2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergen Bir Gençle İyi İlişki Kurmanın Püf Noktaları
MAKALE #20776 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ | Yayın Eylül 2019 | 1,937 Okuyucu
ERGEN BİR GENÇLE İYİ İLİŞKİ KURMANIN PÜF NOKTALARI

Her ebeveynin bileceği gibi bir çocuğun ergenlik yılları en zor dönemlerinden biri olabilir. Hızla değişebilen hormonlar, kimlik arayışı, giderek artan bağımsızlık ihtiyacının kombinasyonu olarak ergenlik dönemi her ebeveyn için zordur. İçinde bir ergenin olduğu ev her gün bazen ufacık şeyden savaş alanına dönebilir. Ergenlik çocuğunuzun yaşamın en biçimlendirici yıllarıdır. Bu nedenle genç bir yetişkin olarak kendilerine saygı duyan ve gerektiğinde rehberlik etmeye hazır ebeveynlerinin olduğunu bilmeleri en iyisidir.

POZİTİF EBEVEYNLİĞİN FAYDALARI


Doğumundan itibaren her şeyiyle ilgilendiğiniz çocuğunuz ergenlikle beraber bağımsız olmak ve kendi seçimlerini yapmak ister. Bağımsızlıklarını arttırsalar bile, ilişkilerinizi onlar daha küçükken yaptığınız gibi onlara yakın tutmanız gerekir. Çünkü onların hala sevgi, rehberlik ve eğlenmek için size ihtiyaçları vardır.

Her ne kadar ergen çocuğunuz kendi hayatını kontrol etmek istese de rehberlik ve otoritenizi bir miktar korumanız gerekir. Her ne kadar bir ergen bilmesi gereken her şeyi bildiğine ve kendi kararlarını verebilecek yaşta olduklarına ikna olmuş olsa da, yaşam deneyimi eksikliği doğru kararları vermesini engelleyebilir. Bu nedenledir ki her ebeveyn çocuğunun zararlı bir alışkanlık edineceği korkusunu yaşayabilir.

Ergenler kendi sınırlarını test etmeye eğilimlidir. Özellikle akranlarının baskısına karşı duyarlıdırlar. Çocuğunuzun davranışlarını izlemek için her gün her saat çevresinde olamazsınız ancak hem güvenebileceği ve konuşabileceği biri, hem de bir otorite figürü olarak hareket edebilirsiniz. Çocuğunuzla iletişim kurarken onların karşısında değil yanında olduğunuzu ve sahip olduğunuz endişelerin sevgiden kaynaklandığını fark etmelerini sağlayın.

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzu her zaman olduğu gibi sevip yönlendirebilmek istiyor olabilirsiniz, ancak çocuğunuz değişirken, onunla ilişkinizin de değişmesi gerektiğini anlamanız gerekiyor. Aşağıdaki önerileri uyguladığınızda ergen çocuğunuzla her iki tarafın memnun olduğu bir ilişki geliştirebilirsiniz.

1.Bir Aile Olarak Eğlenin
Bir çocuk genç olduğunda, aniden anne ve baba ile takılmak artık daha az havalıdır. Bununla birlikte, aile yapısının güçlendirilmesi bir gencin güven duygusunu destekler, psikolojik iyiliğine katkı sağlar. Tüm ailenin birlikte olduğu aile yemekleri (TV veya cep telefonları olmadan), ortaklaşa yapılan işler, oyun geceleri gibi etkinlikler düzenleyebilirsiniz. Bu tip aktiviteler çocuğunuz ergenlik döneminin buhranı ile mücadele ederken sizin desteğinizi ve yanında olduğunuzu bilmesini sağlar.

