2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lazer ve Lazerin Diş Hekimliğindeki Rolü
MAKALE #928 © Yazan Dt.Erkut AKÇALI | Yayın Nisan 2008 | 7,163 Okuyucu
DİŞ HEKİMLİĞİNDE LAZER KULLANIMI

Diş hekimliğine yeni yeni giren lazer. Günümüzde aktif kullanılmadığı için pek bilinmiyor. Fakat kliniğimizde kullandığımız lazer hastalara mucizevî etki gösteriyor. Birçoğumuzun korkusu olan diş hekimi koltuğunu korkulu rüya olmaktan çıkarıyor. Hastalar lazer ile tanıştıklarında lazerin yıkıcı etkisini öğrenmiş olarak kliniğimize başvuruyorlar ama lazerin yıkıcı özelliği dışında birde yapıcı(Biostimulasyon)özelliği vardır.

Genellikle hastalar yıkıcı özelliğini bilirler. Ama hekim, yapıcı onarıcı özelliğini anlattığında hastalar bu özeliğinde onlar için inanılmaz olduğunu görüp sonuçları alınca bu konfordan vazgeçememektedirler. İşte bu nedenlerle diş hekimliğinde lazer çok önemli bir yere sahip olmuştur, olacaktır.

Lazerin başlıca özelliklerini anlatmadan önce lazerin çok kısa bir tanımın ve özelliğini anlatmak gerekir.

Lazer:

Lazer Işınının Benzersiz Özellikleri

Doğal ışık, çeşitli elektromagnetik dalgaların yönlendirilmemiş halde yol almasından oluşur ve incoherent (farklı yönlere yayılabilen) ışık olarak adlandırılır.

Lazer ışının üç eşsiz özelliği bulunmaktadır. Öncelikle tek yönlüdür(Collimated). Yani uzak mesafelerde dahi çok az diverjan ile tek yönde hareket eder. Buna karşılık doğal dalga boyları hızlıca dağılır ve yoğunluğunu kaybeder. İkinci olarak, lazer ışını monokromatiktir, tek renk ya da dar alan renklerinden oluşur. Doğal ışık renklerin çok daha geniş dalga boylarını içerir. Üçüncü olarak, lazer ışını koherenttir, yani tüm ışık dalgaları hareket aşamasında zaman ve uzayda birliktedir. Ampul ya da flaştan gelen incoherent ışıkla karşılaştırıldığında görülür ki bu tür ışıklar farklı frekansların karışımından oluşan, tek aşamada birlikte fakat farklı yönlerde hareket eden ışıklardır.

Bu teknik özelliklerden sonra lazerin diş hekimliğinde kullanım alanlarını inceleyelim.

LAZERİN DİŞ HEKİMLĞİNDE KULLANIM AVANTAJLARI NEDİR?

En önemli avantajları;

Lazer kullanılarak yapılan işlemler sırasındaki hastanın rahatlığı ve hekime duyduğu güven duygusu


Lazer ile yapılan işlemlerin şu anki sistemlere göre çok daha hijyenik, sağlıklı, hassas olması ve yine şu anki sistemlerin sunabildiği çalışma yeteneğinden çok daha geniş tedavi yelpazesi ve kısa postoperatif iyileşme süresi vermesidir.

Yukarıdaki maddelerin daha iyi anlaşılabilmesi için dental lazer teknolojisine kısaca değinmek gerekmektedir.

Lazerle çalışma sırasında genellikle ağız içi dokularına hiç bir fiziksel temas olmamaktadır. Bu sistem ile vakaların çoğu iğnesiz(anestezisiz), dudaklar ve dil uyuşmadan ve hastada travma oluşmadan gerçekleştirilir. airatör ve mikro motorların neden olduğu titreşim ve sesten korkan hastanın gerginliğini ve acısını ortadan kaldırır.
lazerlerin en büyük özelliklerinden biriside çalışılan bölgeyi dezenfekte etmesidir. Alışılagelmiş ve şu an rutinde birçok diş hekimini kullandığı sistemler buna izin vermez.

Lazerin yumuşak ve sert dokulardaki bazı uygulama üstünlüklerinden kısaca
bahsetmek gerekmektedir. Bu üstünlükler hastalar tarafından çok memnuniyet verici olarak karşılanmaktadırlar.

Lazerin üstünlükleri


Diş Minesindeki çalışma sırasında mikro çatlakların oluşmasını önler rutin uygulamalardaki aerotor ve mikro motorlar çalışma esnasında yıkıcı bir etki gösterirler. Vibrasyonun neden olduğu bu yıkım sonucunda minede uzun yarıklar meydana gelebilir. Daha sonra ciddi diş kırıkları da oluşabilir. Yumuşak çürükleri temizlerken modu ayarlanarak sağlıklı mine ve dentin dokusuna zarar vermemesi sağlanır bunun için lazerlerin kendine has ayarları vardır.

