2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrencide Başarısızlık Nedeni ve ”ders Çalışıyorum Çünkü…” Cevabı
MAKALE #9140 © Yazan Gönül BAYALTUN | Yayın Haziran 2012 | 12,569 Okuyucu
“NEDEN DERS ÇALIŞIYORUM”A “GERÇEKÇİ VE MANTIKLI BİR CEVABI OLMAYAYAN ÖĞRENCİNİN “POTANSİYEL BAŞARI GÜCÜNÜ KULLANMASI”MÜMKÜN DEĞİLDİR,BUNA BAĞLI OLARAK DA “KENDİ EN YÜKSEK BAŞARINI” YAKALAMASI MÜMKÜN OLMAZ!

öğrencilere “neden ders çalışıyorsunuz” denildiğinde alınan cevaplar, bu durumu gösterir.

öğrencilerin “neden ders çalışıyorsunuz”a bazı cevapları şöyle olmaktadır;

1-öğretmen ödev verdiği için.

2-anne-baba ,öğretmenlerim çalış dediği için
3-anne-baba ve öğretmenlerimden ceza almamak,dayak yememek için.
4-anne-baba ve öğretmenlerimin beni sevmesi ve onlardan ödül almak için..
5-ödevimi yaptığımda oyun oynamama, arakadaşlarla buluşmama izin verildiği için.
6-ablam, abim, teyzemin oğlu,kızı çok çalışkan olduğu ve annem babama onları çok sevdiği için…

Görüldüğü gibi öğrencilerin %80-90 ı çalışmayı “zorunluluktan "diye cevaplar.

yine öğrencilere “ders çalışmayı seviyormusunuz”diye sorulduğunda çoğunluğun cevabı”sevmiyorum, nefret ediyorum,sinirleniyorum, öfkeleniyorum…” gibi olabiliyor ve sonrada “sakın annem-babam duymasın..” diye ekler çok öğrenci.

Bu durum bize açıkça öğrencilerin “ders çalışma”konusunda “farkındalık” geliştirmediklerini gösterir. Bu durum “Denizli’den istanbul’a gitmek için arabaya binip ,neden Ankara’ya değilde istanbula gittiğine cevabının olmaması gibidir.Yani öğrenci için neden zevk aldığı başka şeyler yapmak isterken “ders çalışıyorum”un gerçekçi ve mantıklı nedenini yoktur.Bu durumda istanbul’ a yola çıkmak amaçsız,angarya bir işe dönüşür; madem amacınız yok; hızlı yada yavaş gitmenizin, giderken bazı yerlerde zaman kaybetmenin,yolunuzun üzerindeki yerlere takılmanın,oyalanmanın, hangi gün İstanbul!da olmanızın,orada neler yapacağınızın bir planı –programı olmamasının da anlamı yoktur.Her şey gelişi-güzel olacağına varır şeklinde gelişir.Ders çalışmadaki durum da aynıdır;gelişi-güzel,olduğu kadar olur…


Oysa “neden ders çalışıyorum"a öğrencinin cevabı;Avukat, öğretmen, doktor, muhendis,ekonomist, başarılı bir iş adamı, çiftçi,sanatçı,modacı…olabilmek için” gibi olabilmedır…


“ Ders çalışmayı seviyormusun?”a” öğrenci cevabı ise” evet seviyorum,çünkü sonunda kendimi büromda başarılı bir avukat olarak hayal edebiliyorum ve bu düşünce beni çok mutlu ediyor…Ya da ders çalışmayı sevmiyorum ama;kendimi güzel büromda ,masa başında başarılı bir avukat olarak hayal ettikçe, kendimi isteklendirip zevkle çalışabiliyorum…”olmalıdır.


Görüldüğü gibi öğrenci başarısızlığının temelinde “gelecek hayalinin, hedeflerin olmaması, yada hedeflerle ders çalışma arasında bağın olmaması yada hedefler ve ders çalışma arsındaki bağın gerçekci olmayan bir mantığa bağlı olması”yatar.hedeflerle ,ders çalışma arasındaki gerçekci olmayan mantık bağına bir örnek”ben iş adamı,çiftçi,müzisyen,manken, sanatçı .. olucam ders çalışmama ne gerek var”düşüncesidir.


Yukarıdaki cevaplar öğrencilerin ders çalışma nedenini “ZORUNLULUK” olarak algıladığını anlatır.


Bu durumda “ders çalışma” konusu çocuk ve anne-baba arasında bitmeyen savaşa dönüşür.Anne-baba öğretmen “ders çalış” dedikçe,öğrenci ;


1-Hayır der.

2-Anne-baba –öğretmen korkusu kaygısıyla iyi-kötü çalışır.
3-Aile baskısıyla odasında çalışıyormuş gibi yapar.
4-Duygusal, sosyal, sportif, müzik vb. hedefler seçerek,çalışmamasını mantığa büründüren bir savunma geliştirir.(kız/erkek arkadaşım var,müzik grubumun festival çalışması var,sporda müsabakalar var,hastalandığım için…)
5- Ergenlik çağına doğru; dikleşir, inatlaşır,evden okuldan,dereshaneden kaçma, bazı gruplara,çetelere üye olmalar başlayabilir...
6-"Peki çalışayım "der. Bütün gün çalışır ama bu performans derslerine yansımaz.
7-Çok çalışıyorum ama anlamıyorum, her şeyi bildiğim halde sınavda unutuyorum der.(bu doğruda olabilir;başarısızılık korkusu ,sınav kaygısı..gibi)

Bu durum anne-babaların kendi çözebilecekleri bir konu olmaktan çıkmıştır artık,yapılması gereken bir danışmanla birlikte ,konunun ciddiyetinin farkına vararak , iş birliği yaparak durumu çözüme kavuşturmak olabilir.


