2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağlanma Kuramı
MAKALE #23096 © Yazan Psk.Ezgi SÖNMEZ | Yayın Ocak 2024 | 339 Okuyucu
BAĞLANMA KURAMI NEDİR?

Bağlanma kuramı, kişiler arasındaki duygusal ilişkiye ve bağa odaklanır. Burada bahsedilen ilişki sevgililik / evlilik ilişkisi olabileceği gibi, ebeveyn-evlat ilişkisi de olabilir. İnsan bebeği, hayatta kalabilmek için bir yetişkinle (genellikle anne) bağ ve ilişki kurma ihtiyacıyla doğar. Erken dönemde kurulan bu bağın özellikleri, yetişkin hayatta ve yaşam boyu bağlanma tipini belirlemede önemli bir rol oynar.

Bağlanma Kuramını ortaya atan ilk bilim insanı, bağlanmayı insanın doğuştan sahip olduğu evrimsel bir hayatta kalma becerisi olarak gören John Bowlby’dir. Bowlby özellikle çocukların ebeveynden ayrı kaldıkları zamanlarda yaşadıkları kaygı, öfke ve üzüntü ile ilgili araştırmalar yapmıştır.
Bebeğin bakım görmesi, beslenmesi, ihtiyaçlarına duyarlı olunması hem özgüvenini hem de dış dünyaya güvenini belirlemektedir.

Bebekliğinden itibaren ihtiyaçları dikkate alınan, şefkat ve bakım gören birey Güvenli bağlanırken; yoksun kalan, düzensiz ilgi ve bakım gören veya görmeyen bireyler Güvensiz (Kaygılı, Kaçıngan veya Kararsız) bağlanır. (İngilizce orijinal terimler Secure, Ambivalent, Avoidant, Disorganized Attachment olup, Türkçe’ye çeviride farklılıklar görülmektedir.) Kurama göre bireyin yetişkin hayatında da romantik partneriyle ve sonrasında kendi çocuğuyla ilişkisinde; kendi bebekliğinde bakım vereniyle kurduğu ilişkideki bağlanma tipinin görülmesi beklenmektedir.

Güvenli bağlanan çocuklar, ebeveyn ortamdan ayrıldığında sıkıntı yaşar ve ebeveyn geri döndüğünde neşelenir. Her ne kadar ebeveyn ayrıldığında rahat hissetmese de ebeveyne güven duymakadır ve döneceğini bilir. Olumsuz duygular yaşadığında, ebeveyni tarafından kolayca sakinleştirilebilir.
Yetişkin hayatlarında, romantik ilişkilerinde, kendilerine değer veren ve ilgi gösteren bir kişiyle ilişkilenir. İlişkide şefkat ve ilgi alır ve verir, paylaşımcı ve rahattır. Kendisine ve partnerine güvenir. Kendisinden hoşlanmayan bir kişiye ısrarcı davranmaz, tacizkar davranışlarda bulunmaz. Sevilmediği yerde durmaz. Ayrılığı kaldırabilir.
Kendi çocuğuyla ilişkisinde şefkat ve güven verebilir, çocuğun bireyliğini fark ederek doğru sınırların belirlenmesini sağlayabilir, yaşına uygun sorumluluk verebilir. Çocuğa yönelik terk edici, cezalandırıcı veya ihmal edici davranmaz.

Kaygılı bağlanan çocuklar, ebeveyn ortamdan ayrıldığında yoğun sıkıntı yaşar. İhtiyacı olduğunda ebeveynin yanında olacağından emin değildir. Ebeveyn geri döndüğünde de kolayca rahatlayamaz.

Yetişkin hayatında da romantik ilişkilerde terk edilme korkusu, değersizlik ve yetersizlik hissi, kıskançlık yaşaması muhtemeldir. Kendisinden uzak durmaya çalışan bir kişiye fazla ısrarcı davranabilir, ilişkinin bitmesi fikri onda çok yüksek kaygı yaratacağı için sınırları ihlal edebilir.
Çocuğuyla ilişkisinde de çocuğu tarafından sevilmeme endişesiyle müsamahakar davranabilir ya da çocuğun davramışlarını kontrol etmek için sevgiyi ve ilgiyi geri çekme ile tehdit edebilir.

Kaçıngan bağlanan çocuk, ebeveyn ortamdan ayrıldığında bu durumdan etkilenmiyor gibi davranır. Umrunda değilmiş gibi görünür. Bu bağlanma tipi genelde ihmal eden, reddedici veya istismar içeren bir ebeveynlik nedeniyle gelişir.
Yetişkin hayatında romantik ilişkilerde ilgisiz ve mesafelidir. Yardım istemez, ilişkilenmemeye çalışır.
Çocuğuna yönelik mesafeli olabilir.

Kararsız (kaygılı-kaçıngan) bağlanan çocuk, kaçıngan ve kaygılı tip bağlanma davranışlarının karışımını gösterir. Genellikle ebeveynlerin tutarsız yaklaşımı veya bir ebeveyne bağlanamayacağı kimsesizler evinde büyüyen çocukların dağınık bağlanması beklenir. Yetişkin hayatlarında hem romantik ilişkilerinde hem de çocuklarına karşı hem kaygılı hem de kaçıngan davranabilirler.

Bireyler için, sahip oldukları bağlanma tipinin dışında davranmak çoğu zaman oldukça zordur. Ancak psikolojik destek ile “kazanılmış güvenli bağlanma” mümkündür.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağlanma Kuramı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ezgi SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ezgi SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Ezgi SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi SÖNMEZ'in Yazıları
► Bağlanma Kuramı Psk.Dnş.Büşra Gül ALBAYRAK
► Bağlanma Kuramı Üzerine Psk.Tolga Nasuh ARAN
► Psikolojide Bağlanma Kuramı Dr.Psk.Ümit AKÇAKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Bağlanma Kuramı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Nedir? Ocak 2024
► Kaçan Kovalanır mı? Ocak 2024
► Atılgan İletişim Ekim 2019
◊ YENİ23 Nisan ve Barış Üzerine Nisan 2024
◊ Psikoloğun Bir Günü Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:42
Top