2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cesaretsizlik Üzerine
MAKALE #8981 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI | Yayın Mayıs 2012 | 21,499 Okuyucu
İnsanın doğuştan gelen 2 temel korkusu vardır.Bunlardan birincisi yüksekten düşme korkusu diğeri ise yüksek ses korkusudur.Bunun dışındaki bütün korkular öğrenilmiş veya toplum tarafından öğretilmiş korkulardır. Korku, cesaretli olmamızı engelleyen kör noktalardan biridir.

Zamanın birinde,kedilerden çok korkan bir fare vardır.Bu korku yüzünden hayatı zehir zemberektir. Bir gün büyücünün biri bu fareye acımış ve onu kedi yapmıştır. Kediye dönüşünce bizimki bu seferde köpeklerden korkmaya başlamıştır.Büyücünün bu işe canı sıkılmış fakat fazla da ses etmemiştir. Bakmış ki kedinin ödü kopuyor köpeklerden; hayatının ne tadı vardır ne de tuzu; aslana çevirmiş onu korkmasın diye hiçbir şeyden.Gelin görün ki eski fare yeni aslan bu seferde korkar olmuş avcıdan.Ya beni avlarsa diye çıkamıyormuş ininden. Büyücünün atmış tepesinin tası.Demiş ki:Korkularıyla yüzleşme cesareti gösteremeyen ormanın kralı sonunda olur herkesin maskarası. Çevirmiş yine fareye aslanı.

Ünlü yazar Shakespeare, bu konuda şöyle diyor:
"İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için sevmekten korkuyor... Düşünmekten korkuyor,sorumluluk getireceği için. Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için. Yaşlanmaktan korkuyor, gençliğin kıymetini bilmediği için.Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için. Ve ölmekten korkuyor, aslında yaşamayı bilmediği için."

Risk almaktan korkarız,bu durum bizi yaşamdaki maceralardan,yaşanılmamış,keşfedilmemiş tatlardan alıkoyar hep. Risk almadığımızda rahat ve güvendeyizdir fakat sade,monoton bir hayat bizi beklemektedir.Aldığımız nefeslerimizin dahi sayılı olduğunu düşünürsek,kaçırdığımız güzelliklere dur demenin zamanı gelmedi mi?

İnsan bilmediği ve emin olmadığı zamanlarda korkar.Hiç gitmediğimiz bir şehre dahi geldiğimizde,otogarda otobüsten inince içimizi bir korku kaplar.Cesaret dediğimiz şey korkunun olmaması değil,korkuya rağmen adım atabilme yürekliliğidir,der Nil Gün*. Cesaret için korkularımızla yüzleşmeli ve onların üzerine doğru gitmeliyiz.
Herkesin yeteneği vardır.Ender olan,o yeteneğin kılavuzluğunda en karanlık yerlere gidebilme cesaretidir.Erica JONG

Hedefsiz bir yaşamda, cesaretimizin önüne engel olarak durur.İnsanın yaşamda bir amacı,bir umudu olmalı ki cesareti olsun.Bundan dolayı ilk olarak kendinizi eksileriniz ve artılarınızla tanımalı,kişisel gelişiminize önem vermelisiniz.

Çevresel faktörlerde,cesaretimize engel olur.Bazen alacağımız risklerde annemiz,babamız, arkadaşlarımız veya meslektaşlarınız vs. sizi yorumlarıyla cesaretsizliğe itebilir.Çevremizdekilerin yorumları onların kendi cesaretsizliklerinden de kaynaklanabilir.Hepimiz bu dünyaya kendi hayatımızı,kendi kararlarımızı almak için geldik,başkasının kararlarını almak için değil! Aldığımız kararlarında sorumluluğunu almalı, hata yapmaktan korkmamalıyız. Hata yapan, öğrenme süreci içerisinde olan kişidir. Öğrenme psikolojisi,en etkili öğrenmelerin hata yapılan,yanlış yapılan durumlarda olduğunu bilimsel olarak açıklar.

Yaratıcılık için güvenlik alanızdan çıkmanızı sağlayacak cesaret gereklidir.
Erich FROMM

Sosyal yaşamınızı,kişilerarası ilişkilerinizi etkileyecek kadar mükemmeliyetçi olmak Narsistik Kişilik Bozukluğunun semptomları arasındadır.İçimizdeki mükemmel olma,eleştirilme korkusu cesaretimizi kıran etkenlerden bir diğeridir.Her insan gibi bizimde mutlaka eksiklerimiz olacak.Bunların farkında olmak hatta çevremizden gelen eleştirileri, davranışlarımızın sosyal çevremize yansıyan olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak,kendimizi geliştirmek için bir yol olarak görürsek bu duygunun üstesinden rahatlıkla gelir,cesaretsizliğe neden olan bir durumu daha ortadan kaldırmış oluruz.Bu eksikliklerimizi rahatça çevremizle de paylaşabilir hatta bunlarla dalga bile geçebilirsiniz.Olabildiğinizin en iyisi olmanız yeterli olacaktır.Unutmayın; güzelin daha güzeli, iyinin daha iyisi her zaman olacaktır.

Tartışmaya girmekten korkarız kimi zaman.Söyleyecek sözümüz dahi olsa,karşıdaki kişinin bizden daha önemli olduğunu düşünüp,fikrimizi beğenmeyeceği korkusuna kapılırız.Oysa böyle bir çaba içine girdiğimizde,kendimizi görmezden geldiğimizin farkında bile değilizdir.Fikirlerin başkalılığı zenginliğimizdir.Hayatımızda model aldığımız,önemsediğimiz kişilere bakın, hepsi fikirlerini rahatça dile getiriyorlardır.Fikirlerinizi karşı tarafa kabullendirmek yerine,fikirlerinizin birbirinden tamamen farklı olduğu konusunda anlaşabilirsiniz.

Cesaret illa ki kükremek değildir.Bazen ,gün biterken usulca,’’Yarın yeniden deneyeceğim.’’demektir.Mary Anne RADMACHER

Bizi yaşamda cesaretsizliğe iten diğer bir etkende çabuk pes etmektir.Bazen,başarıyı belki de çok yakın olduğumuz anlarda, aldığımız bir red cevapla kaybetmişizdir.Oysa Edison’un ampülü keşfetmeden önce yüzlerce defa başarısız olduğunu, buna rağmen her bir başarısızlıktan ders çıkarıp başarıyı yakaladığını ve tüm dünyayı aydınlattığını hepimiz biliyoruz. Edison başarısız olduğu denemelerde pes etseydi belki de şu an bile hala karanlıktaydık.

Dünyada ölümden başka her şeye bir çare vardır,muhakkak. Karşılaştığımız büyük sorunlar karşısında yapabilecek bir şey yok deyip oturmak,bizi sadece cesaretsizliğe itecektir emin olun.Oysa ki sorun yerine çözüme odaklansak belki de olayı çoktan çözmüş olacağız.

Bugün,geri kalan hayatınızın ilk günü. Geçen zaman geri gelmiyor, nefesler sayılı o zaman anı yaşa,ha cesaret!*Küçük Sarı Cesaret Kitabı-Kuraldışı Yay.

Eyüp Sarı
Psikolojik DANIŞMAN ve Aile DANIŞMANI
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cesaretsizlik Üzerine" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Eyüp SARI Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolojik Danışman
Aile Danışmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi132 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Eyüp SARI'nın Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Cesaretsizlik Üzerine' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:47
Top