaybı sağlanmasında etkili olduğu gösterilmiştir. Bu adölesan dönemde olmayan çocuklar için geçerli olup adölesanlar üzerinde etkinliğini gösteren sınırlı veri mevcuttur. Beslenme ve fiziksel aktivite davranışlarının değiştirilmesi önemlidir. Her gün 2-3 saatten az televizyon/ekran başında zaman harcama, televizyon karşısında yemek yememe, evde daha küçük tabak, kase kullanma, dışarıdan hazır besin satın almama, kendi kendini izlem için beslenme günlüğü tutma, adım ölçer kullanma(Koletzko B ve ark, 2015).
Düzenli beslenme(öğün atlamama), mümkün olduğunca aile ile birlikte yemek yeme, daha düşük enerji ve glisemik indekse sahip, besin öğesi yönünden zengin besinlerin beslenme programına dahil edilmesi, sağlıklı ara öğün seçenekleri sunmak, sebze ve meyve tüketiminin arttırılması, porsiyon boyutunun azaltılması, temel içecek ihtiyacının su ile karşılanması, şekerli içecek tüketimini azaltmak, beslenme tarzındaki değişikliklerde rol model olacak aileyi de tedavi planının içinde tutmak(Koletzko B ve ark, 2015).
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Çağı Obezitesini Önlemeye Yönelik Beslenme Önerileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aziz KILINÇ Fotoğraf
Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ
Konya (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Aziz KILINÇ'ın Makaleleri
► Kamp ve Turnuvalara Yönelik Beslenme Önerileri Dr.Dyt.Aylin HASBAY BÜYÜKKARAGÖZ
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Aziz KILINÇ
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Aybüke SUBAŞIOĞLU
► Çocukluk Çağı Şişmanlığı Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Merve TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Obezitesini Önlemeye Yönelik Beslenme Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ek Besinlere Geçiş Mart 2018
► Malnütrisyon Şubat 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:48
Top