2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma ( Prematüre Ejakülasyon )
MAKALE #2495 © Yazan Psk.Sena TUNÇ | Yayın Mart 2009 | 8,497 Okuyucu
Erken Boşalma ilk olarak 1887 yılında Gross tarafından tanımlanmıştır. Erken Boşalma ( prematüre ejakülasyon ) hem erkeğin hem de partnerinin cinsel yaşamında doyumsuzluk yaratan bir cinsel işlev bozukluğudur ve kişinin boşalma denetimini yapamaması, erteleyememesi durumudur.Erken Boşalma; çeşitli araştırmacılar tarafından vajinaya girişten boşalmaya ( ejakulasyona ) kadar geçen zaman veya penisin vajina içersinde gidiş-geliş sayısı esas alınarak tanımlanmaya çalışıldı.Masters ve Johnson 1970’ de prematüre ejakulasyonu; erkeğin, cinsel birleşmelerinin en az % 50 sinde, eşinin orgazma ulaşmasına yetecek kadar boşalmayı geciktirememesi olarak tanımladılar ( Güveli, M. ). Erken Boşalma; kişi istememesine rağmen, minimal cinsel uyarı ile cinsel birleşmeden önce, hemen sonra ya da kısa bir süre içerisinde ısrarlı ve tekrarlayıcı boşalma bozukluğudur ( İncesu, C. ).

Yapılan çalışmalarda erken boşalma oranı % 20- 35 arasında açıklanmaktadır. Diğer bir deyişle, her 3-5 erkekten birinde erken boşalma sorununun varlığını göstermektedir. Bu oran bizlere erken boşalmanın sıklığını ve ciddiyetini de gözler önüne sermektedir. Geçmiş yıllara kıyasla cinsel işlev bozukları sebebi ile cinsel terapilere başvurma ve destek alma ihtiyacı da oldukça artış göstermiştir.

Erken boşalma, çoğunlukla ön ergenlik ve ergenlik dönemi ile başlayan kişinin kendini tatmin etme ve haz alma eylemi yani mastürbasyon ile boşalmadaki denetimini sağlayamama durumu ile başlar ve devam eder. Erken Boşalma sonradan oluşan ve gelişen bir durum değildir. Kişi boşalma denetimini mastürbasyon yapmaya başladığı yaşta “öğrenemiyorsa” bu durum şimdiki cinsel yaşamında da sabitlik taşır. Örneğin beş yıl önce erken boşalma sorunun olmadığını, son iki senedir bu sorun ile karşı karşıya olduğunu belirten kişi aslında boşalma denetimini önceden de sağlayamamıştır fakat kişide bunun farkındalığı söz konusu değildir. Erkekler denetim sağlamayı zamanla öğrenirler ve geliştirirler. Bu konuda kontrol kazanılmışsa, sonradan erken boşalma olmaz.

Cinsel birleşmeden önceki durumda boşalma söz konusu ise bu durum “ çok ağır prematüre ejakülasyon”, cinsel birleşme gerçekleştiğinde, ilk 1 dakika içinde boşalma durumunda “ ağır prematüre ejakülasyon ”, cinsel birleşmenin ilk 1 ve 3 dakikası içerisinde boşalma söz konusu oluyor ise “ orta derecede prematüre ejakülasyon ” ve cinsel birleşmede ilk 4 ve 7 dakika içerisinde boşalma halinde ise “ hafif derecede prematüre ejakülasyon ” söz konusudur. Çiftlerin cinsel doyumunun da esas kriter olarak alınması atlanmaması gereken bir noktadır.

Erken Boşalma sorunu yaşayan erkeklerde ikincil cinsel sorunların arasında; cinsel isteksizlik, cinsel kaçınma ve erektil disfonksiyon ( sertleşme bozukluğu ) mevcuttur.

Erken boşalmanın başlıca faktörlerine baktığımızda, cinsel mitler yani hurafeler, performans anksiyetesi, cinsel deneyim eksikliği, cinsel uyumsuzluk, uygunsuz ortamda yaşanan cinsel ilişkiler, yanlış ve yetersiz cinsel bilgilenme, edilgenlik,uzun süre mastürbasyon ile cinsel doyum sağlanması, partneri tarafından yetersiz bulunacağı korkusu oldukça yaygındır.

Çoğu erkeğin, cinsel ilişki esnasında erken boşalmayı erteleme ve uyarılmayı azaltma adına, farklı ve çoğunlukla can sıkıcı durumları düşünmesi de oldukça yaygındır fakat çoğu erkeğin doğru ve “işe yarar” bulduğu bu durum oldukça yanlıştır ve zamanla işe yaradığı varsayılan bu durumun “işe yaramadığı ” da görülmektedir. Erken Boşalmanın denetimi, cinsel terapide kişiyi ve partnerini bilgilendirme ve ev ödevleri ile bir cinsel terapist desteği ile sağlanmaktadır

Erken Boşalma, daha önce de belirttiğim gibi bir cinsel işlev bozukluğudur ve tedavisi ilaç, sprey..vs kullanmadan gerçekleştirilebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma ( Prematüre Ejakülasyon )" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sena TUNÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sena TUNÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sena TUNÇ Fotoğraf
Psk.Sena TUNÇ
İstanbul
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sena TUNÇ'un Makaleleri
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
► Erken Boşalma Dr.Psk.Dilek AKGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma ( Prematüre Ejakülasyon )' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bipolar Bozukluk Aralık 2008
► Otizm Aralık 2008
► Depresyon ve İntihar Mart 2008
► " Hayır " Diyebilmek Ekim 2007
► Bir Sistem Olarak Aile Eylül 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:39
Top