2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Tansiyon ve Beslenme
MAKALE #6760 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Nisan 2011 | 10,560 Okuyucu
TANSİYON VE BESLENME
Hepimizin yeme içmeye dair belirli alışkanlıkları vardır. Bir davranışı ne kadar sık tekrarlarsanız o kadar alışkanlık haline gelecektir. Örneğin kimse doğuştan itibaren yemeğe çılgınca tuz dökmeye alışık değildir. Vücutta bağımlılık seviyesiniz, ifade eden “tuz eşiği” dediğimiz bir terim vardır. Bir öncesine göre daha fazla tuz tükettiğinizde bunu tekrarlarsanız yeni doza vücut alışır ve daha az tuz size yetersiz gelecektir. Yani tuz eşiğiniz yükselmiştir. Ancak bu durum geri dönüşlüdür. Yani tuz eşiğimizi düşürmek elimizdedir. Aksi halde yüksek tansiyon sorunu bize şöyle bir geçerken uğrayabilir.

Tuzlu besin kapsamına giren besinler:

· Soda/maden suyu tuz tadı vermese de tuz kapsamında yer alır. Tıpkı pilav gibi tatlı tat vermez ama kan şekerini yükseltir.
· Etsuyu/tavuksuyu tabletler
· Hazır çorbalar,
· Soya sos, salata sosları, beşamel vb soslar
· Köfte harcı vb tuzlu karışımlar
· Cipsler, çerezler
· Turşu ve salamura yaprak, salamura zeytin
· Karbonatlı kabartma tozu ile yapılan hamur işleri
· Konserveler
· Tuzlu krakerler, bisküviler
· Şalgam suyu
· Diz kapağındaki bazı sorunlar için kullanılan glukozamin kondroitin sülfat vb bazı ilaçlar
· Yeşil, siyah çaylar, kahve, alkol gibi tuz içermeyen ancak tansiyon yükselten diğer ögeler

Yapılan araştırmalarda, insanların ortalama olarak günde 8-10 gram tuz aldıkları bulunmuştur. Hazır gıda ve hazır gıda tüketenlerde, tadına bakmadan yemeğine tuz ilave edenlerde bu miktarın 15 grama çıkmaktadır. Bir kişinin günde 3-4 gramdan daha fazla sofra tuzuna ihtiyacı yoktur. Günde 6 gramın altındaki tuz kullanımı önerisi, hipertansiyon hastalığının tedavisi için yeterlidir. Sinirsel, genetik, hatalı beslenme, tedaviler gibi nedenlerle tansiyonun yükselmesi halinde sarımsak sıkça kullanılır.

Ancak sarımsağı tuzla dövmek durumu tamamen tersine çevirebilir, tehlikeli olabilir. Tuzsuz yoğurttan ayran tüketimi de tansiyonu düşürmeye yardımcıdır. Hazır ayranlar bu durumlarda kullanmak için fazlaca tuzludur. Tansiyonun düşmesi anında soda veya maden suyu önerilir. Yani yüksek tansiyonu olana asla soda veya maden suyu içirilmemelidir.

Aslında tansiyonu yükselen veya düşen kişi uzanıp dinlenirse, sorun belirgin biçimde hafifleyecektir. Yüksek tansiyonu olanın başı yukarıda olacak biçimde uzanarak dinlenmesi önerilir, amaç beyinde basıncı azaltmaktır. Düşük tansiyon sorunu yaşayan bireye ise ayakları havada veya baş aşağı biçimde dinlenesi önerilir, amaç beyinde daha fazla kan basıncı oluşturmaktır.

Ancak koşullar gereği dinlenme veya yüksek tansiyonda sarımsak yeme gibi çözümleri uygulayamıyorsanız, bolca su için. Ultrason cihazına girecekmiş gibi kısacık zamanda süratle içilen suyun içine bir tam limon sıkın. Tedavi amacıyla kullanmamak şartıyla, bol miktarda limonlu suyun kan basıncını düşürücü etkisi var. Tansiyonu düşürme adına, limonlu su içmek sarımsak yemekten daha faydalı.

Yapılan bir çalışmada, hastaların yarısına sarımsak verilmiş, yarısına ise verilmemiş. Yapılan kan basıncı ölçümlerinde her iki grup arasında fark olmadığı görülmüş. Yani sarımsağın tansiyonu düşürdüğüne dair araştırmalara ters düşen bilimsel araştırmalar da vardır.

Halbuki tansiyon düşürücü ilaçların etken maddesi kükürtlü bileşiklerdir ki bu bileşikler, sarımsakta, lahanada, brokolide, Brüksel lahanasında, soğanda vardır. Potasyum minerali de limonda boldur. Potasyum da tansiyon düşürür. 100 gram limonda 149 mg potasyum vardır. 100 gram sütte 153 mg potasyum bulunur. 100 gr muzda 393 mg potasyum vardır. Patates, pazı, portakal, kabak, kuru kayısı da diğer potasyumdan zengin besinlerdir. Yani tansiyonu düşürmeye yardımcıdır.

Bunların içinde en hızlı ulaşılabilir olan limon gibi duruyor ki; tansiyonun yükselmesi durumunda bol su içmek zaten şart, içilen suya bolca limon oldukça iyi, hızlı ve kolay ulaşılabilir bir çözümdür. Stres, çokça çay ve kahve tüketimi, uyku bozuklukları halinde sıklıkla tansiyonda düzensizlik yaşanmaktadır. Potasyuma ve kükürtlü bileşiklere ihtiyaç artmaktadır. Bu gibi durumlarda belirtilen besinlere yer verilebilir. Yani ayılana gazoz bayılana limon şarkısı bu durumda fiyasko… Siz, siz olun, bayılana değil, tansiyonu yükselene sadece limon verin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Tansiyon ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Tansiyon ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:50
Top