2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Korkusuna Nasıl Son Verebiliriz?
MAKALE #9772 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Mahmut BEKTAŞ | Yayın Ekim 2012 | 3,958 Okuyucu
OKUL KORKUSUNA NASIL SON VEREBİLİRİZ?

"EYVAH OKUL BAŞLIYOR!" YA DA "İŞTE OKUL YENİDEN BAŞLIYOR. YAŞASIN!"

Her sonbahar milyonlarca çocuk yeni bir okula başlıyor. Okulların açıldığı günden bu yana 3 hafta geçti. Pek çok öğrenci ve ailesi için hem keyifli hem de zaman zaman zorlayıcı bir süreç başladı ve halen devam ediyor. Özellikle de ilk defa bir okul yaşantısı geçiren çocuklar ve aileleri için bu geçiş süreci oldukça zor olabilmektedir.
Bazı çocuklar ve aileleri yeni okula, öğretmenine (öğretmenlere) ve sınıf arkadaşlarına alışmakta zorlanıyor. Hatta bazı çocuklar okul faaliyetlerinde başarı gösteremiyor, okula gitmemek için pek çok bahane bulabiliyor (karın ağrısından kusmaya, okul saatlerinde hasta olmaya kadar). Bu şikayetler zaman zaman o kadar ciddi bir boyuta gelebiliyor ki bu süreç çocuklarda depresyona bile yol açabiliyor.
Okula uyum sorunları eğer ilgili kişiler işbirliği yapabilirlerse kısa bir sürede çözülebilir (yaklaşık olarak 15-20 gün). Bazı inatçı durumlarda ve ilgililerin işbirliği içinde olmamaları da nedeniyle bu uyum süreci daha da uzun sürebilir ve öyle ki bazen çocuklar okuldan da alınabilir. Çocuğun okula neden gelmek istemediği anlaşılabilirse ve bunun için anne babalar ve profesyoneller (sınıf öğretmeni, okul idaresi, psikolojik danışman) işbirliği yapabilirse okula uyum sürecinde karşılaşılan sorunlar önemli ölçüde çözülebilir ve herhangi bir kalıcı soruna neden olmadan üstesinden gelinebilir.

Yeni Bir Okul Ortamı Korkusu


Çoğu çocuk ilk defa bu kadar kalabalık ve kurallarla dolu bir ortama girmektedir. Bu ortama alışmak, buradaki değişikliklerle başa çıkmak bir de tüm bu tehlikeli, güvensiz ortamda kendini var etmeye ve görünür kılmaya çalışmak hiç de kolay bir iş değildir. herkes gibi çocuklar da kendilerini güvende hissetmek ister. Bu kadar büyük bir belirsizlik ve karmaşanın olduğu bir ortamda çocukların kaygılanmaları oldukça normaldir.

Üstelik pek çok anne baba da ilk defa çocuklarını bu kadar kalabalık bir ortamda yalnız bırakmak zorunda kaldıkları için endişeye kapılabilmektedir. "Acaba çocuğuma bir zarar gelir mi?", "Ya öğretmeni ona kızarsa", "Şu çocuğa bak, bu kesin benim oğluma/kızıma zarar verir", "Müdür de ne kadar aksi, ona derdimizi nasıl anlatacağız" gibi sayısız endişeleri yoğun yaşayan anne baba için de çocuğunu bu ortamda yalnız bırakmak hiç de kolay bir iş değildir.

Bazı anne babalar çocuklarını daha önce de bir kuruma yazdırmış olabilir. Bu kurumlardan bazılarını kendileri bazılarını da çocuğu beğenmediği için, ya da çocuğu buraya uyum sağlayamadığı için bırakmış olabilirler. Çocuğun ya da ailesinin kafasında önceki deneyiminin de etkisiyle okul tehdit edici ve riskli bir yer olarak yer tutuyordur belki de.

