2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bana Fırsat Ver Anne!
YAZI #4056 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER | Yayın Aralık 2017
Hepimiz lider, başarılı, her zorluğu aşan, kendine yeten evlatlar isteriz değil mi? Sanki herkes böyle olmak zorunda gibi… İsteriz isteriz de istediğimizle kalırız çoğunlukla…

Hava soğuk oldu hırkanı giy, senin karnın acıktı, onu yapamazsın vb… devam eden cümleler ve arkasından fırsat bile vermeden kendi istediğimizi yapmamız. İşler böyle yürüyor maalesef.

Geçenlerde serviste bir görüşme yapıyordum. Bir anne 4 yaşındaki kızıyla geldi görüşmeye. Görüşme sırasında küçük kız iterek koltuğu odanın ortasına kadar taşıdı. Sonrasında görüşme bitti. Anne ortalığı düzelmeden ayrılmaya niyetliyken, küçük kıza dönüp hadi oyuncakları topla, sandalyeyi de yerine yerleştir dedim. Küçük kız hemen düzeltme işini yaptı ve sandalyeyi yerine itmeye koyuldu. Önce çekme ile başladı, bunu yapmak tabi ki onun için zordu. Anne hemen kartal gibi atlayarak işi yapmaya başlayınca, bırakın kendisi yapsın dedim. Küçük kız çekemeyeceğini anlayınca itmeye başladı ve benim söylemimden sonra annesinin yardım etme davranışını reddetti. Ve en sonunda da başardı. Anneye başarılı olması için fırsat verin dedim. Yoksa kendi gücünü nasıl sınayacak ve başarmanın tatlı gururunu yaşayacak.
Başarmayı tatmayan çocuk nasıl başarılı olacak? Çocuğunuza problemler yaratın ve çözmeleri için fırsat verin, geriye çekilin ve yardıma ihtiyacı olursa yanında olduğunuzu belirtin. O zaten ihtiyacı olduğunda sizden yardım isteyecektir.

Ayrıca çocuğunuzun eğitiminde aşağıdaki yöntemleri kullanmanız hem onun daha iyi öğrenmesine hem de sizin ona iyi bir rehber olmanıza imkan tanıyacaktır.

Model olma: Kişinin öğrenme yollarında biri sosyal öğrenmedir. Yani karşısındakini gözlemler, kişinin yaptığı davranışlarının sonuçlarına bakar, kendisinin de o davranışı yapıp yapamayacağını tartar ve hepsi onun için uygunsa o davranışı yapar. Çocuklarında öğrenmeleri benzerdir. Önce etrafını inceler ve gözlem yaparlar. Tabi en önem verdiği kişiler ebeveynleri olduğu için bu öğrenme sürecinde en çok onların davranışlarına dikkat eder. Aslında Ebeveynler model olma konusunda biraz felaketler. Yani model oluyorlar da olumlu davranışları modelleme konusunda zayıf olabiliyorlar. Biz de şöyle bir anlayış vardır ben yapabilirim ama o yapmasın. Amir yapar ama astı yapmasın, öğretmen yapar ama öğrencisi yapması gibi ebeveyn yapar ama çocuk yapmasın. Maalesef öğrenme böyle gerçekleşmiyor. Üstteki güzel davranışları öğretmek için önce sizden görmesi gerekir çocuğun.

Tutarlı olma: Bu güzel davranışlar bir kere yapıldığında hemen öğrenilmezler. Eğer siz duruma göre değişiklik yapıyorsanız, çocukta duruma göre davranmak gerektiğini öğrenir. Model olurken tutarlı şekilde model olmak gerekir.

Ödüllendirme: Çocuk bu davranışları yaptığında pekiştirilirse olumlu etkilenir ve yapmaya devam eder. Özellikle pekiştirilme çocuk bir davranışı yeni öğrendiğinde gereklidir. Yaşı küçük çocuklara maddi, Yaşı büyük çocuklara manevi ödüller vermek olumlu pekiştirmeyi sağlayacaktır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayfer SUMMERMATTER Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi30 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayfer SUMMERMATTER'in Makaleleri
► Bana Hasta Olduğumu İspat Et Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Bana Fırsat Ver Anne!' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Beslenme Ocak 2019
► Neurofeedback Nedir? Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:09
Top