2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evimizin Ruhuna İlkbahar Temizliği
MAKALE #6641 © Yazan Psk.Ayşegül DENİZCİ | Yayın Mart 2011 | 5,013 Okuyucu
Aileyi oluşturan bireylerin duygu ve davranışlarıyla, aile ilişkilerine kattıklarıyla oluşan ruh; evimizin ruhudur.

Evimizi mevsimlere hazırlarken günlük rutin temizlikten fazlasını yaparız. Gelin bu ilkbahar evimizin ruhuna da günlük bakımdan fazlasını yapalım. Böylece yeni bir mevsime birbirimizin enerjisini yüksek tutan bir canlılıkla girelim. İlkbaharın doğayı canlandıran, yenileyen, çiçeklendiren, meyvelendiren ruhuna evimizi hazırlayalım ne dersiniz?

Sonuçta hepimizi koruyan, besleyen, geliştiren evimize yapacağımız her katkı yaşamımızı zenginleştirir değil mi? (Hazırsanız şimdi kolları sıvayalım;)

Alet çantamız ve İhtiyaç malzememiz kendimizde; duygu ve düşüncelerimiz...ruhumuz.
önce bir genel durum tesbiti yapalım bakalım nelere ihtiyaç duyacağız, neleri atıp, neleri yenileyeceğiz, yenilikleri nasıl katacağız.

Aile bireylerinin etkileşimleri, günlük yaşamın içinde genellikle küçük olaylarda kendini gösterir. Örneğin; sabah çayı kim hazırlıyor? sofra nasıl kurulup nasıl kaldırılıyor? İşi yapanla yapmayan, bu konumları hakkında ne hissediyorlar? Daha bunun gibi her tutum ve davranışla ilgili bir iç ve dış iletişimden söz edebiliriz. İç iletişim; bireyin kendi iç sesi, duyguları, o anki hissini fark edişi, olana inancı vs. gibi kendi içinden gelen göstergeler ve bunlara verdiği içsel tepkidir. Dış iletişim ise; kişinin bunları dışarıya nasıl yansıttığı ve diğer kişilere verdiği tepkidir.

Ruhsal olan alanda bu iç ve dış iletişim arızalarının tesbiti ve sonrasında sağaltılması terapinin hedefidir.

Önce arızaların tesbiti gereklidir. Buna da örneğin; beklentiler ve hayal kırıklıkları, yani beklentilerin karşılanmaması hali ile başlanabilir.

Nedir beklentiler?

O sırada yokluğu hissedilen ama olması arzu edilen. Peki ya bu arzu edilen durum aslında çeşitli nedenlerden dolayı olanakların içinde değilse! O zaman yaşanan hayal kırıklığıdır.

Bu durum bir arıza mıdır?

Aslında olmayabilir. Bu hayal kırıklığına verilen tepkinin doğallığı, karşılıklılığı, samimiyeti varsa bu sorun, sağlıksız çatışmalı bir durum değildir.

Ne zaman sağlıksızdır o halde?

Karşıklı olarak beklentiler ve hayal kırıklıkları üzerine konuşulamıyorsa, ya da konuşulması büyük kavgalara yol açıyorsa, taraflardan biri ya da her ikisi de suçluluk, öfke, kızgınlık, aşırı üzüntü, kontrol edemedikleri bir kaygı hissediyorlarsa. O zaman evin ruhunda uzun zamandır halı altına süpürülmüş, üzerine konuşulamadığı için bastırılmış, göz ardı edilmiş ve artık birikerek taşan aşırı tepki var demektir.
Bu duruma kadar gelinmişse duruma el koyulmalı, çözüm için gerekenler daha büyük yıpranmalara yol açılmadan yapılmalıdır. Bizim geleneksel aile yapımızda genellikle böylesine birikmiş büyük anlaşmazlıklar ailenin büyüklerine taşınır. Ya da yakın arkadaş çevresine danışılır. Bu kişilerin tarafsız hakemler olması istenir. Oysa bu ne kadar mümkün olabilir? Sonuçta onlar da kendi değer yargılarını işin içine katacaklar ve konu daha da fazla karışabilecektir. Dışarıdan müdahale etmesi ve sorunu çözmesi beklenen kişilerin duygusal bağı doğrultusunda yansız kalamayacağı için de sonuç daha kötü bir yılgınlığa dönüşür. Bu yüzden profesyonel ve teknik bir uzman daha etkili ve hızlı çözümdür.

Bu kadar büyük kaygı, endişe, olumsuzluklar yoksa o zaman kişisel ilgi alanlarımız açısından ilişki beklentilerimizi kendimiz değerlendirebilir ve gerekli adımlarda yeterli sorumluluk alabiliriz.

İlişki beklentilerimiz, olasılıksızlıkların içindeki olasılıklar....Hayal kırıklığından hemen önce gözden geçirilmesi tavsiye edilenler;
· X ilgi alanınla ben ilgilenmiyorum.
· ilgili olduklarınla ilgilenmiyorum.
· ilgilendiklerini değiştirirsen ilgilenebilirim.
· ilgili olduklarınla ilgileniş biçimini beğenmiyorum.
· X ile sen ilgilenme
· ilgili değilsin
· ilgili oldukların ilgimi çekmiyor,
· ilgili olduklarımla ilgilendiğim gibi ilgilenecek misin?
· ilgili olduklarına yeterince ilgili değilsin
· şimdi ilinme!
· şimdi ilgilen!
· ilintileme biçimlerimle ilgilenmiyorsun
· Y ile hiç ilgilenmiyorsun
· ilgili olduklarına sahip çıkmıyorsun
· ilgilendiklerin beni hiç ilgilendirmiyor.
· ilgilenemiyorum
· ... e ilgili olmayı önemsiyorum.
· ...e ilgiliyim
· ...e ilgili değilim...
Ne kadar çok mu birikmiş?
Kaç mevsim geçti yahu?
Haydi bir ucundan başlayalım o halde.
ELİMİZDEKİ TEK MALZEME KENDİ RUHUMUZDUR VE POTANSİYELİ SONSUZDUR.
Hepinizin evinin ilkbahar cıvıltılarıyla neşelenmesini dilerim.

Sevgilerimle
Uzman Kl. Psikolog Ayşegül Denizci

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evimizin Ruhuna İlkbahar Temizliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Ayşegül DENİZCİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Ayşegül DENİZCİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Ayşegül DENİZCİ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ayşegül DENİZCİ'nin Makaleleri
► Dip Köşe Bilinçaltı Temizliği! Psk.Betül Esra BABA
► Bilinçaltı Temizliği ve Emdr Psk.Cem GÜMÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Evimizin Ruhuna İlkbahar Temizliği' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İlişki Sorunları Haziran 2011
► Ailemizin Direği Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:07
Top