2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Korona Pandemisi Sürecinde Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz?
MAKALE #21447 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ | Yayın Mayıs 2020 | 1,479 Okuyucu
Korona Pandemisi Sürecinde Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz?

Tüm dünya korona virüsünden dolayı kriz durumunda. Ülkemiz de virüs salgınının yayılmasının önüne geçmek için bir sürü önlem aldı. Bu önlemler arasında en çok başvurduğumuz yol sosyal izolasyon. Birçoğumuz evde kal çağrısına elimizden geldiğince uymaya çalışıyoruz. Sosyal izolasyon sağlığımızı korumamız için gerekli bir şey, fakat kriz sürecini iyi yönetemediğimizde psikolojik sorunların tetikleyicisi olabilir.
Daha önce belirgin çalışma programına bağlı çalışan biriyseniz bu süreçte evde geçirdiğiniz plansız zaman depresyon ve olumsuz düşüncelerinizi besleyebilir. Eğer tüm gününüzü medyadaki haberleri takip eder, kafanızı koronavirüs haberleri ile meşgul ederseniz kısa sürede çıldırmanın eşiğine gelebilirsiniz.

Bunun nedeni kısaca şudur: Beyniniz (siz devamlı haberleri takip ederken) tehlikede olduğunu ve güvende olmadığını düşünür, savunma mekanizmasını harekete geçirir. Bunun sonucunda korku panik hissi giderek yükselir, savaşma kaçma veya donma tepkilerinden biri ortaya çıkar. Bu hepimiz için böyledir. Bunun sık yaşanması fobi, takıntı veya panik atak gibi kaygı bozukluklarına dönüşebilir. Bu nedenle bu süreçte kendinizi gözlemleyin ve psikolojinize iyi gelecek şeyler yapın.

Peki psikolojimize ne iyi gelir?

1.Verimli ve üretken olduğumuzu hissetmek bize iyi gelir. Evden çıkmadığınız süreçte sizi yataktan kalkıp duş almanızı ve hayata kaldığınız yerden devam etmenizi sağlayacak planlar yapın. İşiniz krizden dolayı sekteye uğramışsa evinizden işinizi devam ettirmenin yollarını arayın. Kişisel veya mesleki anlamda ilerlemenize katkı sağlayacak bir alanda kendinizi geliştirin. Bu bir dil öğrenmekten, kitap yazmaya tezinizi tamamlamaya kadar her şey olabilir. Böylece günlerinizi verimli geçirmiş olursunuz. İşte size zaman bulamadığınız şeyleri yapmak için güzel bir fırsat.

2.Bu kriz zamanında beynimizin rahatlamaya her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. Sürekli olumsuz haberleri dinlemek yerine evde geçirdiğiniz zamanda odaklanacağınız birçok başka şey bulabilirsiniz. Odağınızı yapmaktan hoşlandığınız şeylere verebilirsiniz. Egzersiz yapın, kitap okuyun, komik videolar ve filmler izleyin. Bu salgın bittikten sonra yapacaklarınızı hayal edin. Evde yapabileceğiniz bir hobi edinin. Böylece beynimizin ihtiyacı olan güvenlik, sakinlik ve iyilik hisleri artar.

3.Kriz zamanlarında başkalarıyla bağlantıda olmaya ihtiyacımız var, ancak sosyal hayatımız daha önce hiç yaşamadığımız şekilde sekteye uğradı. Eğer depresyon problemi olan biriyseniz bu süreçte kendinizi yalnız hissediyor olabilirsiniz. Karantina günlerinin uzayıp gideceğine yönelik yüksek kaygılarınız olabilir. Bu süreçte yalnız olmadığımızı bilmek çok önemlidir. Başkalarıyla bağlantı kurmak, bu stresli zamanlarda kendimize ve birbirimize bakabilmemiz için çok önemlidir. Sıkıntılarınızı bir aile üyesi, arkadaş veya terapistinizle paylaşın. Neyse ki bunun için teknoloji var. Sosyal çevrenizi arayın ve görüntülü görüşmeler planlayın.

4.Kontrol edebildiğiniz şeylere odaklanın. Virüs bizim görebileceğimiz, dokunabileceğimiz bir şey değil. “acaba bana virüs bulaştı mı, ya hasta olursam” gibi beynimizin kendi kendine cevabını bulamayacağı sorularla meşgul etmek yerine korona virüsten korunmak için ellerinizi sık sık yıkamak, evinizi havalandırmak gibi kontrol edebildiğiniz şeylere odaklanın

Endişe, yalnızlık ve mutsuzluk hisleri sizi dibe doğru çekiyorsa, gitgide kaygınız artıyor, sıklıkla veya her an “hasta olacağım, öleceğim” düşünceleri aklınızdan geçiyorsa, öksürük hapşırma nefes alış verişle ilgili değişimlerde acaba ben de korona mı oldum gibi düşünceler aklınıza geliyor ve gitmiyorsa, bu süreçte olup bitenlerin uyku ve yeme düzeninizi etkilediğini düşünüyorsanız hemen bir EMDR terapistine başvurmanızı öneririm. Eğer bugünlerde yüz yüze terapi almak için bir ofise gidemiyorsanız online EMDR terapisi almak sizin için kurtarıcı bir seçenek olabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Korona Pandemisi Sürecinde Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seren BELECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'nin Makaleleri
► Akıl Hastalığı ve Stigmatizasyon Psk.Serpil KIZILTAŞ GÜNYÜZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Korona Pandemisi Sürecinde Akıl Sağlığımızı Nasıl Koruruz?' başlığıyla benzeşen toplam 28 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser Psikolojisi Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:52
Top