2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikoloji Bölümünü İsteyen Üniversite Adayları Nelere Dikkat Etmeli
MAKALE #22798 © Yazan Psk.Mine Didem ARULAT | Yayın Temmuz 2022 | 818 Okuyucu
Üniversiteye geçiş döneminde en çok tercih edilen bölümlerden biri de Psikoloji. Psikoloji seçmeyi düşünen adayların fikirlerini biraz daha kolaylaştırabilmek için Psikoloji bölümüyle ilgili bilmeniz gereken birkaç konuyu ele aldım.
Öncelikle Psikoloji bölümü yelpazesi oldukça geniş bir bilim dalıdır. İnsan zihnini ve davranışını inceler. Psikoloji; biyoloji, sinirbilim, epigenetik ve sosyoloji gibi birçok bilim dalını içeren ve çok katmanlı bir yapıya sahiptir. Klinik psikoloji, sosyal psikoloji, adli psikoloji, deneysel psikoloji, gelişim psikolojisi, endüstri ve örgüt psikolojisi alt dallarına sahiptir ve bilim ve teknolojinin ilerlemesiyle gelişmeye devam etmektedir.
Psikoloji bölümü üniversitelerin çeşitli fakültelerinde (fen-edebiyat fakültesi, insan ve toplum bilimleri fakültesi vs.) 4 yıllık lisans eğitimiyle tamamlanır. Psikoloji lisans eğitimi, az önce yukarıda sıraladığım psikolojinin alt dallarından genel bilgilerin mevcut olduğu, temel bilimsel araştırmaya yönelik bilgi ve becerilerin kazanılmasına yönelik dersler, zorunlu alan dersleri, uygulamalı dersler ve seçmeli dersler içerir. Lisans eğitimi psikoloji bilimi hakkında genel bilgiler sunduğu için mezun olduktan sonra uzmanlaşmak istediğiniz dalda yüksek lisans yapmanız en doğrusu olacaktır. Lisans eğitimi ders içeriklerinin yanı sıra, mesleğin nasıl işlediğini görmek ve hangi alanın size daha yakın olduğunu keşfedebilmek için lisans dönemi esnasında yapacağınız gönüllü/zorunlu stajlar da eğitim hayatınız açısından oldukça önem arz ediyor. Uzmanlaşmak ve yüksek lisans yapmak istemiyorsanız da çalışmak için birçok seçeneğiniz bulunuyor. Anaokulları, özel eğitim merkezleri, psikoteknik merkezleri ya da devlet kurumları gibi seçenekleri de değerlendirebilirsiniz.
Günümüzde önemli kaynakların çoğu İngilizce yazılıyor ya da İngilizceye çevrilmiş oluyor. Psikoloji bölümü çok fazla okuma yapmayı gerektirdiğinden, bölümü İngilizce okumak akademik terimleri öğrenmenizi, daha çok kaynağa ulaşmanızı, özel sektörde öne çıkmanızı sağlayacak ve yurtdışında yüksek lisans, doktora ya da çalışma düşünceniz varsa size kolaylık sağlayacaktır. Tabii ki bütün bunlar için iyi bir İngilizce seviyesine sahip olmanız gerekiyor, aksi takdirde dersler sizi oldukça zorlayacak. Bölümü Türkçe okumak ise dersleri çok daha iyi anlamanızı sağlayabilir.
Psikolog-Psikolojik Danışman-Psikiyatrist arasındaki fark karıştırılabiliyor. Psikologlar çeşitli testleri uygulayabilen, psikolojik değerlendirme ve terapi yapabilmek üzere eğitilmiş uzmanlardır. Psikolojik danışmanlar ise eğitim ve danışmanlık hizmeti vermek için eğitilirler ve çalışma alanları psikologlardan farklıdır. Psikiyatristler ise tıp eğitimi almış kişilerdir ve işin tıbbi boyutuyla ilgilenirler.
Psikoloji sözel bir bölüm gibi görülse de matematik, istatistik gibi sayısal dersleri de içeriğinde barındırıyor. Yine de, sözel ağırlıklı bir bölüm olduğu konusunda hemfikiriz. Sözel ağırlıklı bir bölüm olmanın getirisi olarak çok fazla okumak gerekiyor. Meslekte gelişmek için öncelik yeniliğe, değişime, ve şekillenebilmeye açık olmalıyız bu sebeple de kitaplar olmazsa olmazımız olmalıdır. Alanda kendinizi güncel tutabilmek için literatürde ki makaleleri ve araştırmaları takip etmeniz çok önemli.
Seçeceğiniz okulun ders müfredatı, öğretim görevlileri ve akademisyenlerini araştırmanızda da fayda var. Araştırma tabanlı bir okul mu?, Saha da deneyim imkanı kazandırabilecek staj imkanı sağlayabilen bir okul mu? Yoksa teorik anlamda analiz ile ilerleyen bir okul mu? Müfredatında aile psikolojisi, çocuk psikolojisi, psikopatoloji gibi spesifik dersler yer alıyor mu? Uygulamalı dersleri var mı? Öğretim görevlisi sayısı öğrenci sayısı için yeterli mi? Öğretim görevlileri ve akademisyenlerin uzmanlaştığı alanlar neler ve çeşitli mi? gibi sorulara cevap bulmanız ve güzelce araştırma yapmanız önem taşıyor. Alanı tanımak adına birçok üniversitenin tanıtım günlerine katılabilir ve gitmek istediğiniz okul hakkında bilgi alabilirsiniz. Hangi üniversiteyi seçeceğiniz, nasıl bir eğitim alacağınız sizin potansiyelinizi geleceğe taşımak için faydası olacaktır.
İyi bölüm, kötü bölüm, iyi kazandıran, az kazandıran bölüm yoktur. Siz bir işi ne kadar severek yaparsanız o işte o kadar başarılı ve mutlu olursunuz. Bu yüzden lütfen sadece yüksek puanlı ya da iyi kazandırdığını düşündüğünüz bölümü değil, kalbinizden geçen bölümü yazın.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikoloji Bölümünü İsteyen Üniversite Adayları Nelere Dikkat Etmeli" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Mine Didem ARULAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Mine Didem ARULAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mine Didem ARULAT Fotoğraf
Psk.Mine Didem ARULAT
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Mine Didem ARULAT'ın Makaleleri
► Mesleğini Seçerken Nelere Dikkat Etmelisin? Psk.Dnş.H. Güngör YAZICI
► Meslek Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz? Psk.Azade ALTINTAŞ DURMUŞ
► Meslek Seçimi Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim? Psk.Aslıhan DEĞERLİ AYTOĞAN
► Çocuğuma Bakıcı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Psikoloji Bölümünü İsteyen Üniversite Adayları Nelere Dikkat Etmeli' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Medyanın Beden Algısına Etkisi ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:39
Top