2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kadınlarda Cinsel İsteksizlik
MAKALE #21358 © Yazan Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ | Yayın Mayıs 2020 | 1,690 Okuyucu
Kadının cinsellikle ilgili düşüncelerden kaçınması, cinselliği başlatma isteğinin olmaması veya partnerinin başlatma girişimlerine karşılık vermemesi, ön sevişme sırasında haz ve coşkuyu hissetmemesi, sürekli bir şekilde cinsellikten uzak durması, çiftin ilişkisinde belli bir işlevsel bozulmaya yol açması ve bunun da en az 6 ay gibi bir süre devam etmesi kadının cinsel soğukluk yaşadığını söyleyebilmek için yeterli bulgulardır. Cinsel isteksizlik, kadınlarda en sık görülen cinsel işlev bozukluğudur. Yaklaşık olarak her üç kadından biri hayatının bir döneminde cinsel isteksizlik yaşar.

Cinsel isteksizlik yaşayan kadın danışanlarımın seanslar da en çok dile getirdikleri cümlelerden derlediklerim:
-Hocam, Partnerim şişme bebek gibi davranıyor bana. İşi bitince bir kenara atıyor gibi hissediyorum. Bazen direk
kalkıp banyoya giriyor. Yanımda kalmıyor esnada kendimi kirli, çok kötü hissediyorum.Hocam an korkuyorum eşim beni rahatlatmak yerine işini halletmeye çalışıyor. Bir şey olmayacak bir şey olmayacak
diyor.
-Hocam hiçbir şey adamın umurunda değil, söz konusu cinsellikse melek gibi oluyor.
-Hocam, partnerim cinsellikten sonra banyo yapmıyor, tras olmuyor, temizliğine dikkat etmiyor.
-Hocam, kocamla bu konuyu konuşamıyoruz ki. Hemen suç bende mi yani deyip bağırıp çağırıyor.
-Hocam, her ikimiz de sırtımızı dönüp uyuyoruz çoğu zaman.
-Hocam, kocam çok değişti eskiden böyle değildi. Eskiden bana yardım ederdi, nereye gittiğini söylerdi, beni anlardı, dinlerdi, konuşurdu benimle.
-Hocam, valla kocama güvenmiyorum.
-Hocam, partnerim böyle davrandığı için ben de bahaneler sunuyorum.
-Hocam, konu partnerime olan sevgim değil gerçekten. Ne oluyorsa o an içimden gelmiyor.Bilmiyorum.Bu yüzden partnerim artık onu sevmediğimi onu kabul etmediğimi düşünüyor.
-Hocam, erkekler neden cinselliğe bu kadar önem veriyor?
-Hocam, size belki komik gelecek ben eskiden cinsellik sadece erkekler için var zannediyordum.

-Hocam, cinsellik olmasa da olur. Ne olacak sanki.
-Hocam, çocuklardan işten zaman bulamıyorum ki.
-Hocam, çocuk yaptık yeterli işte.
-Hocam, cinsellikten korkuyorum sanki kötü bir şey olacakmış gibi hissediyorum.
-Hocam, kendimi hiç beğenmiyorum. Bedenimi sevmiyorum.
-Hocam, depresyondayım, stresliyim bir de cinsellik çıktı başımıza.
-Hocam, cinselliğimiz hep aynı değişen hiçbir şey yok.
-Hocam ya yine hamile kalırsam.
-Hocam, çocuğuma hamileyken isteğim bitti.
-Hocam, yaşımızı başımızı almış insanlarız. Bu saatten sonra çokta aramıyorum açıkçası.
-Hocam, annem, arkadaşlarım cinsellikle alakalı çok farklı şeyler anlatırlardı.
-Hocam, bu konuyla alakalı bize bir şey demediler ki. Cinsellikle ilgili hiçbir şey bilmiyordum evlendiğimizde.
-Hocam, ilkinde canım çok acımıştı sonra hep aklıma o anlar geliyor(İlk Cinsellik travmalar)
-Hocam, tecavüze uğradım sonra erkeklerden nefret ettim(Taciz veya tecavüz yaşamış olması)
-Hocam, eşimin spermini görünce tiksiniyorum.Midem bulanıyor.
-Hocam,O an bir ağrı oluşuyor hemen eşimi itiyorum.
-Hocam biz hiç yapamıyoruz veya hiç boşalamıyorum.O an bir şeyler oluyor.İsteğim kalmıyor(Orgazm olamama,Vajinusmus,cinsel kimlik sorunları)