Anne Babadan Ayrılma Korkusu


Çoğu çocuk hayatının bundan önceki kısmını daha çok annesi, babası varsa kardeşi/kardeşleriyle geçirmiştir. Bazı şanslı çocuklar da anne anneleri, babaanneleri ve dedelerini de sık sık görmüş, onların hertürlü desteğini yanında hissetmiştir. Bu kişiler çocuğun hem tüm ihtiyacını karşılamışlar hem de onun için bir oyun arkadaşı rolünü de oynamışlardır. Evde istekleri karşılanan, oyunlarda kazamasına fırsat verilen çocuk yetişkinlerle çok iyi iletişim kurma becerilerini de kazanmış olabilirler. daha çok bir veya iki ebeveyne bağlı olarak yetişen çocuk "biricik" olma pozisyonunu yitirmek istemediği için okula alışmakta zorluk çekebilir. çünkü okulda da başka "biricik ve özel" çocuklar bulunmaktadır. bu durum çocuğun okula uyumunu zorlaştırdığı gibi okula duygusal olarak da hazır olmasını engellemektedir. Üstelik çocuk haklıdır da: "Kim kendisine sunulan bu kadar güzel olanakları kaybetmek ve onları başkalarıyla paylaşmak ister ki?". Evde, kendini güvende ve rahat hisseden, zorlandığı durumlarda anne babasının güvenini alan çocuk artık yeni bir durumla yalnız başına mücadele etmek durumunda kalmaktadır. Bu da ona yeterince zor gelmektedir.

Okul Korkusu Sorununu Nasıl Yönetebiliriz?


Çocuklar için yeni arkadaş edinmek, onlarla uzun süreli ilişkiler geliştirmek oldukça zordur. Çoğu çocuk sınıfta yalnızca öğretmeni ve kendisi olduğunda hiç problem yaşamamaktadır. Ama sıra başka çocuklarla dolu bir sınıf ortamına gelince bu uyum hemen bozulmaktadır. Diğer çocuklar kendisini anlamamaktadır. İsteklerine değer vermemektedir. Bazı çocuklar da arkadaşları tarafından alay edileceği kaygısını yaşadıkları için de sınıfı bir kabus yeri olarak görebilmektedir. daha çok yetişkinlerle ilişki kurmuş olan çocuklar akranlarıyla ve arkadaşlarıyla kaynaşmakta, onlarla işbirliğine girmekte zorlanmaktadır. Bu çocukların sosyalleşme eksikliği hemen göze çarpmaktadır. Sosyal yönden izole bir şekilde yetişmiş olan çocuklar bu nedenle okula gelmek istememekte, okuldan korkmakta ve sürekli ağlamaktadır. Okula gitmemek için binbir türlü bahanenin arkasına sığınabilmektedir. Tüm herşeyini ortaya koyarak okul problemini çözmeye ve yine güvende olduğu "ev ortamına" dönmeye çalışmaktadır.

Zorbalık Korkusu


Bazı çocuklar da okulun açıldığı ilk haftalarda hiçbir zorlukla karşılaşmazlar. Okula gayet mutlu ve istekli bir biçimde gelirlerken birden bire hem de herşeyin güzel gittiği bir aşamada birden bire isyan etmekte, ağlamakta, arkadaşlarının kendisine zarar verdiğini söylemektdedir. Bu tür bir şikayet gerçek de olabilir, hayali de olabilir. Gerçek olması pek çok anne babanın kabul etmek istemediği gerçek bir problemdir. Bu konuda çocuğun öğretmeniyle konuşmak, öğretmeninden bu duruma ilişkin gözlemlerini istemek sorunu anlamak açısından faydalı olabilir. Şunu da unutmamak gerekir ki çocuklar okula başladıklarında sadece olumlu davranışları değil olumsuz davranışları da kolaylıkla model almaktadır.

Eğer hayali bir şikayet ise bu konuyu daha sonra konuşacağınızı, şimdilik okula gitmesi gerektiğini söylemek yeterli olacaktır. eğer çocuk tarafından size doğru atılan bu "hayali" el bombasını elinizde tutmaya çalışırsanız, bomba ne yazık ki elinizde patlayacak ve çocuğunuz tekrar "evine dönecektir". Bu nedenle lütfen hayali "bombanın gerçekten elinizde patlamaması" için bir önlem alın.

