2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ev Dışında Beslenme : Dışarıda Yeme Stresini Atmak
MAKALE #6115 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Aralık 2010 | 4,625 Okuyucu
Adeta bize sürekli kilo aldırmaya programlanmış bir dış dünyanın ortasında yaşıyoruz. Bazı tedbirler alıp, kararlılıkla her yemek yediğinizde uygularsanız, yeni yeme içme alışkanlıklarınız olacaktır. Sürekli tekrarda yeni alışkanlıklar sağlığınızı, iş performansınızı, konsantrasyonunuzu, dinamizminizi olumlu etkileyecektir. Bunları kısaca listelemek gerekirse:

*Çok aç oturmamaya özen gösterin. Ara öğün için çok pratik yağsız düşük kalorili seçenekler vardır. birkaç dilim diyet bisküvi, 2-3 kuru kayısı toplantı ortamında bile kullanılabilir seçenekler bulabilirsiniz. Ofiste arabanızda 1-2 mandalina yiyebilir böylece ana öğünde daha kontrollü olabilirsiniz.

*Çok açsanız önden su, çorba, sonra bir porsiyon salatayı tamamen bitirin. Daha sonra önünüze kase yoğurt ya da bir bardak ayranı alıp bitirin. En son ana yemeğinizi yiyin. Böylece dışarıda oldukça yağlı pişen çok yüksek kalorili pilav, makarna ve tatlıya ihtiyaç duymazsınız. Yerine 1 dilim esmer ekmek yersiniz ya da pilavın porsiyonunda daha kontrollü olabilirsiniz.

* Restoranınızı dikkatle seçin. Geniş çeşitlilikte menü sunan restoranları tercih edin. Kalori, yağ ve tuz miktarlarını isteğinize göre sipariş edebileceğiniz yemekler hazırlatabilirsiniz.

*Restorana giderken menüyü planlayın ve plana sadık kalın bunu kendinize verdiğiniz tutulması gereken bir söz gibi düşünün. Menüdeki seçeneklerin etkisinde kalmadan yaptığınız plan doğrultusunda besinleri ve tüketeceğiniz miktarları seçin ve sipariş edin.

*Seçiminizi gün boyunca tüketeceğiniz/tükettiğiniz besinleri düşünerek gerçekleştirin.

*Menü dilini anlamaya çalışın. Restoran menülerindeki terimleri ve pişirme şekillerini bilmeniz siparişinizde kolaylık sağlayacaktır.

*Bazı restoranlar sağlıklı beslenme için farklı seçenekler sunabilmektedir. Menüyü dikkatli biçimde okuyun. Geleneksel bir “diyet tabağı” sizin beklediğinizden çok daha fazla kalori ve yağ içerebilir. Masum görünen bir salatanın içinde yağlı soslar mayonez bulunabilir. Sorup, baştan yağsız ve sossuz istiyorum, balzamik sirke, limon az miktarda nar ekşisi kullanacağınızı söyleyin.

*Menüde yemeğin tanımı yetersizse veya bilmediğiniz bir yemekse, hazırlanış şeklini ve içindekileri tek tek sorun. Menüye ilişkin sorularınızda ve özel isteklerinizde ısrarcı ve gerçekçi olun.

*Size servis edilen porsiyonun büyük olduğunu düşünüyorsanız yarısını vermelerini isteyebilirsiniz veya arkadaşınızla paylaşabilirsiniz.

*Tabağınıza pilav ızgara yağına bastırılmış beyaz ekmek koyuyorlarsa zaafınız varsa tabağa koydurmayın.

*Menüde ihtiyacınızı karşılayacak yemek bulamıyorsanız, menü dışında bir yemek siparişi verebilme seçeneğinizi sorun.

*Alakart sipariş vermek bazen pahalı olsa da buna değer. Alakartın sadece istediğiniz yemeği sipariş etmek ve daha küçük porsiyon avantajı vardır.

*Özel istekte bulunuyorsanız veya yemeğin hazırlanışında değişiklik yapılmasını istiyorsanız doğrudan ve açıkça ifade edin.

*Sipariş ettiğiniz yemek istediğiniz gibi hazırlanmamışsa geri gönderin. Gerekirse başka bir yemek sipariş edin.

