2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarınızın Sağlığı İçin Her Gün 1 Yumurta
MAKALE #7814 © Yazan Dyt.Sinem NERGİZOĞLU | Yayın Kasım 2011 | 4,578 Okuyucu
Anne sütünden sonra gelen en iyi protein kaynağı “YUMURTA” dır.
Yumurta proteini % 100 oranında vücut proteinine dönüştüğünden ”örnek protein” olarak kabul edilmektedir..
Vücudumuzda sentezlenemeyen ve mutlaka besinlerle alınması gereken elzem amino asitler yumurtada yeterli ve dengeli miktarda bulunmaktadır.
  • Yumurta iyi bir demir kaynağıdır.
  • Fosfor, çinko, A vitamini, D vitamini, E vitamini ve B 2 vitamini(riboflavin) içerir.
A vitamini içeriğiyle göz sağlığını koruyucu etki gösterir. Kemik ve dişlerin gelişmesini sağlar.
İçeriğindeki kolin, çocuklarda zekâ gelişimi, hafıza ve öğrenme kabiliyeti için çok önemlidir.
Hayvansal kaynaklı bir protein olmasına rağmen yağ içeriği düşüktür ve kolesterolü yükseltici etkisi ete göre daha azdır.
Yumurta beyazında kolesterol yoktur.

Özellikle bebekler ve büyümekte olan çocukların kahvaltılarında, her gün 1 yumurta yer almalıdır.

Peki çocuklarımızın ve bizim beslenmemizde çok önemli bir yere sahip olan yumurtayı en sağlıklı şekilde nasıl tüketmeliyiz?
Yumurtayı alırken, saklarken, pişirirken ve tüketirken nelere dikkat etmeliyiz birlikte göz atalım:


· Yumurtayı çok fazla kaynatmayın:

Yumurtanın haşlanma süresi uzadıkça, sarısındaki demir beyazındaki sülfürle birleşir. Yumurta sarısının etrafında yeşilimsi bir halka (demir sülfür halkası) oluşur. Böyle bir yumurtada demir emilimi ve B grubu vitamini daha azdır. Çok kaynamış yumurtanın sindirimi daha zordur.
Tam pişmiş yumurta için 12 dakika beklemeniz yeterli olacaktır.
Pişen yumurtaları uzun süre beklemeden tüketmeye özen gösterin

· Çocuklarınıza çiğ yumurta yedirmeyin

Çiğ yumurta beyazında bulunan avidin, yumurta sarısında bulunan B vitaminini (biyotin) bağlayarak kullanımını engeller. Ancak yumurtanın pişirilmesiyle bu etki ortadan kalkar. Aynı zamanda çiğ yumurtadan vücuda salmonella gibi mikroorganizmaların bulaşma riski çok fazladır.

· Yumurtanın taze olmasına dikkat edin:

Çocuklarınıza yedireceğiniz yumurtanın taze olması çok önemlidir. Bunu anlamanın birkaç püf noktası vardır:
1)Yumurtanın sarısı tam ortada olduğunda yumurta sarısını tutan bağlar zayıflamamış demektir. Katı pişmiş yumurta ortadan kesildiğinde sarısı tam ortada ise, yumurtanız taze demektir.
2)Yumurtanızı soyarken de tazeliğini anlamanız mümkün. Bayat yumurta hemen soyulur. Taze yumurtanın ise soyulması zordur.
3)Yumurta bayatladıkça içerisindeki hava boşluğu artar. Taze yumurtanın içindeki hava boşluğu bayat yumurtaya göre daha azdır.

· Yumurtanın yanında C vitamininden zengin besinler tüketmesini sağlayın:

Yumurta iyi bir demir kaynağıdır. C vitamini demir emilimini artırdığından çocuklarınıza kahvaltıda yumurtanın yanında çay yerine portakal suyu veya kuşburnu çayı içmesini sağlayın. Aynı zamanda biber, maydanoz ve domatesin de C vitamini içeriği yüksektir. Bu sebzelerle çocuklarınıza lezzetli bir omlet yapabilirsiniz.

· Yumurtayı satın alırken soğuk ortamda muhafaza edilmiş olmasına dikkat edin.

· Çatlak ve kırılmış yumurtaları satın almayın.

Yumurtanın kabuğunda bulunan mikroorganizmalar kırılmayla birlikte yumurtaya geçer. Çatlak veya kırılmış yumurtaları kesinlikle kullanmayın.

· Yumurtaları dolaba yerleştirmeden önce yıkamayın.

Yumurtanın yıkanmasıyla üzerindeki doğal koruyucu kaplaması kaybolur. bu da yumurtanın daha çabuk bozulmasına sebep olur. Yumurtaları kullanmadan önce yıkamak daha doğru bir davranıştır.

· Yumurta potansiyel tehlikeli bir besindir.
Yumurta ve yumurtayla yapılmış yemekleri 2 saatten fazla oda sıcaklığında bekletmeyin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarınızın Sağlığı İçin Her Gün 1 Yumurta" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Sinem NERGİZOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Sinem NERGİZOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Sinem NERGİZOĞLU'nun Makaleleri
► Yumurta ve Sağlığa Etkileri Dyt.Beste PULAT
► Yumurta ve Sağlıklı Beslenme Dyt.Nazal BARDAK
► Turizm ve Seyahat Sağlığı Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarınızın Sağlığı İçin Her Gün 1 Yumurta' başlığıyla benzeşen toplam 87 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:54
Top