2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Yemek Yeme Alışkanlığı
YAZI #2677 © Yazan Psk.Bayram ŞİMŞEK | Yayın Ekim 2015
’Çocuklarınızla İnatlaşmayın’
Çocukların yemek yeme alışkanlığıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aile Danışmanı Bayram Şimşek, çocukları yemek yemeye ısrar etmenin, onları anne ve babalar üzerinde egemen olmaya yöneltebildiğini ifade etti.
Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Bayram Şimşek, birçok anne ve babanın çocuklarının yemek yemediğinden şikayetçi olduğunu, bunu anormal bir durum olarak karşıladığını söyleyerek, şunları kaydetti:
"Çocukların çok küçük yaşlardan itibaren, kontrol sağlayabildiklerini

Uzman Psikolojik Danışman ve Aile Danışmanı Bayram Şimşek, birçok anne ve babanın çocuklarının yemek yemediğinden şikayetçi olduğunu, bunu anormal bir durum olarak karşıladığını söyleyerek, şunları kaydetti:"Çocukların çok küçük yaşlardan itibaren, kontrol sağlayabildiklerini keşfettikleri konulardan biri; yemek yemek diğeri ise tuvalet alışkanlığıdır.Çocuklar, daha bebeklik dönemlerinden başlayarak, yemek yiyerek veya yemeyerek ailelerini denetim altında tutabileceklerini fark ederler.Yemek yeme saatlerinde işleri zorlaştırarak, ailelerin dikkatini kendilerine çekebilirler, kızgın oldukları anne veya babaya eziyet çektirebilirler."

Beslenmenin çocuğun sağlıklı olması için gerekli olduğunu ve anne ve babaların, özellikle de bu konuda oldukça ısrarcı davrandıklarına dikkat çeken Şimşek, "Çocukları ne kadar çok yerse o kadar sağlıklı olacaklarını düşünerek, onu sürekli yedirmeye çalışırlar ve çocuk yemeyi çeşitli nedenlerle reddettiğinde kendilerini kötü, başarısız bir anne olarak görürler.Annesinin bu konudaki zaafını hisseden çocuk yeme davranışını anneye karşı kullanmaya başlar, başkaları kolayca yedirebilirken anne çok sıkıntı çekmeye başlar.Yedirme sırasında annenin üzüldüğünü veya sinirlendiğini hissettikçe çocuk davranışını devam ettirir.Olayı çözecek davranışın, olayı başlatan kişiden, anneden gelmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Anne ve babalara hitaben yaptığı açıklamada Şimşek, "Çocuğun büyüyüp gelişmesi için gerekli olan tek şeyin yiyecekler olmadığını hatırlayın.Çocuk sevgiyle, şefkatle, ilgiyle de beslenir.Çocuğunuzun sağlıklı gelişmesi için çok yemesi gerekmez, dengeli beslenmesi yeterli olacaktır.Çocuğunuzu diğerleriyle karşılaştırmayın, her bünyenin gereksinimi ve büyüme hızı farklıdır" dedi.

"ISRARCI OLMAYIN!"

Çocukların yemek yediği için ödül ya da yemediği için ceza verilmemesi gerektiğinin altını çizen Şimşek, "Çocuklarınıza yemek yemesi için ısrarcı olmayın, sözler vermeyin, masal veya hikayelerle dikkatini dağıtıp ağzına yemeği tıkmayın.Yemeklerin hepsini birbirine karıştırıp hızla yedirmeye çalışmayın.Bırakın sırasına kendi karar versin.Kendilerine ait bir yemek zevklerinin gelişmesine olanak tanıyın.Yemek sofrada yenir, elinizde tabak oda oda dolaşmayın" diyerek ebeveynlere uyarılarda bulundu.

Ayrıca çocuklar zorlama yoluyla kendisine yemek yedirmeye çalışan anne ve babalar üzerinde egemenlik kurabileceğini ifade eden Şimşek, "Çocuklar zaman zaman ebeveynlere kızdığında onları cezalandırmak için yemeği kullanılır hale gelir.Anne ve babalar bu konuda fazla ısrarcı olmamalıdır" şeklinde konuştu.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bayram ŞİMŞEK Fotoğraf
Psk.Bayram ŞİMŞEK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi124 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bayram ŞİMŞEK'in Makaleleri
► Duygusal Yemek Yeme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklar ve Yemek Yeme Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Çocukta Yemek Yeme Sorunları Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Emine ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocukların Yemek Yeme Alışkanlığı' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Okb - Emdr Terapisi ile Çözümü ÇOK OKUNUYOR Ekim 2022
► Niye Aile Terapisi Ocak 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:00
Top