2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Saç Dökülmesinin Cerrahi Tedavi Yöntemleri: Saç Nakli Cerrahisi (Saç Ekimi)
MAKALE #2305 © Yazan Op.Dr.Murat ÜSTÜN | Yayın Ocak 2009 | 8,716 Okuyucu
Saç nakli cerrahisi saç kaybının tedavisinde uygulanan operatif tedavilerden birisidir. Saç nakli sırasında ekilecek olan ve genetik olarak DHT'ye duyarlı olmayan saç follikülleri, kafanın yan ve arka bölümlerinden alınır. Ardından hayat boyu gelişecekleri, saçsız olan sahalara nakledilirler.

Bununla birlikte, saç ekimi androgenetik saç kaybının nedenini ortadan kaldıracak olan bir metod olarak değerlendirilmemelidir. Bu metodda hiçbir şekilde yeni saç üretilmemektedir. Sadece, saç kaybından etkilenmemiş bölgelerdeki saç folliküllerinin saçsız sahalara yeniden dağılımı sağlanmaktadır. Saç ekimi bölümümüzde bu yöntemler çok daha detaylı olarak anlatılmıştır.


Yapay Saç İmplantasyonu:

Suni saçlar plastikten üretilmiştir ve saçsız kafa derisine implante edilirler. Yapay saçın dibindeki küçük bir düğümle kafa derisine tutturulması sağlanır. Saçın havlu vs. ile kuvvetlice silinmesi sorun yaratır. Çok dikkat edilmesine rağmen yapay saçların çoğu, işlemi izleyen aylarda dökülmektedir. Bunun sebebi vücudun yapay saçları yabancı cisim olarak kabul etmesi ve atmaya çalışmasıdır. Ayrıca, saçların impante edildiği saçlı deride çok sayıda küçük yara dokusu, enfeksiyon ve iltihabi reaksiyonlar da görülmektedir. Bio-saç lifleri olarak hazırlanan liflerin implantasyonu çok güçtür ve herkese önerilemez. Bu konuda önde gelen uzmanlarca da yapay saç transplantasyonları önerilmemektedir. Bütün bu dezavantajları nedeniyle günümüzde giderek çok daha az merkezde yapay saç implantasyonu uygulanmaktadır. Hatta bazı ülkelerde bu metod yasaklanmıştır.


Saçlı Deri Küçültme Operasyonları:

Kafa derisi küçültme operasyonları, saçsız kafa derisi alanını kesip çıkararak ve cildi yeniden dikerek saçsızlığın azaltılması fikrinden geliştirilmiştir. Saçsız sahanın azaltılması ile saç ekiminde gerekecek saç folliküllerinin sayısı da azaltılmaktadır. 1990'ların sonuna kadar kafa derisi küçültme operasyonları tüm dünyada düzenli olarak uygulanmıştır. Bunlar son derece kanlı operasyonlardır ve günümüzde ancak nadiren gerçekleştirilmektedir. Geçmiş yıllarda çok sayıda değişik kesi yöntemleri tanımlanmıştır.

Bazen, saçlı deri küçültne operasyonlarından aylarca önce şişirilebilir bir expander deri altına yerleştirilmektedir. Bu, saçlı deriyi daha elastik ve fleksibl hale getirmek için yapılmaktadır. Bu oldukça invaziv yöntemin sonucu, daha küçük bir saçsız alandır. Bununla birlikte çoğu zaman rahatsız edici çirkinlikte skar meydana gelmektedir. Bu izler değişik geometrik formlarda olmaktadır. Olası bir çok komplikasyonuna ek olarak kalan saçlı alanın köşeleri değişmekte ve "lifting effect" denilen duruma yol açmaktadır. Yani kafanın arka ve yan kısımlarındaki tüm kafa derisi orjinal pozisyonundan daha yukarıya kaydırılmaktadır. Bu durumda da kalan saçların büyüme yönleri doğal olmaktan çok uzak bir görüntüye neden olmaktadır. Çok büyük saçsız sahaların küçültülmesi için çok sayıda operasyon gerekmektedir.




