2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamileyiz Biz Dergisi Temmuz 2009 Sayısı --- Bebeğinize Uyumayı Öğretin.
YAZI #482 © Yazan Şenay YILMAZ | Yayın Eylül 2009
HAMİLEYİZBİZ DERGİSİ --- TEMMUZ 2009 SAYISI
BEBEĞİNİZE UYUMAYI ÖĞRETİN…

Yeni doğan bebekte uyku ihtiyacı ortalama 20 saat iken 6. aydan sonra bu uyku düzeni 16 14 saat seviyelerine kadar iner. 1 yaşına geldiğinde uzun bir gece uykusu ile gündüz 1-2 defalık kısa uyku vakitleri göstermeye başlar. 2 yaşından itibaren düzenli, bir uykuya geçer.
2-3 aya kadar dış dünyanın farklılığını çok fazla algılayamaz. Gürültü, ışık, renk ve sese karşı
2-4 kısa süreli ilgi gösterir. Yeni doğanın uykusu neredeyse süreklidir.
Yenidoğan bebek neden bu kadar çok uyur? Diye düşünebilirsiniz. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber bir alman fizyoloğa göre beyin kabuğunun ve sinir sisteminin olgunlaşmasını ifade eder. Sinir sistemi olgunlaşan bebek düzenli uykuya geçiş yapar.
İki ayrı uyku tipi vardır. Hafif uyku ve ağır uyku.. Gece uykusu 4 evreden oluşur. Her evre de 80-90 dakikalık derin ve rüyasız uykudan sonra 30 dakikalık rüya görülen uykuyu içerir. Bebek gece boyunca bu evreleri tekrar tekrar yaşar. 30 dakikalık REM uykusu döneminde hasas davranmak gereklidir. Çünkü yapılan araştırmalar göstermektedir ki rüya görmesi engellenirse yada bu evrede kişi uyandırılırsa zamanla hayal görme yada başka bozukluklar gündeme gelebilir.
Bebek anne karnındayken ilkel bir rem uykusu yaşadığı tesbit edilmiştir. Önemli olan rem evresidir.
Yenidoğan uykusunun %60 nı REM döneminde geçirir. Bir anne bebeğinin sakin ve huzurlu bir evreden hareketli bir evreye geçtiğini hisseder. Yüzünü buruşturur, tekmeler atar, soluk alıp verişi hızlanır ve ellerini yumruk yapar.
Çocukta REM döneminde bebeğin zihinsel gelişim ve tüm zamanlarda yapacağı aktivitelerin oluşumunu sağlayacak kimyasal maddelerin hazırlandığı zamandır.
Hep uyuyor gündüz geceyi karıştırdı gibi kavramlar normaldir. Uyku düzensizlikleri doğumdan sonra ilk 10-15 gün içinde çıktı ise normaldir. Bebek 24 saatte 6-8 saatte acıktığı için uyanır. Gece gündüz ayrımı yapamaz. Bazı çocuklar ağlayarak uyanır. Ağlamak bebeğin açım, altım kirli, üşüdüm, terledim ya da burnum tıkalı mesajlarını verebilir.
Yetişkinler için önemli olan uykunun sürekli bir gelişim süreci yaşayan çocuklar için çok daha önemlidir. Bu durum çocuğun uyku saatlerini katı kurallara göre belirleme hakkı vermez. Dengeli ve sakin bir bebek kendiliğinden uyuyan ve uyanan bebektir.
Doğduktan bir kaç ay sonra uykuyla ilgili değişimler başlar. Bu durumda çocuğun sinir sistemi olgunlaşırken çevreye uyumu da artar.
İki aydan sonra çevreden gelen uyarıları fark etmeye başlar. Gündüz vakti uyaranların fazla olması çocuğun ufak ufak gece uykularına yönelmesini sağlar. Yani sizin alışkanlıklarınız ve yaşam şekliniz çocuğunuzun uyku alışkanlığını şekillendirmeye başlar. Çocuk uyumayı öğrenir.
Çocuk uykuyu öğrenirken müdahale edilmemeli kendi iç sistemini kurması desteklenmelidir. Kendi tarzını yaratmalıdır.
