2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hayır Diyememek
MAKALE #22226 © Yazan Uzm.Psk.Begüm SAYAN | Yayın Mart 2021 | 1,706 Okuyucu
Pek çok kişinin başına dert olan davranışlardan biridir; ‘hayır diyememek’. Çevremizdeki kişiler için iyi ama bizim için olumsuz bir durumdur çoğu zaman. Çünkü iç sesimiz ‘Hayır!’ diye isyan ederken belki de ağzımızdan çıkıverir bir ’Evet, tamam.’ ifadesi. Kendi isteklerimize, beklentilerimize ters düşeriz böyle yaparak ve bir süre sonra kendimize kızgınlığımız artmaya başlayabilir hatta bazen kendimize olan saygımızı yitirmeye başlarız. Peki hayır diyemememizin altında yatan sebepler neler olabilir?
• Sevilmeme kaygısı
• Yalnız kalma, dışlanma korkusu
• Cezalandırılma endişesi
• Tepki alma, eleştirilme korkusu
• İnsanları üzmek ve kırmaktan çekinme
• Onay alma ihtiyacı
• Vicdani sorumluluklar(aşırı sorumluluk hissi)
• Çatışmaya girmekten kaçınma
Hayır diyebilmek hayatımızı istemediğimiz yönlere götürmeye başladıysa, o halde hareket geçmek için bazı adımlar atılması gerekli. Elinize kağıt kalem alıp bazı notlar alabilirsiniz. Şu sorulara cevaplar bulun:
• Hayatınızın özellikle hangi alanlarında ‘hayır’ diyemiyorsunuz? (İş hayatı, özel hayat, flört ilişkileri, aile, arkadaş ilişkileri) Önce bu alanı veya alanları belirleyin.
• En çok kimlere hayır diyemiyorsunuz? Bu kişileri listeleyin.
• Özellikle ne zamanlarda hayır demek sizin izin daha zor, bunu belirleyin. Yorgunken mi, uykuluyken mi, açken mi vb.
• ‘Hayır derseniz en kötü ne olur? Başınıza en kötü ne gelebilir?’ Yukarıda da listelenen nedenleri göz önüne alarak başınıza neyin gelmesinden çekindiğinizi belirleyin.
• Hayır diyememek bazen onay arayışıyla alakalı olabilir. O nedenle istemediğiniz bir şeye hayır deseniz bile haklı olduğunuzu, yanlış bir şey yapmadığınızı sık sık kendinize hatırlatarak kendi kendinizi onaylayın.
• Bazen de insanlar ‘hayır’ derlerse karşı tarafta değerini kaybedeceklerini, sevilmeyeceklerini, dışlanıp yalnız kalacaklarını düşünebilirler. ‘Hayır ‘ deseniz bile hala çok değerli ve sevilen biri olduğunuzu kendinize hatırlatın.
• Size hayır diyen insanları ve hayır denen anları düşünün. Sevip değer verdiğiniz birini sırf size hayır dediği için tamamen sevmekten, değer vermekten vazgeçiyor musunuz? Aynen insanlar da siz onlara ‘hayır’ dediğiniz için sizden vazgeçmeyecekler, buna inancınızı arttırın.
• İnsanların birbirine ‘hayır’ dedikleri anları gözlemleyin. İnsanlar birbirlerine nasıl ‘hayır’ diyorlar. ‘Hayır’ demelerine rağmen ilişkilerinin nasıl sağlıklı ilerlediğini fark edin.
• Çevrenizde bir yakınınızı arkadaşınız vb. kişiler arasından rahatça ‘hayır’ diyebilen birini belirleyin. Onun ‘hayır’ derken ifadelerini, sözlerini, mimiklerini inceleyin.
• ‘Hayır’ demek öfkelenmek, kızmak, sert tepki vermek demek değildir. Alternatif şekillerde ‘hayır’ demenin yollarını düşünün. Mesela; ‘ Bu şuan bana uygun değil.’, ‘ Şuan biraz meşgulüm istediğin dosyaları birazdan inceleyip sana haber vereceğim.’, ‘Davetin için çok teşekkür ederim ancak biraz yorgunum eve gidip dinlensem iyi olur.’ vb. şekillerde insanları kırmadan ve nazik şekillerde de hayır diyebilirsiniz.
• ‘ Hayır’ diyebildiğiniz bir anı hayal edin. Zihninizdeki senaryoya hayır demekten az az rahatsız olacağınız kişiyle başlayın ve en çok rahatsız olacağınız kişiye doğru ilerleyin. Bu senaryolarda olabildiğince nazik ve samimi olarak kendinize de değerli olduğunuzu söylemeyi unutmayın.
• Kendinize ruhsal bir alan açın ve siz istemediğiniz müddetçe alanınıza kimseyi dahil etmeyin. Bu alanda kalma ihtiyacınızın kimse tarafından elinizden alınmasına izin vermeyin. Saygılı şekilde insanlara sınırınızı hatırlattığınızda ve bunu sürekli yaptığınızda çevrenizdeki insanların zamanla sizin sınırınızı ve ‘hayır’larınızı öğrenebileceğini unutmayın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hayır Diyememek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Begüm SAYAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Begüm SAYAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Begüm SAYAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Begüm SAYAN'ın Yazıları
► Hayır Diyememek Psk.Seda BİRCAN
► Hayır Diyememek Psk.Fulya KAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hayır Diyememek' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Mükemmeliyetçilik Şubat 2024
► Mutsuzlukla Başetme Şubat 2024
► Sadakatsizlik Nisan 2021
◊ Depresyon Mart 2021
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:06
Top