İşlem sırasında ve hemen sonrasında saçsız deri küçültme operasyonu şematik diagramı


Saçsız deri küçültmede çeşitli kesi seçenekleri

Saçlı Deri Kaldırma (Scalp lift):

Saçlı deri kaldırma operasyonları saçsız deri küçültmenin en radikal türüdür. Saçsız deri küçültmeden en büyük farkı saçsız derinin çok daha büyük bir parçasının kesilip çıkarılmasıdır. Çıkarılan deri genellikle at nalı şeklindedir. Bu aşırı lifting sonucunda ensenin en alt saç çizgisi çok fazla yukarıya kaymakta ve bu da çocuksu alt saç çizgisi ile sonlanmaktadır. Yanlardaki saçlar da yer değiştirmekte ve bu da saç açılarında bariz bir bozulmaya yol açmaktadır. Saçlı deri yoğun bir gerilme ve basınca maruz kalmakta, özellikle göz kapağı bölgesinde yüz karakteristik görünümünü kaybetmektedir. Eğer bu konu ile ilgileniyorsanız, aşağıdaki sitelerde bu operasyonların detaylarını öğrenebilirsiniz. Ancak uyarmalıyız ki, bunlar çok kanlı ve rahatsız edici görüntülerdir.







Flepler:

Flep tekniği, bir seansta mümkün olan en fazla sayıda saçı doğal görünümlü bir saç çizgisi oluşturmak için transplante etme fikrinden kaynaklanmıştır. Bugüne dek saç transplantasyonunun bir türü olarak kabul görmemiştir. Bu metodla kulakların hemen üstünden geniş ve uzun bir şerit oluşturulur. Bu şeridin öndeki ucu kan dolaşımını korumak amacıyla korunur. Ardından flep döndürülür ve ön kafa çizgisinin hemen üstünde bu amaçla oluşturulan bir delikten geçirilir. Prosedür her iki taraftan şeritlerin, daha sonradan dikilecek bir delik aracılığı ile karşı tarafa geçirilmesi ile uygulanır.

Eğer gerekliyse diğer taraftan bir flep aynı yöntemle, daha sonraki bir seansta yeni oluşturulan saç çizgisinin gerisine yerleştirilebilir. Buna bir alternatif olarak, frontal saç çizgisindeki flep sadece ve tamamen bir taraftan alınmayıp, sol ve sağ taraflardan, fakat diğerinin yarısı uzunlukta iki doku şeridi şeklinde de alınabilir.

Bu daha az travmatik yöntem de çok sayıda dezavantaja sahiptir. İmplante edilen flebin tüm çevresinde belirgin bir skar dokusu oluşur. Hatta bu skarın kapatılması için daha sonra ek bir saç nakli gerekebilir. Ayrıca fleplerin alındığı yan taraflarda da skarlar görülebilir.

Avantajları: Flebin üstündeki saç büyümesine devam eder. Saç ekimindekinin aksine, folliküller herhangi bir istirahat perioduna girmezler. Bununla birlikte, eğer flep dokusu canlılığını yitirirse bu durum çok tehlikeli enfeksiyonlara ve organ naklindeki gibi host-greft tipi reaksiyonlara neden olabilir. Gereken medikal bakım sağlansa bile, kafanın üst ve ön kısmındaki skarlar ömür boyu kalacaktır.

Ayrıca, flebin üstündeki saçların büyüme yönleri saçın doğal büyüme yönlerine uyumlu değildir. Bu nedenle, saç şekli olasılıkları son derece azalmıştır.



Flep tekniği ile yeni saç çizgisi oluşturulması: İşlem ve hemen sonrası..
Saç Eklentileri ve Aksesuarlar:


Takma Saçlar ve Peruklar:

Takma saçlar kemoterapi gibi tüm kafa derisindeki saçların kaybedildiği durumlar, karnavallar ve moda şovları gibi saç stilinin hızla değiştirilmesi gereken yerlerde kullanılır. Peruklar ise saçlı derinin sadece özel bir bölümünün kapatılması amacıyla kullanılırlar.

