2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (Pdr) Mesleğinin Varolma ve Yayılma Serüveni
MAKALE #8161 © Yazan Psk.İzzet GÜLLÜ | Yayın Ocak 2012 | 7,900 Okuyucu
PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK (PDR) MESLEĞİNİN VAROLMA VE YAYILMA SERÜVENİ

Son dönemde piyasadaki psikiyatri ve psikoloji tartışmalarına PDR’ ciler de katıldı. Google üzerinden bir tarama yaptığınızda bu konuda yazılmış bazı yazılar çıkıyor karşınıza ve son derece ilgi çekici duruyor.

Özetle bu yazı ve makalelerde şunlar söyleniyor:

PDR uzmanları her ne kadar ağırlıklı olarak eğitim kurumlarında çalışsalar da aslında eğitimci değillerdir.

PDR’ ciler ruh sağlığı elemanıdır!

Klinik psikologluk PDR uzmanı ve psikologlara eşit mesafededir. Her iki meslek mensupları da klinik psikolog olabilir, olabilmelidir!

Türk Psikologlar Derneğinin adı yanlış, aslında Türkiye Psikoloji Mezunları Derneği olmalıdır! (“Aklın çoksa kendine sakla” türü sözler -medeni bulunmadığı için- gündelik yaşam literatürümüzden çıktı çıkalı bu tarz "had" aşmalar çoğaldı gibime geliyor.)

ÖNCE REHBER ÖĞRETMEN SIFATI BEĞENİLMEDİ

Malum PDR uzmanları eskiden, Eğitim Fakültesi bünyesinde bulunan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümünden "Rehber Öğretmen" unvanıyla mezun olurlardı. Yıllarca bu unvanın aslında “Psikolojik Danışman” olarak evrimleşmesi gerektiği yönünde şikayetler yapıldı, bu uğurda bir dizi çalışma ortaya konuldu. Sonunda da -Psikolog unvanı girişimleri aynı başarılı sonucu vermese de- bu unvanı kullanabilme savaşı kazanıldı.

TAM BU NOKTADA ÖNEM KAZANAN, CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Eğitimci olmaktan, özellikle danışmanlığı da kapsadığı halde “Rehber Öğretmen” unvanından neden rahatsızlık duyulmuştur?

Niçin ısrarla, “Psikolojik Danışman” sıfatı talep edilmiştir?

Bu arayışın arka planında hangi psikolojik sayikler yer almıştır?

Konunun özünü dağıtmamak açısından bu vb. soruların analizini siz okuyuculara bırakıyorum. .

ŞİMDİ DE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK UNVANI YETERLİ GÖRÜLMÜYOR

Oysa ki eğitim gördükleri bölümlerin tabelasında ortak “Psikoloji” kelimesinin geçiyor olması akademik içerik, verilen nosyon, unvan, yasal tanım, yetki ve işlevler bakımından ayrı ayrı olan iki farklı mesleği tamamen aynı yapmak için yeterli değildir.

Buradaki aynılaştırma mantığının altında iki meslek unvanından birinde “Psikoloji”, diğerinde ise “Psikoloji-k” kelimelerinin geçmesi, yani arada tek bir harf farkının bulunması, bunun ise o kadar önemli olmaması gerektiği düşüncesi yatıyor olabilir!

(Halbuki bir harf sırf “bir” sayısı az olduğu için basit bir fark nedeni değildir. Çoğu zaman bir harf “Adam”ı bir anda “Madam” yapabilecek derecede büyük bir fark nedenidir! Sadece bir harfin farklı olması -ki aradaki tek fark bir harften ibaret değildir- “Adam”ı kesinlikle “Madam” yapmayacaktır!)

SAVCILIK VE HAKİMLİK EĞİTİMİ DE AYNIDIR

Hem eğitim içeriği her ne olursa olsun, belli unvanlar belli kaidelerle kurallara bağlanmıştır. Her içeriği benzeyen mesleği birbirlerinin alanına dahil etmeye, kısa bir üst eğitimle ortak unvanlar vermeye kalkışmak kaosa ve pek çok sakıncaya açık bir hata olacaktır.

Sözgelimi içerik itibariyle Mimarlık ile Mühendislik eğitimi de birbirine çok yakındır, hatta ikisi de aynı fakülteye bağlıdır. Ancak her iki mesleğin unvan, yetki ve işlev sınırlarını bir ve aynı görmek, salt eğitimsel yakınlığa bakarak ortak unvan talep etmek mümkün olmasa gerektir.

Yine Hakimlik ile Savcılık eğitimi de benzerdir, hatta tıpa tıp aynıdır. Çünkü her iki meslek mensupları da ortak bir eğitimle, aynı hukuk fakültesinden mezun olurlar. Ancak bir savcının çıkıp da hakim gibi davranmaya çalıştığına, “Biz de aynı eğitimi aldık, biz de yargılama yapalım, biz de ceza verelim” dediğine, mesela hakimlik unvanı talep ettiğine şahit olunmaz!