Cinsel isteksizlik; birçok kadın tarafından, kader gibi algılanabilir. Oysa ki cinsel isteksizlik bir cinsel işlev bozukluğu olup cinsel terapi ile büyük ölçüde ortadan kalkmaktadır. Cinsel terapide kadının; bedenini keşfetme, kadınlığını kabul etme, bedeniyle barışma, cinselliğe zaman ayırma, cinselliğini görev olarak değil zevk olarak görme, rahatlama, gevşeme, masaj, cinsel birleşme tekniklerinin öğretilmesi, mastürbasyon, cinsel pozisyonların değerlendirilmesi, cinsellikle alakalı anlatılan abartılı dini ve kültürel kodlamaların düzeltilmesi, ayıp, günah, suç gibi duyguların çalışılması, monoton bir cinsellikten renkli bir cinselliğin geliştirilmesi, partnerinin cinsel ilgi, istek ve arzularını netleştirme, doğum kontrol yöntemleri, gebelik sürecinde cinselliğin yaşanması, yaşın artışı ve menopoz gibi konularla alakalı bilgi ve egzersizler verilerek cinsellikle alakalı düşünceleri yapılandırılır.

Tıpkı erkekler gibi kadınlarda cinsellikten haz alıp haz vermenin, partneriyle bedenini armağan gibi paylaşmanın, coşkuyu ve heyecanı hissetmenin kendi hakları olduğunu kendilerine söyleyebilmelidir. Öncelikle ben de yaşamak istiyorum düşüncesini benimsemesi gerekiyor. İlk önce şunu kabul etmek lazım cinsellik hayatımızın önemli bir parçası kendimizi buna karşı açmalıyız. Cinsel isteğin olması içgüdüyle, özgüvenle, cinsellikle ilgili olumlu deneyimlerle, cinsel eşin uygunluğuyla, cinsel partnerle başka alanlarda da uyumlu bir ilişkinin kurulmasıyla ortaya çıkabilir. Eşlerin arasındaki sevgi ve şefkatin ön plana çıkarılması, eşlerin birlikte cinsel olarak uyarıcı olan romantik filmleri izlemesi, giyinmesi, farklı mekânlarda cinselliği denemesi, duygusallığı sözlerle paylaşması, gün içinde erotik mesajlarla birbirlerine mesaj atması, çeşitli sürprizler yapması cinsel olarak çiftleri birbirlerine yaklaştırabilir. Kadının cinselliğinde olmazsa olmaz olan şeylerden bir tanesi de cinsellik öncesi, cinsellik anı ve sonrasında öpüşmek koklaşmak bir birine güzel şeyler söylemek ve bu süreçte ön sevişmeyi daha uzun süre devam ettirmektir. Kadın, kalorifer peteği gibidir geç ısınır erkek ise ampul gibidir hemen yanar ve söner. Ön sevişme süresini uzun tutmak, cinselliği vajina ve penis birlikteliğinden bedensel teması ve hazzı ön plana çıkarmak kadının cinsel isteğini arttıracaktır. Kadın kendine dokunulduğun da temas edildiğinde haz alır. Kadın kendi değerli hissettiğinde daha çok keyif alıyor ve kendini daha iyi hissettiği için cinselliği daha renkli ve keyifli bir duruma geçiş yapabiliyor. Kadının cinselliğe özel bir zaman ayırması, cinsel ilgi, istek ve arzularını partneriyle konuşması, partnerini cinsellikle cezalandırırken kendisini de keyifli bir aktiviteden mahrum ettiğini, anne olsa da hala kadın olduğunu ve cinselliğinin annelikle bitmediğini ve yaşaması gerektiğini unutmamalıdır.

Cinsel Terapist Zahir AKTAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kadınlarda Cinsel İsteksizlik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Zahir AKTAŞ Fotoğraf
Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ
Hatay (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Zahir AKTAŞ'ın Makaleleri
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Pınar ŞİMŞEK
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Güzide TÜRKYILMAZ
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik Psk.Armağan ADANAR
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik ÇOK OKUNUYOR Psk.Eylem AYRANCI
► Kadınlarda ve Erkeklerde Cinsel İsteksizlik Psk.Dnş.İbrahim GÜLYAŞAR
► Kadınlarda Cinsel İsteksizlik - Cinsel Soğukluk Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kadınlarda Cinsel İsteksizlik' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak Mayıs 2020
► Depresyon Mayıs 2020
► Erkeklerde Erken Boşalma Mayıs 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:39
Top