2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yumurta Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar
MAKALE #7775 © Yazan Dyt.İlay POLAT | Yayın Kasım 2011 | 4,734 Okuyucu
YUMURTA HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Pazar kahvaltılarının vazgeçilmez tamamlayıcı yumurtadan bahsedeceğiz. Geçtiğimiz yıllarda yumurta yasaklar listesindeyken neden şuan en gözde besin kaynağı oldu. Yumurta hakkında doğru bilinen yanlışlarla gerçeklikleri ele alacağız.

Yumurta denilince akla ne gelmektedir?


Yumurta kanatlılardan elde edilen önemli bir besin maddesidir. Yumurta denildiğinde akla ilk önce tavuk yumurtasını getirir. Besinlerle ilgili yasal düzenlemelerde “yumurta” deyimi tavuk yumurtasını ifade eder.

Yumurta neden sağlıklı beslenmede önem taşınmaktadır?


Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminleri önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar. Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yağ içeriği düşüktür. Değerli bir besin olmasının bir diğer nedeni, içinde bulunan protein ve diğer besin öğelerinin, insan metabolizması tarafından tamamına yakınının kullanılabilmesidir. Kısaca emilebilirliği çok yüksek bir besindir.İçerdiği proteinlerin % 100ü vücut proteinlerine dönüşebilir, bu nedenle ‘örnek protein’ dir.

Doğru bilinen yanlışlar nedir?


Yumurta yüksek kolesterol içeriğine sahip besinimiz olması nedeniyle yıllarca kötü bir ün kazanmıştır. Besinlerdeki yüksek kolesterolün, kan kolesterolünde direkt artışa neden olduğu düşünülmüş ve bu nedenle yumurta tüm diyetlerden uzak tutulmuş ve korkarak tüketilmiştir. Gerçekte kan kolesterolünün büyük bir kısmı vücut tarafından yapılır. Kolesterol; insanlar ve tüm hayvanlarda vücutta sentezlenen yağ benzeri bir maddedir. Sinir liflerinin yalıtımı, hücre duvarının bütünlüğünün sağlanması, D vitamini sentezi, çeşitli hormonların ve sindirim salgılarının oluşumu için gereklidir. Kan kolesterol seviyesinin düzenlenmesinde; genetik, yaşam biçimi ve beslenme şeklinin önemli kriterler olduğu yapılan bilimsel çalışma sonuçları ile ortaya konulmuştur. Doymuş yağların, kan kolesterol düzeyine etkisi yüksek kolesterollü diyetten daha fazladır. Beslenmemizde kolesterolden çok, toplam yağ miktarı ve doymuş yağ asitleri oranına dikkat etmemiz gereklidir. Düşük yağlı diyet tüketen sağlıklı bireylerde her gün bir yumurta tüketiminin sakıncası yoktur. Eğer kişide kolesterol metabolizması bozukluğu yoksa yeterli ve dengeli olarak tüm besin gruplarını tüketiyorsa ideal vücut ağırlığı koruyorsa, fiziksel olarak aktif ise ve sigara kullanmıyorsa, yumurtanın yüksek kolesterol içeriğinden dolayı endişe duyulmasına gerek yoktur. İçerisinde bulunan lesitin kan kolesterolünü istenilen seviyelerde tutmaya yardımcıdır.

Sağlıklı beslenmek için yağsız yemek mi az yemek mi gerekir?

Sağlıklı beslenmek için her besin grubundan kişinin ihtiyacına göre yeterli ve dengeli bir miktarda vücuda alınması gereklidir. Herhangi bir besin öğesini, ister karbonhidrat olsun, ister protein, ister yağ olsun, az almak yetersiz beslenme problemlerine sebep olurken, fazla alınması dengesiz beslenme problemlerine sebep olur. Bu yüzden her besini doğru zamanda, doğru miktarlarda, doğru pişirme yöntemlerini kullanarak vücuda almalıyız.

Hiç yağ tüketmeden, yani tamamen yağsız gıdalar yiyerek yaşamak mümkün müdür? Mümkünse bu sağlıklı bir yöntem midir?

Hiç yağ tüketmeden beslenmek tamamen sağlıksız bir yöntemdir. Yağların vücuttaki işlevleri enerji depolarıdır,hücre yapısında bulunurlar,hormonların çalışmasını düzenlerler,vücut sıcaklığının dengelenmesini sağlarlar,vücut organlarını çevreleyerek dış etkenlerden korurlar,midenin geç boşalmasını sağlarlar,elzem yağ asitlerinin ve yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınmasını sağlarlar.

Beslenme ve diyet uzmanı
Dyt.İlay POLAT
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yumurta Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.İlay POLAT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.İlay POLAT'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlay POLAT Fotoğraf
Dyt.İlay POLAT
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.İlay POLAT'ın Yazıları
► Obezite ve Doğru Bilinen Yanlışlar Dyt.Elif BİLGİN BAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yumurta Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar' başlığıyla benzeşen toplam 74 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tıbbi Hacamat Şubat 2019
► Stres ve Beslenme Eylül 2011
◊ Meyve Suyu Kürleri Şubat 2019
◊ Kilo Problemlerinde Tedavi Aralık 2014
◊ Online Diyet Nedir? Aralık 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:38
Top