2007'den Bugüne 92,325 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Beslenme
MAKALE #5060 © Yazan Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN | Yayın Haziran 2010 | 4,758 Okuyucu
‘ Ayşe Hanım’ın kızı nasıl sağlıklı görünüyor, benim kızım ise çok çelimsiz’, ‘Çocuğum hiç sebze yemiyor’, ‘Komşunun çocuğu günde 1 lt süt içiyor, benim çocuğum ağzına sürmüyor’, ‘Acaba oğlum büyüyünce avukat olacak mı ?’, ‘Kızım büyüyünce doktor olacak, babasına bakacak.’. Bu tür yakınmalar veya istekler çoğu ailede mevcut olmakla birlikte ebeveynler çocuğunun her anlamda mükemmel bir insan olarak yetişmesini ister. Bu doğrultuda kimi saygılı olması için ‘ Aaa ne kadar ayıp, özür dile bakayım.’, kimi, çocuğu yaşıtını dövünce ‘ aferin’ diyerek, savaşçı ruhlu, yetiştirmeye çalışırken bu çabalar kimi zaman sağlıklı beslenmenin önüne geçer. Ve sağlıksız beslenme bir hayat düzenine dönüşürken, aynı aileler ileride ‘O kadar emek verdik, giymedik giydirdik, dershanelere yolladık ama bizim çocuk başaramadı.’ şeklinde yakınmalarla karşınıza çıkacaktır. Peki, gerçekten beslenme bu kadar önemli mi? Evet, beslenme çok önemli. Hatta sadece beslenme değil, sabah kalkış düzeninizden, sofra alışkanlıklarınıza kadar hatta yemek yeme şekliniz bile bir modeldir onun için.

Unutmayın ki, çocukların hayattaki ilk mesleği dedektifliktir. Aileden gördükleri her şeyi inceler ve sorgularlar. Böylece aileden kazandığı her davranış, aile bireylerinin yedikleri her besin, gelecekteki yaşantısının temelini oluşturmada en büyük etkendir. Sahip olacakları mesleklerin kalitesi de verilecek örneklerden bir tanesi.

Bu sebeple kazandıracağınız alışkanlıkların en başında, onu ileriki yaşlarda hastalıklardan koruyan ve sağlıklı bir hayat sürmesine yardımcı olan sağlıklı beslenme düzeni oluşturmak olmalıdır. Dikkat edilmesi gereken noktalara gelince;
  • Öğün düzeni ve öğün sıklığı başta gelmektedir. Bu da 3 ana 3–4 ara öğün tüketecek şekilde olmalıdır. Güne güzel bir kahvaltıyla başlamakla dikkatte, konsantrasyonda artış sağlayarak sonucunda da başarılı bir birey olmasının ilk adımını attırmış olursunuz.
  • Sonraki önemli adım, sofra düzeniniz. Siz ne yerseniz, nasıl yerseniz çocuğunuzda sizden görecek ve aynısını uygulamak isteyecektir. Bu dönemde beraber sofrada oturmanız, çocuğun kişisel gelişimi için bir basamak olacak, yemeğini kendisinin yemesine izin vermeniz, arkadaşını dövünce kazanacağı kimlikten çok daha sağlam bir kimlik oluşturacaktır.
  • Okul öncesi dönemde besinlerde seçicilik vardır ve genellikle lahana, pırasa, kereviz gibi sebzelerde bu durum çok sık görülmektedir. O yüzden çocuğunuzun yemesini istediğiniz bir besini yedirmeye çalışarak değil, çocuğunuzla birlikte tüketerek bu süreci atlatır ve besini sevdirebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun bir besini reddetmesinin nedenleri arasında, o besini çiğnemekte zorlanması ve bu yüzden uzak durması olabilir. O yüzden çocuğunuzun tabağındaki parçaların daha küçük miktarlarda olmasına özen gösteriniz.
  • Çocuğunuzun tabağındaki yemekleri yemediğini ya da bitirmediğini görüyorsanız, zorlamayı bırakın. Ne onun midesi ile sizin mideniz aynı büyüklükte ne de bir gün aç kalırsa çocuğunuza zarar gelir.
  • Çocuklara yemek yerken yemekle ilgili uyarılar yapılması çocuğun yemek tüketim miktarını olumsuz etkileyebilir. Çocuğunuzun yemek yemekten uzaklaşması olası bir ihtimaldir.
  • Diğer tehlikeli bir nokta da abur cubura alışılan bir yaş aralığında olmaları ve bu besinlerden gelen şeker, yağ ile diş çürükleri, şişmanlık gibi rahatsızlıklarla karşılaşmalarıdır
  • Bu yaş grubu gelişiminde ekstra önemli vitamin ve mineraller vardır. Bunlar B vitaminleri özellikle folik asit, kalsiyum ve demirdir. Büyüme ve gelişme için önemli olan bu vitaminlerden B vitaminleri ekmek, makarna vb tahıllarda, kalsiyum süt ve süt ürünlerinde, demirde et ve et ürünlerinde mevcuttur.
  • Sıra öğün düzeninde. Burada, tüm besin gruplarından yani et grubu, süt grubu, tahıl grubu, sebze ve meyvelerden belirli miktarlarda almaları gerekir. Bu kadarla kalmadan size içerik ve miktar verecek olursak;
  • Et, yumurta ve kurubaklagil grubu: Bu gruptan günlük tüketilmesi gereken miktar; 2–3 köfte kadar et, tavuk, hindi ve balık,
  • Haftada 3–4 kez bir yumurta,
  • Haftada 3–4 kez bir porsiyon kurubaklagil tükettirebilirsiniz.
  • Süt ve süt ürünleri grubu:; Günlük, süt veya yoğurt için 2–3 su bardağı, peynir içinse 1–2 dilimdir
  • Tahıl grubu:Günlük, 4–6 dilim ekmek, 1 kâse çorba, ya 1 küçük kase pilav veya makarna ya da 1 dilim börek tükettirebilirsiniz.
  • Sebze ve Meyve Grubu: günlük 5 porsiyon verebilirsiniz.Bunun 3 porsiyonu meyve, 1 porsiyonu salata, 1 porsiyonu da sebze yemeği olabilir.
Bahsettiğimiz bu altın kuralların yaşamına katacağı artılar sayesinde sağlıklı, uzun, mutlu ve başarılarla dolu nice hayatlar yaşamaları dileğiyle…
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Beslenme Dyt.Gökhan ÇELİK
► Çocuklarda Beslenme Dyt.Gizem TÜMAY
► Çocuklarda Beslenme Dyt.Lale ÖZBEK
► Hiperaktif Çocuklarda Beslenme Dyt.Gülen AKBOYAR
► Çocuklarda Bilişsel Gelişim ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Okul Öncesi Çocuklarda Beslenme Dyt.Müge ÜLKER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyette Şehir Efsaneleri Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:26
Top