Diş çürükleri temizlendikten sonra kompozit (ışınlı dolgular)dolgular için tutuculuğu artmış temiz bir yüzey oluşturur(etching). Bu da kompozit dolgulara üstün bir tutuculuk kazandırır. Bu tutuculuk uzun dönemde diş sağlını çok etkiler. Bu sayede dolgular daha uzun ömürlü olur, sızdırmazlık özellikleri artar ve diş dokusunda kalıcılıkları süresince daha rahat bir dönem seyrederler.

Hızlı bir şekilde sinirlerin alınması ( pulpatomi, pulpa extirpasyonu,) kanal boşaltma, kanal genişletme ve kanal dezenfeksiyonu yapılabilmektedir. Hatta diş kangrenlerini tek seansta ortadan kaldırıp tedavi edebilmektedir.

Sert doku operasyonlarında komşu dokulara tahribat vermeden kesilecek dokuda kolaylıkla çalışmamızı sağlar. Geleneksel l yöntemlere göre postoperatif ağrı ve şişkinlikte bariz bir azalma, iyileşme süresinde gözle görülür bir kısalma olur.
Yumuşak dokularda ise dokuda meydana gelen değişiklikleri patolojileri ve oluşumların çıkarılmasında cerrahi bisturi gibi kullanılmaktadır. Hemostatik yumuşak doku cerrahisine imkân sağlar ve etkin bir şekilde pıhtılaşma sağlar. Kanın iyileştirici özellikleri nedeniyle dokular çok daha kısa sürede ve işlem sonrası ağrı hissetmeden kolaylıkla iyileşmektedirler.

Herpetik(uçuk)lezyonlar ve aft öz(aft. pay) ülserler etkin hızlı bir biçimde tedavi edilebilirler. Bu tedavilerde anestezi kullanılmadan yapılabilmektedir.

ÇOCUK HASTALAR VE LAZER.

Başarılı olunan noktalardan biride çocuk hastalardır. Çocuklar dişlerinde lazerle tedavi yapılırken geleneksel yöntemlerdeki o gürültü ve sesi aynı zamanda titreşimi duymadıkları için çok k rahattırlar. İşlem sırasında iğne sözü hiç edilmediği içinse daha da rahat olurler. Bu nedenle çocuk hastaların tedavileri daha sorunsuz ve hasta üzülmeden yapılabilmektedir. Bu çocukta diş hekimi korkusunun oluşmadan bir ömür geçirmesini sağlamaktadır. Bu nedenlerden dolayı çocukların özellikle ilk diş hekimi buluşmalarında lazeri kullanarak tedavi edilmesi çok faydalı olacaktır.

YAŞLI HASTALAR

Bu grupta sadece yaşlı değil aynı zamanda çeşitli hastalıkları olan hastalardan da bahsetmek gerekir. İleri derecede yaşlı hastalarda ve diabet(şeker)kalp hastalıkları, organ nakilli hastalar, tansiyon hastaları(düşük yüksek tansiyon),aşırı derce hassas ve kanama dia tezi olan hastalarında tedavisinde Güvenli olarak kullanılabilmektedir.

AĞRI EŞİĞİ DÜŞÜK HASTALAR

Bu tür hastalar dişe anestezi yapıldığında bile işlem sırasında uyuşma hissetmedikleri gibi ağrıyı da bizzat duyuyormuşçasına irkilirler. Bu durumda da lazer ciddi bir yardımcıdır hemen hemen anestezisiz işlem yapıldığı için çok yardımcı bir alettir. Hasta memnuniyetinde ciddi bir artış sağlar.

ZAMAN PROBLEMİ OLAN HASTALAR

Günümüzde diş hekimi randevuları saatler sürer. Hasta bekleme salonlarında çok zaman harcar. İşte lazer sosyal olarak da bu işin önüne geçer. Hastaların randevu sıklıklarını azaltır. Diyelim ki ağzın dört tarafına birden dolgu yapılacak. Her bölgeye anestezi yapmak imkânsız olduğundan hasta en azından dört kere gelecektir. Fakat lazerle dört dolgu aynı anda yapılabilir. Ve anestezi olmadığı, için işlem çok kısa sürmektedir. Hastanın koltukta kalma süresinde de ciddi bir azalma olacaktır. Çünkü hastaların ağız açıklığıyla da sorunları olmaktadır. Uzun süre ağız açıklığında bazen ciddi travmalar görülmektedir. Bir haftayı geçen çene eklemi ağrıları da olmaktadır. Lazer bu süreninde önüne geçer.

Sonuç olarak:

Lazer günümüzde sağladığı faydalar ve ağrısız tedavi seçeneğini sunduğu için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Güzel gülüşler dilerim.

Diş hekimi
Erkut akçalı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lazer ve Lazerin Diş Hekimliğindeki Rolü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Erkut AKÇALI'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Erkut AKÇALI'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Erkut AKÇALI'nın Makaleleri
► Lazer Uygulamaları Dt.Mesut MUTLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Lazer ve Lazerin Diş Hekimliğindeki Rolü' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Eti Çekilmeleri ve Tedavi Seçenekleri ÇOK OKUNUYOR Aralık 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:00
Top