Saç eklentileri doğal veya yapay saçlardan meydana gelebilir. Saçlara tutturulma şekli de değişik olabilir. Bu materyallerin avantaj ve dezavantajları vardır. Yapay saç eklentileri klip veya yapıştırıcı ile tutturulabilir ve değişik boylarda olabilir. Son yıllarda saç eklentilerinin kalitesi ciddi şekilde artmıştır. Doğal saçlar gibi kişinin yüzme ya da üstü açık arabayla yolculuk gibi normal aktivitelerine izin verirler. Bununla birlikte, halen topluluk içinde bilinmesinin istenmemesi gibi dezavantajları vardır. Bunları ortalık yerde insanlar farketmeden takıp çıkarmak imkansızdır. Pek çok kullanıcı bunların altındaki saçlı deride aşırı kepeklenme olduğu ve kalan saçların çok çirkin hale geldiğinden yakınmaktadır. Bu, kullanıcının peruğa olan bağımlılığını da arttırmaktadır. Bu ürünlerin diğer dezavantajları ise: Düzenli olarak bakımlarının yapılması gerekmektedir, sabit olarak aynı saç şekline mecbursunuzdur, çalınma ya da kaybolma söz konusudur, sıklıkla kafa derisinde kaşıntı olur ve kaşırken peruğun kayması endişesi vardır, ve nihayetinde kafanızın tepesinde yapay bir cisim taşımaktasınızdır.

Saç Örmeleri:

Takma saçların aksine, burada kalmış olan sağlam saçlarınıza örme tekniği ile yapay saç eklenerek kafanın saçsız sahalarının örtülmesi amaçlanır. Saç doğal oalrak ayda 1-1.5 cm uzayacağından, bu eklentilerin sadece kısa süre kalabileceği beklenmelidir. Doğal saçların uzaması ile saç eklentilerinin de düzenli aralıklarla sabitlenmesi gerekir ki, bu da ek maliyetler gerektirir.

Kalınlaştırıcı Spreyler ve Pudralar:

İnce saçlar „Toppik™“ veya „Super- Million- Hair™“ gibi özel kalınlaştırıcı sprey ve pudralar yardımı ile optik olarak çeşitli derecelerde kalınlaştırılabilir. Mikroskopik parçacıklar saç kılının üzerini kaplayarak saçın daha güçlü ve kalın görünmesini sağlayabilir. Bu sprey ve pudralar arzulanan doğal saç rengine göre farklı çeşitlere sahiptir.

Bu sprey ve pudraların dezavantajları: Bu materyaller havlularda, yastıklarda ve banyo mobilyalarında oldukça pahalıya malolan boyanmalara neden olabilir, yüzme ve kuvvetli yağmur da, eğer koruyucu spray kullanılmadıysa problem yaratabilir.




Toppik™



Normal saç liflerinin üzerinde Toppik liflerinin mikroskopik fotoğrafı

Kontrast Adaptörleri:


Couvre gibi pigment içeren kremlerle, makyaja benzer şekilde kontrast azaltılabilir. Cilt saçın fiziksel rengine benzer bir renkle kaplanır ve böylece kontrast azaltılmış olur. Saçların ince ve seyrek olduğu sahalar böylece daha az belirgin hale gelir. Pek çok TV sunucusu ve film oyuncusu bu tarz bir makyaj kulanmaktadır. Yüzme ve kuvvetli yağmur problem yaratır. Günlük yaşamda boyanmış bir saç derisi çok dikkat çekebilir.




Couvre™
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Saç Dökülmesinin Cerrahi Tedavi Yöntemleri: Saç Nakli Cerrahisi (Saç Ekimi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Murat ÜSTÜN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Murat ÜSTÜN Fotoğraf
Op.Dr.Murat ÜSTÜN
İstanbul
Doktor "Genel Cerrahi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi14 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Murat ÜSTÜN'ün Makaleleri
► Kalp Yetmezliğinde Tedavi ve Kalp Nakli Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Saç Dökülmesinin Cerrahi Tedavi Yöntemleri: Saç Nakli Cerrahisi (Saç Ekimi)' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:57
Top