2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mynet --- Çocuklarda Empatik Anlayış
YAZI #458 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Eylül 2009
ÇOCUKLARDA EMPATİK ANLAYIŞ…

Empati karşımızdaki kişinin yerine kendimizi koyarak neler düşündüğünü neler hissetiğini anlayabilme becerisidir. Çok önemli bir sosyal beceri olan empati, ebeveyn çocuk ilişkisinde önemli bir yere sahiptir. Empati becerisi 3 yaşından itibaren kazanılmaya başlanır. Çocuğun empati becerisini kazanabilmesi için öncelikli olarak duygularının farkında olması önemlidir. Duygularını tanıyan ve tanımlayan çocuk karşısındaki kişiyi kısmen anlamaya başlar. Ancak çocuğa bunları öğretecek ve gösterecek ilk yer aile bireyleridir. Aile bireylerinin birbirlerine ve çocuğuna gösterdiği davranışlar onda bir öngörü oluşmasını sağlayacaktır.

Aile bireyleri neler yapmalı?
• Öncelikli olarak onu dinleyin.. Duymayın dinleyin.. kendini ifade ediş şekli, anlatmak istediklerini vucut diliyle göstermesini izleyin.
• Ani durumlarda oluşan duygularını geri bildirim vererek gösterin. Örneğin bir hediye aldığındaki yaşadığı sevinci “ Çok mutlu gözüküyorsun”. Yada korktuğu sırada “ Çok korkmuş görünüyorsun. Bak kalbin hızlı hızlı atıyor ve sık sık nefes alıyorsun” gibi.. Bunları yaparken sabırla uygun zamanı bekleyin ve anında pekiştirin.
• Ben dilini kullanın.. Çok şaşırdığınız, yada üzüldüğünüz bir durumu paylaşın. “ ... dolayı çok üzülmüş ve ağlamıştım. Üzgün olunca kendimi kötü hissediyorum.” Gibi ifadelerle kendinizden yola çıkarak duygularınızı aktarmaya ve paylaşmaya çalışın.
• Çocuğunuzla duygu günlüğü oluşturun. O gün yaşadığı olaylardan yola çıkarak hangi durumda hangi duyguyu yaşadığını sorun.
• Bir öykü geliştirin. Farklı duygular yaşayan kişilerden oluşan bu hikayenin sonucu hakkında konuşun. “... çok mutsuz du. Sence neden mutsuz du?” yada “ .. şaşırınca neler hissetmişti hatırladın mı?” tarzındaki sorularınızla yönlendirin.
• Yine hikayedeki karakterlerin yerine geçerek sen olsan ne yapardın? O neden böyle yapmış olabilir ? gibi sorularla farklı bakış açıları kazanmasına destek olun.
• Birbiriniz hakkında konuşun. Birbirinizin olumlu ve olumsuz özelliklerini söylemenizi isteyin. Bu sırada kesinlikle eleştirilsel yada yargılayıcı tutumda bulunmayın.
• Bazı problem cümleler geliştirin. “ Baban arabayla yolda giderken birden trafiğin ortasında arabası bozuldu. Sence neler hisseder?” yada “ arkadaşının eşyasını izinsiz aldın. O ne hisseder?” gibi sorular sorun beraber sonuçları hakkında tartışın, farklı duyguları bu durumlarla özdeşleştirin ve farkı görmesini sağlayın. Örneğin baban çok mutlu olmuş mudur? Sorusu çocukta duyguların şiddeti hakkında bilgi verecektir.

Çocuğunuzun bu beceriyi kazanması insanları anlamasına, kabul görmeye ve kabul etmeye, kendini tanımaya, sosyal ilişkilerindeki davranış sorunlarının azalmasını sağlar. Bu sayede aile bireyleri ile çocuk arasındaki iletişim daha sağlıklı gelişirken çocuktaki özgüven duygusuda artar.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Empatik Yaklaşım Psk.Dnş.Ertuğrul AKBAŞ
► İletişimde Empati - Empatik İletişim Psk.Dnş.Filiz OKUŞ TEZEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Mynet --- Çocuklarda Empatik Anlayış' başlığıyla benzeşen toplam 7 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:25
Top