2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyetimi Değiştirirken Nelere Dikkat Etmeliyim?
MAKALE #5054 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Haziran 2010 | 5,506 Okuyucu
DİYETİMİ DEĞİŞTİRİRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM

Hepimizin bildiği gibi sağlıklı diyet yaşamımızda önemli bir yer tutar. Birçok kişi diyet planlaması yaparken ne yapacağı konusunda problem yaşar.
Ne yiyeceğiniz konusunda planlama yaparken işe en basit bilgilerle başlayın. Diyetinizi yavaş yavaş değiştirin. İşte size birkaç ipucu

Sebze ve meyvelere odaklanın
Şu anki diyetinizi gözden geçirin. Büyük olasılıkla yeterince sebze ve meyve tüketmiyor olduğunuzu göreceksiniz. Günlük diyetinize her gün 1 kaşık sebze ve meyve ekleyin ve her hafta bu oranı bir miktarı artırın.
Lokal yiyecekler kullanmaya özen gösterin
Kendi ülkenizde, bölgenizde yetişen yiyecekler tüketmeye özen gösterin. İthal yiyecekler barsak floranıza uygun olmayabilir.
Kalori hesaplamayı öğrenin Genellikle kalorisi düşük olarak listelenmiş yiyecekler sizin için uygun olmayabilir. Yiyecek seçiminizde düşük kalorili yiyecek seçmeliyim yerine sağlıklı yiyecek seçmeliyim konusuna odaklanın. Önemli olan günlük beslenmeniz için kaç kaloriye ihtiyacınız olduğunu bilmek ve ona göre seçim yapmaktır.
Tat duyunuzun sınırlarını genişletin
Sağlıklı bir beslenme planı meyveler, sebzeler, tam tahıllar, az yağlı süt ürünleri, yağsız et, balık, kuru baklagiller ve kuruyemişleri (fındık, ceviz vb) içerir. Hiç denemediğiniz yiyecekleri deneyerek tat duyunuzun sınırlarını genişletin. Hiç denemediğiniz bir et çeşidi, balık çeşidi yada sebzeleri diyetinize eklemeye başlayın,
Kendinizi ödüllendirin Sağlıklı diyet kendinizi bazı yiyeceklerden mahrum bırakma anlamına gelmez. Canınız çok tatlı istediğinde meyve yada meyve eklenmiş yoğurt yiyebilirsiniz. Öğleden sonra bir şeyler yeme ihtiyacı hissetiğinizde kuruyemişler iyi bir alternatif olabilir. (3-4 ceviz, 4-5 fındık). Sağlıklı diyet uğruna kendinizi açlığa mahkum etmeyin.
Ev dışında yemek durumundaysanız ne yapmalısınız? Öğünlerinizden birini lokantada yiyecekseniz yada akşam için özel bir yemeğe katılacaksanız ne yapmalısınız?Diyet yaparken bir davete katılmanız yada bir restoranda yemek yemeniz diyetinizi sabote ettiğiniz anlamına gelmiyor. Diyetinize uygun bir plan yaparak, bir strateji belirleyerek diyet programınız içinde kalabilirsiniz.
· Yüksek kalorili bir öğle yemeği yediyseniz, akşam yemeğini sadece salata ve meyve ile geçiştirebilirsiniz. Yada akşam bir davete katılacaksanız sabah ve öğle öğünlerinizi düşük kalorili yiyeceklerden seçebilirsiniz.
· Temel pişirme prensiplerini biliyorsanız sipariş vermek sizin için daha kolay olacaktır. Buharda pişirilmiş, ızgara yapılmış yada fırında pişirilmiş yiyecekler tercihiniz olmalıdır.
· Yiyecek yelpazesi geniş mönüsü olan bir lokantayı tercih edin.
· Sipariş verirken her grup besinden bir parça olmasına özen gösterin. Tavuklu bir salata sipariş ettiğinizde protein, vitamin ve minerallerden zengin bir tabak hazırlatmış olacağınızı unutmayın.
· Salatanız için hazır soslar yerine sizin ekleyebileceğiniz sosları seçin. Balzamik sos, limon, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı gibi.
· Sandöviç yemeyi planladıysanız içinde peynir, ton balığı, yada et olan bir sandöviç seçip domates, marul, soğan yada turşu ekletebilir hardal ile tatlandırabilirsiniz.
· Fırında pişirilmiş patates (baked potato) yağ eklenmeden, peynir yada ton balığı eklenerek ve salata ile çeşitlendirilerek uygun bir öğün haline getirilebilir.
· Lokantada menü dışında kendi planladığınız bir yiyeceğin servis edilmesini istemekten çekinmeyin.
· Bazı lokantalarda yiyecekler büyük tabaklarda, büyük porsiyonlar halinde servis edilebilir. Tamamını yemek zorunda değilsiniz kalan kısmını paket olarak yanınıza alabilir yada yarım porsiyon sipariş verebilirsiniz.
· Yemeğinizi mümkün olduğunca yavaş ve sohbet ederek yiyin. Unutmayın midenizden beyine doydum emrinin gidişi 20 dakika alır. Hızlı yemek yiyenlerin genellikle fazla yemek yedikleri de bilinmektedir.
· Yavaş yemek sağlıklı kiloda kalmanın bir diğer yoludur.
· Yemeğe salata yada hafif bir çorba ile başlayın.
· Yemeğe başlamadan önce mutlaka bir bardak su için.
· Günlük enerjinize uygun besin tüketimini bir diyet uzmanı ile beraber programlayarak ihtiyacınızı belirleyin.
· Dışarıda yemek yerken yada sipariş verirken günlük toplam ihtiyacınızın ne kadar olduğunu bilin. Siparişinizi vermeden önce gün içerisinde yediklerinizi gözünüzde canlandırın. Kalan miktar için uygun seçimler yaparak siparişinizi bitirin.
· Mümkünse yemek yiyeceğiniz yere yürüyerek gidin

Ev dışında yemek ilk anda diyetinizi bozacakmışsınız gibi görünebilir fakat evden çıkmadan önce belirleyeceğiniz strateji ile diyetinizi bozmadan keyifli bir yemek yiyebilirsiniz. Afiyet olsun

Canan Doğan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyetimi Değiştirirken Nelere Dikkat Etmeliyim?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli Dyt.Merve KARA CİRAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Diyetimi Değiştirirken Nelere Dikkat Etmeliyim?' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:41
Top