2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar Neden Ağlar?
YAZI #3062 © Yazan Psk.Ferit KARADAŞ | Yayın Eylül 2016
ÇOCUKLAR NEDEN AĞLAR?

Ağlamak aslında doğal bir tepkidir. Çocuk doğduğunda iletişim kurabileceği tek araç ağlamaktır. Çocuğun ağrısı olduğunda, acıktığında, susadığında altına kaçırdığında ebeveynlerine bunu ağlayarak iletir. Ama çocuk iletişim kurmaya başladıktan sonrada kazanımlar kazandığı bu aracı kullanmaya devam eder. Peki çocuklar daha sonrasında neden ağlar?
İnsan, sevdiği bir nesnenin ya da kişinin yada durumun sürekliliğini ve devamlılığını ister. Bu durum eğer çocuğun istemediği bir şekilde ya da beklemediği bir zaman aralığın da sekteye uğramış ise doğal bir tepki olan ağlama devreye girer. Ama her zaman ağlama davranışı bu kadar masumane değildir.
Çocuklar yeni öğrendikleri ve işe yarayan tepkileri artırarak devam etme eğilimindedirler. Hele ki bu tepki pekiştirilmiş ise sönme yerine davranış kalıbı haline dönüşmeye başlar. En sık karşılaşılan sorun belki de çalışan anne babalarda çocuğun bakıcısının yaklaşımıdır. Çalışan anne babaların çocuklarına çoğu zaman ailenin bir yakını anne anne, baba anne, teyze, hala vb. kişiler bakar. İnsanlar çocuklarını bir yabancıya bırakmak yerine güvene bilecekleri kişilere bırakırlar. Evet, bu bir avantaj olabilir ama aynı zamanda dev avantaja da dönüşe bilir. Çocuğa bakan yakınlar çoğu zaman çocuk onları daha fazla sevsin ya da mutsuz olmasın diye ağlamalarına neden olan durumlarda istediklerini bir an önce gerçekleştirme eğilimindedirler . Çocuk şunu fark eder ağlayarak bir şeylere ulaşmak daha kolay bir yöntemdir ve bu başka kişiler üzerinde de uygulana bilir. Anne babalar ikinci deneklerdir. Özellikle ilk çocuklarda ebeveynler nasıl davranacaklarını bilemezler. Tıpkı bakıcılar gibi aynı tepkiyi verirler. Çocuk ağlamanın etkin bir yöntem olduğunu fark eder.
Diğer bir öğrenim alanı ise çocuğun hasta olduğu dönemlerdir. Ailelerin hassaslaştığı çocuğu mutlu etmek istedikleri alan ama unutmayın çocukların zihni hala kirlenmemiştir ve hızlı bir şekilde metot öğrenirler. Ağlama davranışı eğer kazanımlarla pekiştirilmiş ise sönme yerine artarak devam eder.
Kreşe ya da ana okula başlandığında, ilkokula başlandığında vb. benzeri alanlarda çocuk doğal tepki olarak ağlamaya başlar. Belki de bir soru ile başlamak gerekiyordur. Çok sevdiğiniz onunla beraber yaşadığınız kişi kapıya yönelse ve birden “Ben gidiyorum” dese ne hissedersiniz? Onun gitmesini engellemeye çalışır mısınız ya da ağlar mısınız? Unutmayın çocuklarınız çok hızlı öğrenen organizmalardır ve öğrendiklerini başka zaman aralığında da kullanacaklardır. Kreş ve anaokulu reddinde çoğu zaman aileler çocuk mutsuz olmasın diye pes eder. Çocuk metodun ne kadar etkili olduğunu bir daha test etmiş olur. Bir sonrasında okul döneminde okul reddi problemlerinin nedenlerinden biri de budur. Belki de ayrılık anksiyetesi ile beraber görülen en sık şeydir. Çocuk daha önce öğrendiği metodu uygulamaktan çekinmeyecektir.Söyle düşünün sizin elinizde çok güçlü bir silahınız var ve siz bu silah sayesinde istediğiniz her şeye ulaşa biliyorsunuz. Siz bu silahı bırakmak ister misiniz? Doğal olarak çocuklarınızda bu silahı bırakmak istemeyeceklerdir.
Peki, bu durum nasıl değiştirilir?
Bu konuda uygulanan tedavi yöntemleri daha çok oyun terapisi ya da davranışçı terapilerdir. Aile danışmanlıkları da terapilerin bir parçasıdır ve özellikle ebeveynlerin kararlılığı bu sorunun çözümünde çok etkilidir. Unutmayın çocuğunuz iyiliği için yaptığınızı düşündüğünüz bazı şeyler gerçek amaçlarına hizmet etmeye bilir. Bu yaptıklarınız çocuklarda davranış bozukluklarına yada doyumsuzluğu bunun sonucu olarak da mutsuzluğa neden olabilir.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ferit KARADAŞ Fotoğraf
Psk.Ferit KARADAŞ
Diyarbakır (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi32 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Ferit KARADAŞ'ın Makaleleri
► Çocuklar Neden Ağlar? Psk.Feden CANDEĞER PALA
► Çocuklar Niçin Ağlar? Psk.Dnş.Erdinç GÜLLÜ
► Bebekler Neden Ağlar? Psk.Sinem OLCAY
► Çocuklar Neden Sıkılıyor? Psk.Engin OLGUN
► Çocuklar Neden Tırnak Yer? Psk.Dnş.Gökçe SABANCI
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Erol AKDAĞ
► Çocuklar Neden Kardeşlerini Kıskanır? Psk.Feden CANDEĞER PALA
► Çocuklar Neden Yalan Söyler? Psk.Burcu ÇAPA
► Çocuklar Neden Yalana Başvurur? Psk.Dnş.Nuray BAŞTAN AYDIN
► Çocuklar Neden Depresif Olurlar? Psk.Sinem MALKOÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklar Neden Ağlar?' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bipolar Bozukluk Şubat 2017
► Depresyon Kasım 2016
► Kişilik Bozuklukları Ekim 2016
► Cinsel Bozukluklar Ekim 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:45
Top