2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cinselliğe Dair Doğru Bilinen Yanlışlar
MAKALE #22915 © Yazan Psk.Ezgi SÖNMEZ | Yayın Mart 2023 | 941 Okuyucu
Cinsellik insanın var oluşundan bu yana hem yaşamın kaynağı olarak görülmüş, hem de toplumsal baskılarla tabulaştırılmıştır. İnsanların cinsellik hakkında konuşmaktan ve bilgilenmekten kaçınması, pek çok ilişkisel, sosyal, toplumsal sorunun temelini oluşturur.

Çiftlerin ilişkilerinde mutluluğu yakalaması için birlikte doyum sağlayıp keyif alabilecekleri bir cinsellik önemlidir. Pek çok aşk ilişkisi, çiftlerin cinsel arzularını birbirlerine (hatta kendilerine) doğru ifade edememeleri veya tabular nedeniyle birbirlerini (veya kendilerini) yargılamaları nedeniyle bu en güzel cinsel kaynaktan yoksundur.

Sevişirken insan 5 duyusuyla partnerini hisseder. Partnerinin gözlerini, gülüşünü, bedenini görür, izler. Kokusunu içine çeker, partnerinin cildinden gelen feromonlarla (insan terinde bulunan ve sosyal ilişkileri düzenleyen kimyasallar) tahrik olur. Sesindeki neşeyi veya arzuyu işitir. Dudaklarını tadar. Ve dokunur, sıcaklığını hisseder. Sevişmek böyle değerlendirildiğinde, sevgiyi tanımanın ve yaşamanın somut yollarından biri, bir iletişim biçimi olarak görülebilir.

Bu yazıda cinsellik hakkında bazı yanlış inanışları irdeleyeceğim.

1. Sevişmek bir erkeğin ihtiyacı, bir kadının ise görevidir.

YANLIŞ: Ortaokul Türkçe derslerinden hatırlayacağımız gibi, “Sevişmek” işteş bir fiildir. Tıpkı “ötüşmek”, “öpüşmek” veya “yumruklaşmak” gibi, beraber ya da karşılıklı yapılan bir eylemdir. Sevişmeyi mastürbasyondan veya cinsel saldırıdan ayıran şey, hem erkeğin hem de kadının rızasına dayalı olması, ilişki sırasında her iki bireyin de keyif ve haz duymasıdır.
Kadın ve erkeğin psikolojik ve fizyolojik yapısı cinsellikten keyif ve haz almayı, cinsellik yoluyla duygusal bağ kurmayı içerir. Kadınların ve erkeklerin konuya farklı yaklaşması, yapılarının farklı olmasından ziyade toplumsal öğretilerin içselleştirilmesinden kaynaklanır.

2. Bir erkeğin sevişmeye istekli olması normaldir, doğasının parçasıdır. Bir kadının sevişmeye istekli olduğunu göstermesi ise onu hafif gösterir.

YANLIŞ: Cinsellik hem kadın hem de erkeğin doğasının parçasıdır. Eğer bunu tek bir cins için hafiflik olarak değerlendirenler varsa, bu yargı arzusunu ifade eden veya yaşayan kadının değil de bunu hafiflik olarak algılayan zihniyetin sorunudur.

3. Bir ilişkide cinselliğin yaşanması için sevgililerin birbirini çok iyi tanıması gerekir.

Bu konu, çiftin birlikte vereceği bir karardır. Bazı bireyler cinsel paylaşımdan önce bireyi daha iyi tanımak isteyebilir. Ruhsal ve yaşamsal uyumu daha sağlam temellere oturtmayı bekleyebilir, böylece daha güvende hissedebilir. Bazı bireyler cinsel paylaşımlar için daha erken hazır hissedebilir. Her ikisi de normal görülmeli ve çiftin ortak kararı olmalıdır.

4. Mastürbasyon sadece erkeklerin yaptığı bir şeydir.

YANLIŞ: Kadınlar da erkekler de psikolojik ve fizyolojik olarak mastürbasyon yapmaya elverişlidir. Mastürbasyon, kişinin kendi cinselliğini tanıması, beden ve ruhunu cinsel açıdan kendi kendine doyurabilmesidir, normal ve sağlıklıdır.