2. İyi Bir Örnek Olun
Çocuklarınız için yapabileceğiniz en önemli şey örnek olmak. Her zaman onlara söylediklerinizi dinlemeyecekler, ama yaptığınız her şeyi izleyeceklerdir. Çocuğunuzun nezaketle hareket etmesini, güçlü bir iş ahlakı edinmesini, mutlu ilişkiler bulmasını, sağlıklı yemesini ya da olumlu bir tutumla yaşamasını istiyorsanız, yapabileceğiniz en iyi şey, kendiniz o hayatı yaşamaktır. Bir ebeveyn olarak her hareketinizi çocuğunuzu düşünerek şekillendirmek hiç kimse için gerçekçi bir hedef olmamakla birlikte biliyoruz ki her çocuk ebeveynlerini kendi davranışları için rol model olarak alır. Bu nedenle yapmasını istemediğiniz davranış ve alışkanlıkları ergen çocuğunuzun önünde yapmayın. Örneğin onun yanında sigara-alkol gibi maddeler ve sosyal medya kullanımınıza dikkat edin. Bununla birlikte yapmasını istediğiniz davranış ve alışkanlıkları önce siz edinin.

3.İşler Zorlaşınca Kuralları Kıvırmayın
Evde genç bir yetişkine sahip olabilirsiniz, ancak hala asıl yetişkin sizsiniz. Çocuğunuzun sınırları ve kuralları belirleyen kişi olduğunuzu bildiğinden emin olmalısınız. Hiç sınır koymamak, kuralsızlık çocuğunuzun çok fazla özgürlük duygusuyla yetişkinliğe girmesine neden olur. Kurallar üretken bir yetişkin olma yolunda rehberlik ve güvenlik hissi sağlar. Kurallarınızda tutarlı olun. Kuralları uygularken çocuğunuz isyan edebilir, sizi kışkırtabilir. İşler kızıştığında sakinliğinizi korumak, kuralları esnetmemek sizin sorumluluğunuzdur. Kurallar çiğnendiğinde doğal sonuçları ile yüzleşmesine izin verin, kolaylaştırıcı olmayın.

4.Saygı Duyun
Eleştirilmek ve alay konusu olmak bir ergenin en çok endişe ettiği şeylerin başındadır. Ne kadar hafif olursa olsun çocuğunuzla dalga geçmeyin ve olumsuz dil kullanmaktan kaçının. Bunu ebeveyn figürlerinden duymak bir ergenin öz saygısına zarar verebilir. Evde mutsuz ve güvensiz hissettirebilir.

5.Önemsediğinizi Gösterin
Gençlerin bu çalkantılı yıllarda ebeveynleri tarafından sevildiklerini ve desteklendiklerini hissetmeleri önemlidir. Arada onu yemeğe çıkararak veya sinemaya götürerek baş başa zaman geçirmeye çalışın. Çocuğunuzla kavga ederseniz, özür dilemeyi ihmal etmeyin ve ne olursa olsun onu sevdiğinizi vurgulayın. Ailenizin gücüne ve koşulsuz sevgisine odaklanın, çocuğunuzu bunun bir parçası olmaya teşvik edin.

Sağlam bir aile yapısı oluşturmak ve sağlıklı sınırlar koymak için çocuğunuzla iletişiminizde onun özerklik ihtiyacını anladığınızı ancak patronun hala siz (ebeveyn) olduğunuzu gösterin. Amacınız doğru olanı yanlıştan ayırt edebilen, başkalarını önemseyen, kendileri ve yetenekleriyle gurur duyan sağlıklı, dengeli genç bir yetişkin yetiştirmek olsun.

Seren BELECİ
Psikolojik Danışman/Aile Danışmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergen Bir Gençle İyi İlişki Kurmanın Püf Noktaları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     10 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seren BELECİ Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Seren BELECİ'nin Makaleleri
► Öfkeli Bir Gençle Başa Çıkmak Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Mutlu Aile Kurmanın Yolları Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ergen Bir Gençle İyi İlişki Kurmanın Püf Noktaları' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kanser Psikolojisi Haziran 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:04
Top