2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Obezite Varsa Kendimizle Barışık Olma Lüksümüz Yok
MAKALE #6764 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Nisan 2011 | 5,483 Okuyucu
Obezite Varsa Kendimizle Barışık Olma Lüksümüz Yok

Obezite, bedenin yağ kütlesinin, kas kütlesine oranının aşırı artması sonucu boya göre ağırlığın arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır.

Aşırı yeme, fiziksel aktivitedeki yetersizlik, psikolojik, metabolik ve hormonal bozukluklar obezitenin oluşumunda etkili iken, erişkin obezlerin büyük çoğunluğunda, bu durumun başlangıcının çocukluk yaşlarına kadar uzandığı ve obez adolesanların %80,0’ inin obez yetişkinler olduğu bilinmektedir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2002 raporuna göre; yoğun enerjili, aşırı yağlı, doymuş yağ oranı yüksek, şeker oranı yüksek, sebze meyveden, mikro besin öğelerinden fakir beslenme, alkol ve fazla tuz tüketimi; ağırlık artışı ile sonuçlanmaktadır.

Yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan besin öğelerinden herhangi birinin gereğinden az ya da çok alınmasının, sağlık durumunun bozulmasına neden olabileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Birçok hastalık için önemli bir risk faktörü olan obezitenin, erken tanısı ve değerlendirilmesi önem kazanmaktadır. Obezitede mortalite ve morbidite riski taşınırken, birçok kronik hastalık şiddetlenir; hipertansiyon, tromboz, bazı kanser türleri, osteoporoz, koroner arter hastalığı ve insülin bağımlı olmayan diyabet (Tip 2 diyabet), felç, non-alkolik yağlı karaciğer, osteoartrit, safra taşları, dislipidemi, sindirim, solunum ve kas-iskelet sistemi problemlerine yol açabilir.

Polikistik over, uykuda solunum bozuklukları, kabızlık, özgüven kaybı, ortopedik ve mental bozukluklar gibi birçok hastalığa zemin hazırlamaktadır. Ayrıca obez bireylerde erken yaşta adet görme, hepatik steatoz, akantozis nigrikans, uyku apnesi, psödotümör serebri, polikistik over hastalığı, kolelitiyazis gibi birçok komplikasyon görülebilmektedir.

Obez bireyler (ağırlığınızı boyunuzun karesine bölünce 30 ve üstünde çıkıyorsa obezite sınırını geçmişsiniz demektir.) ayrıca ortopedik sorunlar ve benlik saygısı yönünden de değerlendirilmelidir. Ayrıca fiziksel sorunların yanı sıra psikolojik ve psikososyal etkilere de sebep olabilir, yaşam süresi ve kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Oysa bireylerin obeziteye yol açan risk etmenlerine karşı alınacak tedbirler ile obezitenin önlenmesi hem bu komplikasyonlardan koruyacak hem de sağlıklı olmalarını sağlayacaktır.
Çevresel etmenler: Ailenin beslenme biçimi ve hareketsizlik, uzun süre televizyon izleme, bilgisayar başında uzun saatler boyu oturma gibi çevresel faktörler obeziteye yol açmaktadır. Obezite sıklığı 4 saatten daha fazla televizyon/bilgisayar karşısında oturan çocuklarda 1 ya da 1 saatten daha az televizyon/bilgisayar karşısında oturan çocuklara göre daha yüksek olarak saptanmıştır.

Psikolojik etmenler: Anne-baba çocuk arasındaki olumsuz ilişkiler çocuğun ruhsal yapısını etkileyip aşırı yemeye neden olabilmektedir.

Genetik etmenler: Obezite ve genetik etmenler üzerinde yapılan araştırmalarda her iki ebeveyn obez ise çocuğun obez olma olasılığı %80,0, yalnızca biri obez ise oran %40,0-50,0, ikisi de obez değilse oran %8,0-9,0 olarak bulunmuştur.

Beslenme: Bireysel kötü beslenme, ailesel beslenme alışkanlıkları, aşırı iştah (temelde yetersiz mikronutrient ve dengesiz enerji ve aşırı yağ, şeker tüketimi) hareketsizlikle de birleştiğinde obeziteye neden olmaktadır.

Yetersiz Fiziksel Aktivite: Birçok sağlık sorunu gibi obezite de hareketsizliğe dayalı yaşam biçimlerinden beslenmektedir. Obezite oranındaki artış fiziksel aktivitenin azalmasıyla doğrudan ilişkilidir.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1998 yılında, başlı başına bir hastalık olarak kabul ettiği obezitenin, beraberinde gelişen hastalıklardan diyabet, bozulmuş açlık glukozu, bozulmuş glukoz toleransı veya insülin direnci ile birlikte, hipertansiyon (>160/90 mmHg), hiperlipidemi(kan yağ seviyelerinin yükselmesi) ve mikroalbuminüriden en az ikisinin hastada bulunmasını “metabolik sendrom” olarak tanımlamıştır. Yeme davranışı ve aktivite alışkanlığı tedavi edilmezse bu hastalıklar kaçınılmazdır.

Beslenme alışkanlıklarının diyet uzmanının vereceği destek ve eğitimlerle düzeltilmesi, bireye aktivite alışkanlığı kazandırılması ise, yine bu hastalıkların tedavisinin bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.

Görüldüğü gibi zayıflamak estetik, keyfi, bilimsellikten uzak, kozmetik bir iş, bir hobi/fobi değildir. Şu anda sağlık sorununun olmaması, hatalı beslenmeye devam edebileceğimiz ya da ileride sağlık sorunu ile karşılaşmayacağınız anlamına gelmiyor. Sağlığı, rastgele beslenme ve hareketsizlik nedeniyle kaybetmek çok da uzun soluklu olmayan bir yolculuktur.

Hastalıklarda, ilaç kullanımlarında, gebelikte, emzirme döneminde beslenme ve diyet tedavisi ayrı bir uzmanlık dalıdır. Rastgele diyet yapmak ise eczaneden rastgele ilaç almaktan farksızdır.

Unutmayın ki yediğiniz her şeyin bedene etkilerine dair bir hikayesi vardır. Sağlık durumunuz bu noktaya gelinceye kadar beklemeyin. Yeme davranışınızda köklü değişiklikler için hastalıklarda diyet tedavisi eğitimi almış beslenme ve diyet uzmanlarından profesyonel destek almanızı öneriyoruz.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Obezite Varsa Kendimizle Barışık Olma Lüksümüz Yok" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
► 7 Den 77 Ye Obezite Dyt.Aysen ARICAN ÖZ
► Obezite ve D Vitamini Dyt.Nursena AKKAYA
► Obezite Nedir? Dyt.Çayan KUYTAK
► Çocuklarda Obezite Dyt.Zehra GÖKTAŞ
► Çocuklarda Obezite Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Obezite ve Çocuk Dyt.Perran AYDEMİR
► D Vitamini ve Obezite Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Obezite ve Kalsiyum Dyt.Serpil TARMAN
► Dikkat Obezite Dyt.Miray PAZAR
► Obezite ve Beslenme Dyt.Sernaz ÇAKIR ERCİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Obezite Varsa Kendimizle Barışık Olma Lüksümüz Yok' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:07
Top