2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaz Aylarının Revaçta Aktivitesi: Dışarıda Yemek
MAKALE #5425 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Eylül 2010 | 3,859 Okuyucu
YAZ AYLARININ
EN REVAÇTA OLAN AKTİVİTESİ:
DIŞARIDA YEMEK

Yaz geldi, okullar kapandı. Çocuklarımız derslerin ve sınavların yorucu temposundan, biz büyükler de iş hayatının stresinden sıyrılmış olduk. Ve evet güzel bir tatili ailece hak ettik. Peki ne yapacağız? Böyle bir durumda sizin de aklınıza gelen cevaplardan birisi yemek yemek mi? Maalesef, birçoğumuz yemek yemeyi bir sosyal aktivite olarak görüyoruz bu teknoloji çağında. Bir yılın yorgunluğunu üstümüzden atabilmek için hoş sohbet edip, yemek yiyebileceğimiz dış ortamları tercih ediyoruz. Yemek yeme ihtiyacımızı karşılamak için hızlı, kolay ve lezzetli yemekler, rahat mekânlar arıyoruz. Bir yandan hızlı yemek yerken, bir yandan da lezzetten ödün vermiyoruz. Yediğimiz yemekler artık daha soslu, malzemeden daha zengin ve dolayısı ile daha kalorili. Üstelik hızlı yemek yerken; doyduğumuzu anlamıyoruz. Çünkü mideden beyine doyma mesajı 20 dakikada gidiyor. Ve biz hızlı yemek yiyen bir toplum olarak, yirmi dakikada bütün öğünümüzü bitirmiş ve hatta üstüne çayımızı içmiş, yanında tatlımızı bile yemiş oluyoruz.
Dışarıda yemek yemek, sağlıksız beslenmek anlamına gelmez. Fakat bazı önemli noktalar konusunda dikkatli olunması gerekir. Bu ufak taktikler sayesinde
sağlıklı beslenmeden uzaklaşmadan da dışarıda yemek yiyebiliriz. Peki nerede, nasıl yemek yemeliyiz? İşte ufak ipuçları:
* Yemek yemeye karar verdiğiniz zaman; nerede yemek yiyeceğinizi iyi planlayın. Havaların ısınması ile birlikte, gıdaların bozulma riski artığından, yemek yediğiniz yerin gıda hijyeni açısından güvenilir bir yer olmasına dikkat ediniz.
* Tercih edeceğiniz yemeğin kalorisini tahmin edebilmek için, size sunulan mönüyü önceden bilmenizde yarar var. Bu yüzden size servis yapan garsondan, ekstradan sos veya yağ içerip içermediği ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
*
Çok acıksanız bile standart porsiyonun üzerine de çıkmamaya özen gösteriniz. Çünkü, porsiyonlar büyüdükçe almış olduğunuz kalori de artacaktır. Yediğiniz ilk lokma ile son lokma arasında lezzet farkı olmadığını unutmayınız.
* Masaya yemekten önce gelen aperatiflerden sakınınız. Bu gıdalar sizin daha fazla ekmek yemenize sebep olduğu gibi, iştahınızın da açılmasına da neden olacaktır. Bu yüzden yemek gelmeden önce masada bulunan ekmek, cips, sos, ezme gibi aperatifleri masadan uzaklaştırınız. Böylece gözünüzün görmediği gıdaları, aklınızdan da uzaklaştırmış olacaksınız.
* Yemek seçiminizde ek olarak size doygunluk sağlayacak, yazın vazgeçilmezleri arasında bulunan salata veya karpuz gibi kalorisi daha az olan, ama doyuruculuğu yüksek, hafif gıdalar tercih ediniz.
* Alkol ya da asitli içecekler yerine; su ve ayran gibi içecekleri tüketiniz.
* Tatlı yemeği düşünüyorsanız, siparişinizi yemeğin sonunda da değil de; öğününüzden 2-3 saat sonra, ara öğün olarak tüketmeyi tercih ediniz. Tatlı olarak, hafif olan sütlü tatlı veya dondurmalardan yana tercihte bulunuyor olmanız daha uygun olacaktır.
* Yemeğe çıktığınız arkadaş grubunuzdaki herkes tatlı yemek isterse, onlara ortaya tatlı söyleyip paylaşmayı teklif edebilirsiniz.
* Dışarıda yemek yediğiniz zamanlarda, günlük besin seçiminize daha çok dikkat ediniz. Gün boyu yediğiniz kaloriyi kısarak bunu ayarlayabilirsiniz. Örneğin, akşam dışarıda yemeği planlıyor iseniz, öğlen yemeğinizde çorba, salata, sebze gibi hafif yemeklerden yana tercihte bulunabilirsiniz.
* Eğer habersiz bir yemek daveti ile karşı karşıyaysanız, toksanız ve seçme şansınız yoksa bile tabağınızda bulunan yemekleri doyumluk değil tadımlık olarak tüketiniz. R5
* Mideden beyine doyma mesajının 20 dakikada gittiğini unutmayınız. . Ne kadar yavaş tüketirseniz, doyduğunuzu o kadar iyi fark edersiniz. Bunun için yediğiniz her lokmayı iyi çiğnemeye özen gösteriniz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Yaz Aylarının Vazgeçilmezi Tatlılar Dyt.Gizem Selin KEŞLİ
► Yemek Aşkı (Yemek Yemeyi Çok Sevmek) Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Yemek Yemek mi? Atıştırmak mı? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Yemek Aşkı Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
► Diyet Yemek Nedir? Dyt.Nursel EROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yaz Aylarının Revaçta Aktivitesi: Dışarıda Yemek' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:28
Top