Neden anne-babalar sorunu kendi başına çözmekte yeterli olamaz;


1-Çocukla çok yüz-göz olmuşlardır aralarındaki güven bağları zayıflamıştır,iletişim sürecinde aralarında ; öfke,kızgınlık,suçluluk,kin, nefret gibi duygular gelişmiş olabilir,en doğru şeyi söyleseler de çocuk olumlu tepki geliştirmez.

2- Çocuk anne-babayla iletişimden kaçınır,cevap vermez, onları dinlemez.
3- Çocuklar tanıdıkların, yakınların,aileden okuldan,öğretmenlerden birinin yardımına tepki vermez.Çünkü bu kişiler için belli düşünce kalıplarına sahiptir kafasında, onları yeni ,güven ve saygı duyacağı etkileneceği bir güç olarak kabul etmez, inanmayabilir. .
4-Çocukları harekete gecirecek, farkındalık yaratacak,,bilinçlendirecek çalışmalar ,teknikler uzun ve ayrıntılıdır" bu bir bakış açısı değişimi, yeniden çerçeveleme ve duygu düşünce bazında değişiklikler gerektirir,başarısızlığın altında yatan 0-6 yaş ve ergenlik çağı gelişim sorunları ,aileyle okul,öğretmen ve arkadaşlarla iletişim sorunları yatıyor olabilir , önce bunların ortaya çıkarılıp çözülmeden,çocuğun gerçek başarı potansiyelini açığa çıkarabilmesi zordur. " Bunlar öğrenciyle teke-tek çaılışmalar gerektirir, planlı-düzenli,sık-sık uzun zaman ayırmalar (en az 45dak-2 saate kadar ve 6- 12 seans ... ve daha uzun sürebilen çalışmalar ..)Ehli olmayan,bransı olmayan,çocuk gel. ve eğitimi,eğitim-gelişim psikolojisi bilmeyen kişiler yardım edelim amacıyla,çok daha içinden çıkılmaz sorunlara, durumun gittikçe daha kötüleşmesine,öğrencide kalıcı olumsuz "benlik algısı" başarısızım,yetersizim inancının pekişmesine, neden olabilirler...BU durumlara maruz kalmış öğrenciler danışmanla çalışma da umutsuz olabilirler, gelmek bile istemeyebilirler, kendilerinde hiç bir şeyin değişmeyeceğine ,yetersiz,başarsız! olduklarına inanmışlardır. yani "öğrenilmiş çaresizlik"durumu yaşarlar...

Neler yapılablir:


1- Bu durumun düzelmesi yeniden ders çalışma alışkanlığının kazanılması, başarılı olması,aile ilişkilerinin düzelmesi bir süreç gerektirir.Bunun içinde anne-baba en geç lgs,lys,sbs gibi önemli sınav yıllarından önce yada sınav yılı başında bu konuyu çözüme kavuşturmayı düşünmelidir. Bu konuda anne-babanın yapması gerken ödevlerde vardır ve bu ödevleri yaparken istikrarlı ve sabırlı olmak gerekir.Çok anne-baba bundan kaçınır, gerekeni yapmak istemez,bu duygu-düşünce bazlı değişim sürecini öğrenci üzerine yıkar.Oyasa başarısızlık anne-babanın iyi niyetle ama yanlış tutum ve davranışlarına dayanıyor da olabilir.Anne-baba desteği başarı oranını hep yükseltir.


5- Bazı anne-babalar ,sorunun sadece çocuğun kendinden kaynaklandığına inanarak gelir ve "çocuğumu size teslim ediyorum, gerekeni yapın,sorunlarını çözün, başarılı olmasını sağlayın ben geri alayım" düşüncesiyle yaklaşır.Oysa birey zihinsel, ruhsal ve fiziksel yönleriyle bir bütündür.bebekliğinden itibaren kişiğinin gelişiminde;anne-baba,kardeşler,okul,öğretmen,toplum ve medyanın etkisi olmuştur.En etkili olan ise anne-baba tutumlardır.Çocuğun yeniden "başarı programının" çalıştırılması anne-baba,çocuk, danışman işbirliğiyle mümkündür.Yani BAŞARI bir ekip işidir.


Sonuç olarak : “çocuğun Başarısı” konusunda ilk açıklığa kavuşturlacak nokta ,ilk çalışılacak süreç"neden ders çalışıyorum"a öğrencinin mantıklı, inançlı, tatminkar ve kendini motive edecek, heyecanlandıracak, çosku ve tutku uynadıracak bir cevap bulması ve bu süreçte de anne babanın da destekleyici bir tutum için gerekli olan duygu,düşünce ve davranış yapısını olumlu yönde geliştirmesidir.


Bu düzeyde bir çözüm ,bir danışman-uzman desteği gerektirebilir.
Başarı herkes için mümkündür..yeter ki her öğrenciye uygun başarı yöntemi ortaya konulabilsin!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrencide Başarısızlık Nedeni ve ”ders Çalışıyorum Çünkü…” Cevabı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Gönül BAYALTUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Gönül BAYALTUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gönül BAYALTUN Fotoğraf
Gönül BAYALTUN
Denizli
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi78 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Gönül BAYALTUN'un Yazıları
► Klasik Bir Psikiyatrist Cevabı Psk.İzzet GÜLLÜ
► Başarısızlık Elif HERGÜNER
► Başarısızlık Korkusu Psk.Sibel PARLAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Öğrencide Başarısızlık Nedeni ve ”ders Çalışıyorum Çünkü…” Cevabı' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:56
Top