Uyku ve beslenme birbirleriyle çok ilişkili kavramlar olduğu için bazen anneler çocuğunu beslemek adına kendi ayarlama yapar ve beslemek adına çocuğu uyandırır. Bu doğru değildir. Çocuğun öğünlerinin sıklığını ve kendini ifade etme şeklini kendine özgü bir tarz yaratması sağlanmalıdır.
Bu durumda ona saygılı ve sabırlı olmak gerekli. Bunun için zamana ihtiyaç vardır. Aceleci olamadan çocuğunuzu gözlemleyerek ona güven vermelisiniz.
İyi bir uyku için neler yapmalısınız?
1. Ona en uygun koşulları sağlamalısınız.
2. Yatak çok aşırı yumuşak olmamalıdır. Kuş tüyü şilteler daha uygundur.
3. Yastık önemli değil ancak hareketlerini engellemeyecek şekilde aşırı büyük ve yumuşak olmasından kaçınmalısınız.
4. Üzerine örttüğünüz örtünün ağır olmaması önemlidir.
5. Mümkünse üşümesini engellemek adına tulum giydirilebilir.
6. Oda evin en az gürültü alan ışığı en hafif olan bölümü seçilmelidir. Ancak bazı çocuklar tam anlamıyla sessiz olmayan aydınlık ortamlar da uyuyabilir. Tercihini izleyerek şekil verin.
7. Yemekten hemen sonra sırt üstü uyutmamak gerekli. Emdiği süt soluk borusuna kaçabilir.
8. Eğer bebeğiniz yüz üstü yatmayı yercih ediyorsa hep aynı yüz yönünde yatırılmamalı.. Bu durum kafatasında yamukluklara yada boyun kaslarında zayıflığına neden olabilir.
Çocuğun dış dünyayı tanıma isteği arttıkça uyku süresinde azalma başlar.
Annenin zamanlama sorunları, vakti olmaması, gündüzü geceye çevirmeye çalışmaları yada yaygara koparan bir çocuğa sahip olmak anne tarafından zor kabul edilen bir durum olabilir. Bu nedenle bebek ile anne arasında uzlaşmacı bir yaklaşımın geliştirilmesi gereklidir.
Anne bebeğin tercihlerini günlük ritmini ve özelliklerini gözlemler ve düzenleyebilirse yaşamın ilk aylarında sorun gözlenmez.
Bebeğin kendi uyku ritmini belirlemesinde biraz zamana ihtiyaç vardır. Bunun için
- Hangi ritmi kabul eder?
- Neler hoşuna gider?
- Hangi pozisyon ve koşullarda daha rahat olur ( yastıklı yastıksız, kalça yada karın üzeri, ışıkta yada loş ortamda ) ?
Anne bebeğinin yeni dünyasında uyum sağlayabilme sürecinde özveriye ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.
6. aydan sonra bebek bağımsızlaşmaya başlar. Yatağa gitmek istemez. Nedenleri, çevreyle iletişim kurmak istemesinden dolayı onlarla sürekli iletişim halinde olmak ister. Bu arada yetişkine tepki vermeyi öğrenir. Eğer tepkiye ebeveyn cevap verirse aralarında ciddi çatışma yaşanır.
10-11 aydan sonra ayrılma korkusu gelişmeye başlar. Bu nedenle kapıyı tamamen kapatmadan yarı açık bırakmakta fayda vardır.
• Gün içerisinde olabildiğince uyanık tutmaya çalışın.
• Uyumadan önce mutlaka besleyin.
• Uyutmadan önce ılık bir banyo, ninni yada masal okuyun.
• Uykuya geçeceği esnada ani hareketlerden kaçının.
• Bebeğiniz gece uykusunu 10 saat uyuduktan sonra onu uyandırın. Böylece gündüz uykularını da düzenli uyumasını sağlarsınız.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Şenay YILMAZ
İstanbul
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Şenay YILMAZ'ın Makale ve Yazıları
► Hayır Demeyi Öğretin Psk.Dnş.Perihan SAYIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Hamileyiz Biz Dergisi Temmuz 2009 Sayısı --- Bebeğinize Uyumayı Öğretin.' başlığıyla benzeşen toplam 10 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Yeni Nesil Okulları Mayıs 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:26
Top