2007'den Bugüne 92,753 Tavsiye, 28,304 Uzman ve 20,056 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Özgüven Sorunları
MAKALE #4226 © Yazan Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN | Yayın Ocak 2010 | 9,689 Okuyucu
ÇOCUKLARDA ÖZGÜVEN SORUNLARI

Özgüven doğumdan itibaren insan yaşamı için gelişmesi gereken en temel bceri alanıdır. Özgüveni yeterli gelişim periyodunu yaşayamamış bireylerde yaşamın tüm alanlarında sorunlar olduğunu gözlemliyoruz. Kişi yaşadığı sorunların çözümünde kendi sorumluluğunu alamadığı için gerek özel gerek iş ilişkilerinde sorunlar yaşayabiliyor. Özgüven geliştirme sürecinin çocuklukta başladığını düşünürsek, anne ve babaya başarılı sorunlarıyla yüzleşebilen güvenli bir ilişki geliştirebilen bir birey yetiştirmek için büyük bir görev düşmekte. Özgüvenin tanımı yapıldığında en çok kullanılan ifadeler, “ kendisiyle barışık ” ve “kendisinden memnun ” ‘’sorunlarıyla yüzleşebilen’’ ‘’güvenli ilişki kurabilen’’ ifadeleridir. Günümüzde özellikle bireysel psikoterapi süreçlerine baktığımıza özgüven sorunu yaşayan kişilerin daha çok destek aldığını görüyoruz. Aile Evlilik, Çocuk ,ergen sorunlarıyla yüzleşmekte ve iş performansında bu kişiler önemli sorunlar yaşayabilmekteler. Bu kapsamda çocuklukta geliştirilmeye başlanması gereken Özgüven kavramını iki boyutta ele almak mümkündür.
1.İç özgüven 2. Dış Özgüven
İç güveni yüksek olan bireyler, kendini seven, tanıyan, kendine açık hedefler koyabilen ve olumlu düşünen bireylerdir.
Dış özgüveni yüksek olan bireyler ise, iletişim becerileri yüksek, kendini iyi ifade edebilen, kendini ortaya koyabilen bireylerdir.
Bu özellikler doğuştan mı gelir, yoksa çevresel etkilere mi bağlıdır? Doğuştan bazı eğilimler vardır, bununla birlikte ailenin ve yakın çevrenin yönlendirmeleriyle çocukta oluşmaya başlar. Güven duygusunun temeli çocuklukta atılır. Güven ve ona bağlı öğrenme eğilimi, bebeğin sevgi ve ilgi başta olmak üzere tam temel ihtiyaçlarının annesi tarafından zamanında karşılamasıyla doğrudan ilişkilidir. Dünyanın ve çevresindekilerin ne kadar güvenilebilir olduğuna bağlı olarak, temel güven duygusu gelişir. Çocuk büyüdükçe , becerilerine, yeteneklerine ve kendisinin ne kadar değerli olduğuna bakarak kendine güvenini yapılandırır.
Çocuğun kendi hakkında söyledikleri de önemlidir. Onun kendini küçümser şekilde konuşması, kendine güvenin düşük olduğunu gösteren önemli bir gösterge olabilir.
Kendine güveni olmayan çocuk; 1) Başkalarına sözel ya da fiziksel olarak kabadayılığa başlar. 2) Daha önce hoşlandığı sosyal ilişkilerden geri çekilir. 3) Yeni şeyleri öğrenme konusunda dirençli olmaz. 4) Sürekli dikkati üzerine çekmeye çalışır. 5) Sevilmediğini ya da ödüllendirilmediğini düşünür.
Okul çağındaki çocuklar ve aileler için rehberlik servisi, birtakım çalışmalar yapabilir. Ailelere özgüvenin ne olduğu, önemi, özgüveni olmayan çocuğun özellikleri hakkında seminerler verilebilir. Ailelere hangi kaynaklardan ne şekilde faydalanabilecekleri konusunda yardımcı olunabilir.
Grup rehberliği çalışmaları yapılabilir. Grup rehberliği, çocukların problem durum ve davranışlarını belirlemelerine yardımcı olacak etkili bir yoldur. Bu çalışmayla çocuklara; kendileri hakkındaki düşünce ve duygularını geliştirecek yeni beceri ve davranışlar öğretilebilir. Yapılan oturumlarda, çocukların sevildikleri ve yeterli oldukları duyguları merkeze alınarak çalışıldığında çocukların olumlu bir özgüven geliştirmesi sağlanmış olur.

Özgüvenin Geliştirilmesine Yönelik Yapılabilecek Grup Etkinliklerinin Amaçları Nelerdir?
  • Çocukların kendileri hakkındaki duygularını ve kişisel özelliklerini belirlemelerine yardım etmek
  • Çocukların farkına vardıkları özelliklerini ifade edebilmekte yardım etmek
  • Benlik saygısı ve yeterlilik duygularını geliştirebilmek
  • Sağlıklı karar vermenin olumlu düşünce ve duyguların geliştirilmesindeki önemini vurgulamak
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Özgüven Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bahattin GÖKTAN Fotoğraf
Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN
İstanbul
Uzman Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Bahattin GÖKTAN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Özgüven Psk.Hülya TURAN
► Çocuklarda Özgüven Psk.Serdal GÜR
► Çocuklarda Özgüven Psk.Sevda ÖZBUCAK
► Çocuklarda Özgüven Gelişimi Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Çocuklarda Özgüven Eksikliği Psk.Selfinaz DURSUN YAŞAR
► Çocuklarda Özgüven ve Özsaygıyı Geliştirme Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,056 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Özgüven Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Öfke Yönetimi Aralık 2010
► Evlilik Havuzu Mayıs 2010
► Aile İçi İletişim Ocak 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


03:11
Top