Çünkü çoktan çivisi çıkmış, adeta ahı gitmiş vahı kalmış olan bizim alanın dışında hiç bir kimse mesleği ve sahip olunan unvanları sadece alınan eğitimin benzeyen yahut benzemeyen içeriğiyle sınırlı görmez. Son derece çocuksu bir yaklaşımla meseleyi, “O dersi biz de gördük, biz onu da okuduk, o halde aynıyız” meselesi kadar basit algılamaz.

KALDI Kİ EĞİTİMLER EN AZ DAĞLAR KADAR FARKLIDIR

Kaldı ki PDR bölümlerinde rehberlik eksenli, daha çok eğitimde / okul çağı çocuklarında danışmanlık ağırlıklı bir eğitim verilir. Danışmanlık psikolojisi psikolojiyi psikoloji yapan, psikoloğu psikolog haline getiren birçok alt daldan sadece birisidir. Bu alt dallardan birisinde uzman yetiştirmeye yoğunlaşmış bir spesifik eğitim almak yeterli düzeyde ve nitelikte genel psikoloji eğitimi almaktan son derece farklıdır.

Bu, Eğitim Fakültesinde İlköğretim Matematik Öğretmenliği eğitimi almakla Fen - Edebiyat fakültesinde Matematik Bölümü okumak arasındaki farka da benzetilebilir. İlköğretim Matematik Öğretmenliği sadece ilkokul öğrencilerine matematik öğretmeyi hedefler; dolayısı ile sınırları daha spesifik olan bir eğitimdir. Matematik bölümünde alınan eğitim ise genel olarak matematiği ele alır; o nedenle daha derin ve daha genel bir birikim kazandırır.

Kaldı ki tüm alt dalların bir bütün halinde ve yeterli sürede öğretildiği bir eğitim almadan psikolog, psikolog olunmadan da klinik psikolog olunamayacağını fark etmek ilk çocukluk çağı düzeyindeki bir kavrayışla bile mümkündür. Mühendis olmadan baş mühendis, hakim olmadan birinci sınıf hakim olunamayacağını görebilen herkes bunu da aynı kolaylıkla algılayabilir!

BİR KISIM HIZ KESMEYEN PDR'CİLERE SORULAR

Burada esas sorulması gereken şudur:

Neden eğitimi alınan bir alanın verdiği unvan yeterli görülmez?

Niçin illa ki klinik psikolog unvanı talep edilir?

Buradaki baskın amil toplum menfaati kaygısı mıdır yoksa psikologluk veya klinik psikolog unvanının kamu ve piyasa nezdinde daha ışıltılı, daha tercih edilmeye yakın bir etiketinin bulunması mıdır?

Bir zamanlar rehber öğretmen sıfatını beğenmeyen, sonunda çok talep ettikleri psikolojik danışman unvanına nail olan, lakin kısa bir zaman sonra bu etiketin de kendilerini kesmediğini gördüğüm bazı PDR’ ciler (hepsini tenzih ediyorum) eğitim psikoloğu, okul psikologu, sosyal psikolog, trafik psikologu ya da kendi alanlarında "uzman psikolojik danışman" olmak için değil de niçin illa ki klinik psikolog olmanın mücadelesini vermektedirler?

Dediğim gibi, yoksa bu çabanın altında söz konusu unvanın serbest piyasa koşullarında daha fazla danışman çekebileceği beklentisi mi yatmaktadır?

SON BİR ANALİZ

Yeterli miyim - yetersiz miyim demeden piyasaya çıkan, bir süre sonra elde edilen başarısızlıkları mesleklerinin adıyla özdeş kılan, böylece sahip oldukları unvanları talep edilmez hale dönüştürenler kendi elleriyle yol açtıkları bu tabloyu gizlemek için kurtuluşu başka etiketlere sığınmakta buluyorlar.

Üniversitede alınan unvanın yeterli görülmeyip ismin önünde uzayıp giden bir çok unvan arayışlarını ve etik mi değil mi demeden başka alanlardan kolayca etiket devşirme çabasını bu çerçevede değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Psikolog
İzzet Güllü

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (Pdr) Mesleğinin Varolma ve Yayılma Serüveni" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İzzet GÜLLÜ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İzzet GÜLLÜ'nün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İzzet GÜLLÜ Fotoğraf
Psk.İzzet GÜLLÜ
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi18 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İzzet GÜLLÜ'nün Yazıları
► Evlilik Öncesi Cinsel Danışmanlık ve Rehberlik Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
► Online Psikolojik Danışmanlık Psk.Elif DEMİRCİ
► Psikolojik Danışmanlık Nedir? Psk.Nilüfer YALINÇETİN
► Psikolojik Danışmanlık Nedir? Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik (Pdr) Mesleğinin Varolma ve Yayılma Serüveni' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Bir Veda Yazısı Haziran 2018
◊ Bu Yazıyı İyi Anla ÇOK OKUNUYOR Haziran 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:30
Top