5. Kadın kadına veya erkek erkeğe cinsel ilişki sapıklıktır.

YANLIŞ: Heteroseksüel ilişkilerin normal ve sağlıklı, homoseksüel ilişkinin ise sağlıksız ve anormal görülmesi de yine toplumsal tabulardandır. Önemli olan bireyin kendi arzusunu tanıması, uygun partnerle karşılıklı rıza içinde duygusal ve cinsel ilişki yaşamasıdır.

6. Ereksiyon kaybı bir erkeğin güçsüz olduğunun göstergesidir.

YANLIŞ: İlişki sırasında kadınlarda kuruma, erkeklerde ereksiyon kaybı yaşanması sürecin bir parçasıdır. Bu durumun çok sık yaşanması ve cinsel işlevin bozulması durumunda hekimlerden ve cinsel terapistlerden yardım almak da faydalı olabilir, tıpkı diğer ruhsal ve fiziksel sorunlarımızda yardım almamız gibi görülmelidir.

7. Fantaziler sapıklıktır.

YANLIŞ: Bireyler cinsel yaşamlarını renklendirmek için farklılıklar isteyebilir, ilişkide bazı fetişler kullanabilir veya bazı cinsel oyuncaklardan faydalanabilir. Ya da herhangi bir fetişe, cinsel oyuncağa ihtiyaç duymayabilir. Her ikisi de normaldir. İlişki içindeki her iki kişinin de uygulanacak fantezi konusunda rıza göstermeleri önemlidir.

8. Cinsel arzu yaşlanınca sona erer.

YANLIŞ: Yetişkin insanlar her yaşta arzu hissederler. İleri yaşlarda şeker, tansiyon, kolesterol gibi pek çok sağlık durumu nedeniyle bireyler daha yavaş hareket etmekte, yürüme veya uyuma gibi konularda dahi zorluk yaşayabilmektedir. Biyolojik sebeplerle aynı şekilde cinsel ilişki sıklığında ve tatmininde de bir düşüş söz konusudur. Ancak çiftler, bazı durumlarda tıbbi yöntemlerden de destek alarak, cinsel hayatlarına devam edebilmektedir.

9. Cinsel anlamda partneri etkilemek için yakışıklı/güzel/seksi/zayıf/geniş kalçalı/kaslı/iri memeli/tüysüz… olmak gerekir.

YANLIŞ: Arzu sadece fiziksel görüntüden kaynaklanmaz. İsteklilik, duygusal yakınlık gibi pek çok bileşeni vardır. Fiziksel görüntünün de standartları yoktur, kimi zayıf sever kimi kilolu, bazısı uzun boylu, bazısı minyon… Hayatın her alanında zevk ve tercihlerimiz nasıl farklıysa, bizleri uyaran özellikler de kişisel değişkenlik gösterir.

10. Partnerimin sevişmeyi istememesi, beni reddettiği anlamına gelir.

YANLIŞ: O sırada sevişmeyi istemediği ve bunu açık ve doğru şekilde ifade edebildiği anlamına gelir.

Pek çok yanlış inanışla bu listeyi uzatmak mümkündür. Buraya birkaç inanış yazacağım, doğruluğunu partnerinizle tartışabilirsiniz.
- Evliyken mastürbasyon yapmak doğru değildir.
- Erkekler her zaman cinsel ilişkiye hazır olmalıdır.
- Erkekler cinselliğe ulaştıktan sonra o kadından uzaklaşırlar.
- Bir cinsel ilişkide hem kadın hem erkek boşalmak zorundadır.
- Pornografi yanlıştır.

Bu listeye zihninizdeki diğer tabuları ekleyip üstünde konuşabilirsiniz. Çiftlerin cinsel mutluluğu ve doyumu bulabilmeleri, bu konularda açık ve özgürce, yargılamadan iletişim kurarak mümkündür.
Sağlıklı ve keyifli günler dilerim.

Psk. Ezgi Sönmez
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cinselliğe Dair Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ezgi SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ezgi SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ezgi SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Ezgi SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ezgi SÖNMEZ'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cinselliğe Dair Doğru Bilinen Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Emdr Nedir? Ocak 2024
► Bağlanma Kuramı Ocak 2024
► Kaçan Kovalanır mı? Ocak 2024
► Atılgan İletişim Ekim 2019
◊ YENİ23 Nisan ve Barış Üzerine Nisan 2024
◊ Psikoloğun Bir Günü Ağustos 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:58
Top