2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ayak Bileği Burkulması
MAKALE #5078 © Yazan Op.Dr.Selim MUĞRABİ | Yayın Haziran 2010 | 8,129 Okuyucu
Ayak bileği burkulmaları ortopedinin en sık karşılaştığı yaralanmalardan birisidir. Ayak bileği burkulmasında normal şartlarda ayak burkulmalarında burkulmanın şiddetine göre eşlik eden kemik problemleri de gelişebilir. Ayak bileği bileğinin iç ve dış yanında ayağı dengelemekle görevli olan bağ yapıları zarar görürler.

Ayak bileği burkulmalarının % 90 ı ayak bileğinin dışa doğru dönmesi ve zorlanması ile oluşur. Ayak bileği dış yanında bulunan bağ kompleksi bu zorlanma sonucunda hasar görür, ayak bileğin de şişlik, ağrı, hareket kısıtlılığı gelişir.

Ayak bileği burkulmasında PRİCE protokolü tedavinin ilk aşamalarında uygulanmalıdır.

P : Protection: Koruma ( üstüne yük vermeme) R: Rest : İstirahat I : Ice: Buz uygulama C: Cruthes: Koltuk değneği kullanımı E: Elevation: Ayak bileğini yukarıda tutma

Ayak bileğimiz burkulduktan sonra ilk yapılması gereken şey soğuk uygulama ve üzerine basmaktan vazgeçmektir. En kısa zaman içerisinde bir ortopedi uzmanı ile görüşülerek eşlik eden bir kemik probleminin olup olmadığı ortaya konmalıdır.

Ayak bileğinin ilk muayenesinin ardından çeşitli ortopedik ortezler ile ayak bileği iç ve dış yandan desteklenerek koruma altına alınır. Çok ciddi ödem gelişmiş durumlarda ödemin gerilemesi için atel yada alçı uygulamaları yapılabilir. Ayak bileğinin ilk ağrılı periyodu atlatmasının ardından (yaklaşık 10 gün) fizik tedavi ve rehabilitasyon programları ile zarar görmüş olan, bağ yapılarının tedavisi yapılır. Hastanın aktif spor yapabilir hale dönmesi 6 hafta ile 3 ay arasında yaralanmanın ciddiyetine göre zaman alacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ayak Bileği Burkulması" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Selim MUĞRABİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Selim MUĞRABİ
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin Makaleleri
► Ayak ve Ayak Bileği Travmaları (Ayakta Kırık ve Burkulmaları) ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► Kronik Lateral Ayak Bileği Ağrısı Op.Dr.Selim MUĞRABİ
► Şeker Hastalarında Ayak Yaraları (Diyabetik Ayak) Op.Dr.Aliye Ceyla ÖZBAYOĞLU
► Düşük Ayak Prof.Dr.Orhan ŞEN
► Düşük Ayak ve Fizyoterapi Fzt.Ertunç YILDIZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ayak Bileği Burkulması' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diz Protezi Haziran 2010
► Dizde Bağ Yaralanmaları Haziran 2010
► Ön Diz Ağrısı Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:12
Top