2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukluk Çağı Obezitesinden Korunmada Ailelerin İzleyeceği Yol
MAKALE #10908 © Yazan Dyt.Özge YILMAZ | Yayın Mayıs 2013 | 3,550 Okuyucu
Teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar başında saatlerini geçiren hareketsiz çocukların sayısı artıyor. Bu hareketsizliğe fast-food tarzı beslenme şeklinin de girmesiyle fazla kilolar kaçınılmaz oluyor.

Peki çocuklarımızın daha sağlıklı bir yetişkinlik dönemi geçirmesi için neler yapmalıyız?

Aileler çocuklarına sağlıklı kiloda olabilmeleri için yardım edebilmek adına iyi alışkanlıklar geliştirmek zorundadırlar.

Çoğu alışkanlık gibi beslenme alışkanlığı da çocukluk çağında kazanılır. Bir çocuğa sağlıklı beslenmeyi öğretmede lider rol ailededir.Çocuğun aktiviteleri ve alışkanlıklarını en iyi aile kontrol edebilir, değişimi gerçekleştirecek kilit noktada da aile bulunmaktadır.

İnsanlar çoğunlukla söylenenleri değil gördüklerini uygularlar. Çocuğunuz da sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek için öncelikle siz sağlıklı beslenmeli ve bu konuda çocuğunuza örnek olmalısınız. Fastfood beslenen ya da kola içen anne ya da baba çocuğuna bunların zararlarından bahsetse de çocuk için bir etkisi olmayacaktır.

Yemeği ailenin mümkün olduğunca birlikte yemesi çok önemlidir. Yapılan araştırmalar aile sofrasında yemek yendiğinde alınan yağ oranının büyük oranda azaldığını ve çocukların daha sağlıklı yiyeceklere yöneldiğini göstermiştir. Yemek sırasında ailecek uygulayabileceğiniz doğru beslenme alışkanlığı da, yavaş yemektir. Bir çocuk, yavaş yediği zaman açlık ve tokluğu daha iyi fark eder.

Dikkat edilmesi gereken diğer nokta çocuklarınızı daha az yemesi için teşvik ederken, “diyet” kelimesini kullanmaktan kaçınmanızdır. Diyet yapmaları istenen çocukların, daha fazla yedikleri veya kötü beslenme alışkanlıkları geliştirdiklerini ortaya çıkartmıştır.

Çocuklara sağlıklı beslenmeyi kazandıran diğer bir faktör atıştırmalıkları planlamaktır. Çocuğunuz sürekli atıştırmak istiyor olabilir, bu atıştırmalıkları sağlıklı ara öğünler haline getirip dengesiz bir şekilde günün herhangi bir saatinde değil belirli bir saatte planlanan şeyleri yemesini sağlayın. Sürekli atıştırmak, fazla yemeye yol açabilir. Ama ara öğün olarak yeneceklerin günün belirli saatlerinde yemek üzere planlanması, yemek zamanı çocukların iştahını etkilemeden, ölçülü ve sağlıklı beslenmenin bir parçası olabilir.

Çocuklarınıza sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayın. Hazır meyveli yoğurt almak yerine bunu evde siz hazırlayın. Patates kızartmasını çok seven çocuğunuz varsa fırında az yağlı kaşar peynir ile hazırlanmış patates hazırlayın. Hamburger ve pizzayı evde yapmayı deneyin! Kuru meyve badem veya fındıktan oluşan ara öğünleri beslenmesine katın. Kek veya çikolatayı da beslenmesinden tamamen çıkartmayın. 1 bardak sütle birlikte ara öğünlerine ekleyin.

Çocuğunuzun beslenmesine yasak yiyecek listesi yapmayın. Çocuklar yasakladığınız yiyeceklere daha fazla yönelim gösterirler. Aynı zamanda yiyecekleri ödüllendirmede ya da cezalandırmada kullanmayın.

Yoğun olduğunuzda koşuşturmacanın içinde çocuğunuzun eline bir bisküvi paketi veya çikolata verip onlara bununla ilgilenmesi gerektiğini öğretmeyin. Bu ileriki dönemde stres durumunda aşırı yemek yemeye yönelim oluşturabilir.

Çocuklarınızdan mutfakta yardım isteyin, çocuklar mutfakta vakit geçirmeyi severler. Daha büyük çocuklardan yemek yapmanızda yardım isteyip daha küçük çocuklardan masayı hazırlamada yardım isteyebilirsiniz. Bu sırada onlara malzemeleri neden kullandığınızı anlatıp sağlıklı beslenme için akılda kalıcı bilgiler verebilirsiniz.

Fast-food tüketimi haftada en fazla 1 kez olmalıdır ve bir sonraki öğünde sebze ve yoğurt gibi sağlıklı yiyecekler tüketmesini sağlayın. Dengeli ve bol çeşitli beslenmek obeziteden korunmakta en büyük etkendir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukluk Çağı Obezitesinden Korunmada Ailelerin İzleyeceği Yol" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Özge YILMAZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Özge YILMAZ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Özge YILMAZ Fotoğraf
Dyt.Özge YILMAZ
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Özge YILMAZ'ın Makaleleri
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Aziz KILINÇ
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Aybüke SUBAŞIOĞLU
► Çocukluk Çağı Şişmanlığı Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Çocukluk Çağı Obezitesi Dyt.Merve TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukluk Çağı Obezitesinden Korunmada Ailelerin İzleyeceği Yol' başlığıyla benzeşen toplam 75 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Glisemik İndeks Aralık 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:59
Top