2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukta Yemek Yeme Sorunları
MAKALE #19127 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER | Yayın Aralık 2017 | 2,931 Okuyucu
Beslenme çocuk için bir yaşam kaynağıdır. Çocuklar doğduktan birkaç saat sonra acıkır ve ağlamaya başlar. Bedeninin ihtiyacı kadar yiyen ve sindiren çocuk sağlıklı, dengeli, organizması ve çevresiyle uyum içinde olan çocuktur. Fakat zaman içinde bazı nedenlerle bu durum bozulur ve beslenme bir sorun halini alır. Anne-baba beslenmeye müdahale ettikçe çocuk bu konuda direnir ve yemek saatleri her iki taraf için gerginlik dolu zamanlar olur. Anne baba sebebini anlayamadığı bu durum karşısında endişelenir, kızar, sorunun düzelmesini beklemeden sürekli müdahale etmeye çalışır. Kendine göre çok iyi bir sebebi vardır; çocuğunun zayıf kalmasını engellemeye çalışıyordur. Beslenme ile ilgili çekişme öyle bir hale gelir ki çocuk anne- babası için yemek yiyordur. Çocuk için yemek yememek onları üzmek için bir silah halini alır. Yemeğini yemek bir özerkleşme ölçütü olması gerekirken çocuk için anneye veya bakım veren kişiye bağımlı kalma sebebi haline gelir.

Yemek Sorunu Karşında Neler Yapılabilir?

bekletilmemeli daha önce meyveden oluşan ufak bir öğünle açlığını yatıştırması sağlanmalıdır. Çocuğun sofra düzenini öğrenmesi açısından etrafı kirletse de onu kendi kendine yemek yemesi teşvik edilmelidir. Bu onun özgüven geliştirmesine çok önemli bir katkı olacaktır. Çocuğunuzu yeni gıdalarla tanıştırabilirsiniz. Farklılıklar merakını arttırır. Yemesi için ısrar etmeyin bazı kişiler yeni tatlarla ilgili tutucu olabilirler. Çocuğunuzun en sevdiği sağlıklı yiyecekleri ona daha sık vererek yemekle olumlu bir tutum geliştirmesine destek olunmalı. Yemeği hiçbir şekilde ödül olarak kullanmamalı ve normal öğünü yedikten sonra ödül olarak tatlı verilmemelidir. Bu çocukta sağlıklı yiyeceklerin lezzetli olmadığı duygusu uyandırır. Doğru tatlı seçimiyle çocuğunuzun sağlıklı tatlılar yemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin meyve, meyveli yoğurt ya da puding Eğer bahçeli bir evde oturuyorsanız çocuğunuzla birlikte havuç domates biber gibi sebzeler yetiştirebilirsiniz ve bunları birlikte pişirebilirsiniz.

Yaptığınız mutfak alış verişlerinde ondan da destek alarak sağlıklı yiyecekleri tanımasını ve onlarla ilişki kurmasını sağlayabilirsiniz. Gazlı içeceklerin cipslerin; partiler ve doğum günlerinde zaman zaman yenilebilecek yiyecekler olduğunu çocuğunuza öğretebilirsiniz.

Televizyonda bazen faydalı olmayan yiyeceklerin de reklamları da gösterilebileceğini bu reklamların amacının ne olduğunu ve o besinlerin içinde ne gibi zararlı maddeler bulunduğunu basit anlayabileceği cümlelerle anlatabilirsiniz. Çocuğunuzun şeker ve karbonhidrata aşırı bir düşkünlüğü varsa bunun fizyolojik bir sebebi olup olmadığını araştırmak için doktoru ile konuşabilirsiniz.

Bu konuda onu engellemeye çalışmayın. Kendi kontrolünün gelişmesine destek olun. Bu besinlerden yeme istediğinde aşırı tepkiler vermeyin, aşırı tepki onun bu tip yasakladığınız gıdalara daha çok takılmasına sebep olabilir.

Yemeği aile ile bir arada yemesi onun kendini bu konuda denetlemesine ve yetişkinleri modellemesini sağlayacaktır. Ailenin üyesi olduğunu daha iyi hissedebilecektir. Tabağını yiyecekle aşırı doldurmak yerine azar azar koyarak onun doymakla ilgili kontrol geliştirmesine destek olabilirsiniz.

Yemek saatinde çok yorgun olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Yemek saatine yakın onunla tartışmaktan evde duygusal bir gerginliğe sebep olacak davranışlarda bulunmamaya çalışın.

Yemek saatine ve sofraya gösterilen özen (el yüz yıkama temiz seçilen bir kıyafetle sofraya oturma, TV’yi bu saatte kapalı tutma) , onun yemeğe duygusal olarak hazır olmasını sağlayacak iştahını açacaktır.

O gün diğer zamanlara göre daha az yediyse uyarmayın, yememe davranışına ilgi göstermeyin Unutmayın ki olumsuz bulduğumuz davranışlarla ilgilenmek pekişmesine sebep olur.

Yemek saatinde yemek yemediyse öğün saati gelmeden ona yiyecek vermeyin. Bilgisayar başında, TV izlerken, ders çalışırken vb. bir işle uğraşırken yemek yemesine engel olun. Yemek yemesi halinde ödül teklif etmeyin. Yemek yeme alışkanlığı müdahalesi çok sorunlara sebep olabilecek bir alışkanlıktır. Çocuğun bu konudaki kontrolünü kendisinin geliştirmesine fırsat vermek gerekir. -Çok yedin -Bu kadar yeter, kilo alıyorsun ve benzeri cümleler çocukların bu konuda takıntı üretmesine kontrolü dışarıda aramasına sebep olabilir. Bazı anne babaların çocuklarına diyet yaptırması yediği her şeyi kontrol etmesi çocuğa sen bu halinle iyi değilsin değişmelisin mesajını vermektedir. Diyet uzmanına gitmek kendimizin yapamadığı kontrolü başkasına devretmektir. Olumlu bir beslenme alışkanlığı geliştirmeyi planlıyorsanız çocuğunuzu sağlıklı besinler ve sporla tanıştırın. Fırsat bulduğunuzda yemeklerin içeriklerinden bedenimize olan katkılarından bahsedin. Anne baba olarak yemekle ilgili problemler yaşıyorsanız onun da bunu yaşayacağını düşünerek onun olduğu ortamlarda diyetlerden zayıflamanız gerektiğinden bahsetmeyin. Çocuklar anne babalarının söylediklerinden çok yaptıklarını öğrenme eğilimindedirler. Öncelikle kendiniz bu konuda gelişerek ona model olun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukta Yemek Yeme Sorunları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayfer SUMMERMATTER Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER'in Yazıları
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunları Psk.Kemale GÜNHAN
► Duygusal Yemek Yeme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklar ve Yemek Yeme Psk.Büşra BÖREKÇİ
► Aşırı Yemek Yeme Nedir? Abdullah ÖZER
► Çocuklarda Yemek Yeme Sorunu Psk.Emine ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Çocukta Yemek Yeme Sorunları' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Beslenme Ocak 2019
► Neurofeedback Nedir? Şubat 2017
◊ Bana Fırsat Ver Anne! Aralık 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:46
Top