2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Alt Islatma(Enürezis) Nedenleri ve Çözüm Yolları
MAKALE #18774 © Yazan Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK | Yayın Eylül 2017 | 4,058 Okuyucu
Genellikle çocuklar, mesane kaslarının kontrolünü 2-3 yaşlarında kazanırlar. Geceleri bu durum farklıdır. Geceleri çiş kontrolü 3,5-4,5 yaşlarında kazanırlar. Bu zamana kadar çocuklar geceleri alt ıslatabilirler. 4 yaş ve üzerinde alt ıslatmanın devam etmesi durumu ise enürezis olarak adlandırılır. Çünkü 4 yaşındaki bir çocuk gece ve gündüz idrarını tutabilecek olgunluğa erişmiştir. Çocuklarda çok sık karşılaşılan bir durumdur.

ALT ISLATMA ( ENÜREZİS) NEDENLERİ:

Alt ıslatma genellikle genetik kaynaklı olmaktadır. Araştırmalara göre 5 yaşındaki çocukların %25’inde alt ıslatma (enuresis) problemiyle karşılaşılmıştır. Yaşla birlikte düzelme olduğu da gözlenmiştir.

Alt ıslatmanın olası biyolojik ve psikolojik sebepleri ise şunlardır:

Biyolojik/Fizyolojik Sebepler

Gelişimsel olarak çocuğun mesane kapasitesi büyük olmayabilir.
Kas kontrolü gecikmiş olabilir.
Böbrek ya da idrar yolu enfeksiyonları
Şeker hastalığı
Hormonal dengesizlikler
Uyku problemleri
Psikososyal Sebepler

Erken tuvalet eğitime başlama ve ebeveynlerin aşırı baskıcı tutumu
Aşırı sevgi ve hoşgörülü aile tutumunun çocukta bebeksi kalma isteğini oluşturması
Yetersiz ilgi
Yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi, kıskançlık
Boşanma
Okul korkusu
Kayıp veya yas gibi durumlar alt ıslatmayı tetikleyebilir.
Psikolojik kaynaklı alt ıslatma çoğu zaman tırnak yeme, parmak emme gibi gerileme davranışlarıyla birlikte görülebilmektedir.

ALT ISLATMA ( ENÜREZİS) TÜRLERİ:

Alt ıslatma iki biçimde görülür:

Birincil Enürezis: Sinir ve kas kontrolünün gelişimindeki aksaklıktan kaynaklıdır. Doğumdan itibaren devam edebilir. Davranışsal sebeplerle oluşmaz. Kalıtsal faktörlerin çok etkili olduğu bilinmektedir. Anne veya baba çocukluk döneminde alt ıslatma sorunu yaşamışsa çocuklarında bu durumun görülme olasılığı % 50lere kadar çıkabilmektedir. Alt ıslatma sorununun büyük kısmını birincil enürezis oluşturur(%75-80). Birincil enürezis zamanla kaybolur ve çocuklar tuvalet kontrolünde akranlarının seviyesine erişebilirler.
İkincil Enürezis: Bu grupta tuvalet kontrolü oluştuktan sonra gerileme söz konusudur. Çoğunlukla psikososyal temellidir. Çeşitli sebeplerle ruhsal gerginlik yaşayan çocuklarda ortaya çıkmaktadır.

ALT ISLATMA ( ENÜREZİS) SORUNUYLA İLGİLİ AİLELER ÇOCUKLARINA NASIL DAVRANMALI?

Anne-babalar öncelikle çocuğu tıbbi bir muayeneden geçirerek sorunun kaynağını anlamaya yönelik adımlar atmalılar.
Sebepleri anlaşıldıktan sonra uzman birisinin desteğiyle psikolojik veya organik çözüm yollarına başvurulur.
İki yaşından önce çocukların kas kontrolü tam olarak gelişmediği için bu yaştan önce tuvalet eğitimi verilmemelidir.
Tuvalet eğitimi sırasında aileler çocuğa baskı yapmaktan kaçınmalıdır.
Altını ıslattığı zamanlarda onu utandırmamalı, kızmamalı ve cezalandırmamalıdırlar.
Ebeveynler endişelerini çocuğa yansıtmaktan kaçınmalıdır. Çocuğun tüm dikkati bu probleme çekilmemelidir.
Çok sulu gıdalar çocuğa kontrollü verilmelidir.
Çocukla sağlıklı bir iletişim kurulmalı, onun seviyesine inilerek bu durumu atlatacakları anlatılmalıdır.
Alt ıslatmadığı zamanlarda çocuğa ufak ödüllendirmeler yapılabilir.

Detaylar konusunda bir çocuk ve ergen terapistinden yardım almanız doğru olacaktır. Bilinçsizce uygulanan yöntemler çocuğa zarar verebilmektedir. Yanlış bir müdahaleden kaçınmak için, ve çocuğunuzun bu süreci sağlıklı atlatabilmesi için bir uzman desteği almanız önceliğiniz olmalıdır.

Sıkça Sorulanlar

1.Tüm hayatı boyunca alt ıslatma devam eder mi?

Hayır hayatı boyunca bu durum devam etmez. Alt ıslatma çocuklarda çok sık rastlanan bir durumdur. Bu durum zamanla özellikle ergenlikle beraber azalmaya başlar.

2. Psikolojik destek alınmalı mı?

Öncelikle çocuğunuzu alt ıslatma durumundan sonra iyi gözlemleyin. Bu olaylardan sonra içine kapanmaya başlamışsa, kendine güvensiz ve olumsuz bir ruh halindeyse destek almanız yerinde olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Alt Islatma(Enürezis) Nedenleri ve Çözüm Yolları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK
Konya
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi3 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Gizem AKTÜRK'ün Makaleleri
► Çocuklarda Alt Islatma (Enürezis) Psk.Zehra BİNİCİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Alt Islatma(Enürezis) Nedenleri ve Çözüm Yolları' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Ebeveyn Olmak Aralık 2017
► Çocuklarda Tırnak Yeme Eylül 2017
► Her Yönüyle Panik Atak Eylül 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:23
Top