Başarısızlık Korkusu


İdeal olarak okul öğrenciler için büyük bir keşif, öğrenme ve gelişme fırsatı sunmaktadır. Çocuklar okulda yapabildiklerinden, başarabildiklerinden yola çıkarak kendi öz-değerlerini arttırırlar. Kendilerini daha yetkin ve başarılı hissetmeye başlarlar. Kendine yeterince güveni olmayan, başarabildikleri konusunda taktir edilmeyen ve zorluklarla mücadele etme konusunda desteklenmeyen çocuklar okulda yanlış yapmaktan korkabilirler, kendilerini diğer öğrencilerle kıyaslayabilirler. Bu kıyaslama ne yazık ki öğretmen ve anne babalar tarafından da yapılabilmektedir. Bu olumsuz karşılaştırma çocuğun bundan sonra yapabileceklerini ketleyen bir niteliğe dönüşebilir. Bu nedenle de çocuk okula gitmemeyi başarısızlıkla yüzleşmemek için bir kurtarıcı olarak görebilir. Kendini "iyi öğrenci" olarak görmediği ve geçmişten bu yana başarısız biri olarak kabul gördüğü için okuldan uzaklaşmaya başlayabilir. Tüm bu tehditlerle karşılaşmamak için evde kalmak için daha fazla direnmeye ve başarısızlık duygusunun oluşmasını önlemeye çalışmaktadır.

Okul Korkusunu Yenebilmelerine Yardımcı Olmak İçin Öğrencilerle ve Ailelerle Neler Yapılmalıdır?
  • İlk olarak hiç vakit geçirmeden başarılı ve bu konuda yetenekli- deneyimli bir okul psikolojik danışmanından randevu alınmalıdır.
  • Mümkünse yapılacak görüşmeye anne babanın ve varsa çocuğun bakımını üstlenen diğer kişilerin de katılması sağlanmalıdır.
  • Öğretmeninden çocuğa ilişkin bir gözlem raporu istenmelidir.
  • Görüşme sırasında açık bir tutum sergilenerek çocuğun okula gelmek istememesinin altında yatan neden belirlenmeye çalışılmalıdır.
  • Çocuk okula gelmek istemediğinde onunla inatlaşılmamalı ve sakince okula gideceği kararlı bir ifadeyle ve beden diliyle gösterilmelidir.
  • Ne olursa olsun ses tonunuzun yükselmemesine, çocuğun yanında bağırmamaya özen gösterilmelidir.
  • Okul Psikolojik danışmanı ile birlikte çizilen eylem planına uyulmalıdır.
  • Çocuk okuldan eve döndüğünde onunla daha kaliteli bir vakit geçirilmeli ve okulda neler yaptığına ilişkin bir sorgulamaya girişilmemelidir.
  • Çocuğun yanında ve diğer kişilerin yanında bu sorun bir "konuşma malzemesine" dönüştürülmemelidir.
  • Kararlı ve tutarlı bir üslupla okulla ilgili olumlu izlenimler paylaşılmalıdır.
  • Bu sorunun hemen çözülemeyeceği unutulmamalıdır. Hem çocuğun hem de ailenin okula, öğretmene ve arkadaşlara alışması biraz zaman alır.
Mahmut BEKTAŞ
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Korkusuna Nasıl Son Verebiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Mahmut BEKTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Mahmut BEKTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mahmut BEKTAŞ Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Mahmut BEKTAŞ
Yurtdışı (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi34 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Mahmut BEKTAŞ'ın Makaleleri
► Okul Fobisi Nasıl Geçer? Psk.Dnş.Kenan DEMİRKAPI
► Okul Korkusu Nasıl Yenilir Psk.Aylin AYDEMİR
► Okul Kaygısıyla Nasıl Mücadele Ederiz? Psk.Müjgan PEKÇETİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Okul Korkusuna Nasıl Son Verebiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:42
Top