*Yemeğinizi yavaş yiyin ve aşırı doymuş hissetmeden önce yemeyi bırakın. Çok çiğnemek kan şeker seviyesinin aniden inip çıkmasını engeller. Daha büyük bitr damak zevki sağlar. Çünkü damağa temas süresi uzamıştır. Sindirim rahatlar. Leptin hormonu ile yemeğe başladıktan sonra ilk 20 dakikanın içinde zaten tokluk hissiniz zaten gerçekleşecektir.

*Büfe tarzı yemeklere kontrollü yaklaşın. Bütün büfeyi inceleyin, ne istediğinize karar verin ve sadece onu alın.

*İç yağ, kuyruk yağı, deriler ile elde edilen “kıyma” ve bununla yapılan: Kebaplar (patlıcan kebabı,tas kebabı, domates kebabı,soğan kebabı vb. tüm kebap çeşitleri), döner, iskender, urfa, adana, beyti, tamamen deri olan tavuk kanat yemeyin. Kalp damarlarınızın tıkanmasına yol açar. Vücut sıcaklığında donan yağlardır bunlar... Pirzola, yahni, göveç, sac kavurma, çoban kavurma, kuzu şiş, kuzu sarma, kuzu kapama, söğüş gibi etlerin yağlarını bıçakla çıkarmak mümkündür veya yağsız yapıp yemek de mümkündür.

*Dışarıda yerken mantıklı siparişler şunlardır: Yağsız dana kuşbaşı, derisiz tavuk, derisiz hindi, yani kıyılmamış formda parça et, parça tavuk, balık, hindi, bunların şiş ve çöp şişleri, salata üzerinde et, tavuk, yağsız ton balığı, salatada somon balığı, hindi ve beyaz peynir yenebilir. Kuşbaşı etli, ıspanaklı, beyaz peynirli gibi seçeneklerden biri ile lahmacun yenilebilir. Lahmacunun hamurunda maya yoktur ve içine ne kadar un girdiğini ne kadar ekmek yediğinizi anlamazsınız bu nedenle pide değil lahmacunu tercih edin veya sadece tek malzemesi olan pidenin kenarlarını yemeyin iç orta kısmının bayanlar 3’ te 2’ sini erkek bireyler tamamını yiyebilir. Evde yağsız dana kıyma ile yapılmış köfte, teflonda yağsız kıyma kavurma yenilebilir.

*Herkes kebap siparişi verirken sizin menüyü elinize alın. Garsona: ”Kuzu şişte etler yağlı mı, yoksa etler yağsız da, aralarda kuyruk yağı mı var?” diye sorun. Eğer garson size aralarda kuyruk yağı ve ya iç yağı var. Etler yağız derse, siz etleri yer, yağları yemezsiniz. Böylece kalp damar sağlığınızın yanı sıra mevcut ağırlığınızı korur kilo vermeye bile başlayabilirsiniz. Halbuki iç yağ kuyruk yağı ile pişirilen seçenekler size çok şey kaybettirir de; garsona sorma işi sizin sadece 10 saniyenizi alır. Üşenmeyin, garsonla iletişime geçin.

*Dışarıda pilavlar çelik tencerelerde aşırı yağlı olarak pişirilir. Genellikle lezzetsiz ve soğuktur. Ayçiçeği yağı ve margarin kullanılır. Lezzetliyse zaten mutlaka katkı maddelerinin çok olduğu etsuyu, tavuksuyu tabletler kullanılıyordur. Tabağınıza pilav koydurmayın yerine kepekli veya çavdarlı gibi beyaz olmayan bir ekmek isteyin.

*Öğlen yenilen tatlı tadımlık olacak kadar küçük olmazsa zihinsel bulanıklık yapabilir. İş performansınızı düşürebilir. Öğle saatlerinde tatlı yememeye çalışın.

* Şekerli içecek yerine ayranı tercih edin veya şekersiz buzlu çaylardan kullanabilirsiniz. Miktarını abartmamak şartıyla yemekte içecek yerine en çok 1-2 bardak su almak en güzelidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ev Dışında Beslenme : Dışarıda Yeme Stresini Atmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
► Ev Dışında Beslenme Dyt.Hilal DOĞAN
► Yeme Bozukluklarında Beslenme Dyt.Gülden ÖZÇİNİ
► Ev Dışında Sağlıklı Besin Seçimleri Dyt.Alperen HASKÖYLÜ
► Yeme Bozuklukları Dyt.Yunus Emre UZUN
► Yeme Bozuklukları Dyt.Nihal DURUKAN KELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Ev Dışında Beslenme : Dışarıda Yeme Stresini Atmak' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:17
Top