2007'den Bugüne 92,323 Tavsiye, 28,223 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendini Tanıma ve Farkındalık
YAZI #5001 © Yazan Sinem SAYIŞMAN | Yayın Eylül 2018
KENDİNİ TANIMA VE FARKINDALIK

Kendini tanıma, insanın psikolojik ve fiziksel açıdan kendinde olan özellikleri bilmesi, farkında olması ve bunları doğru değerlendirmesi ve ifade edebilmesi ile ilgilidir. Bir insanın fiziksel özelliklerini, duygularını, düşüncelerini, istek ve gereksinimlerini, güçlü ve zayıf yönlerini, amaç ve değerlerini, yeteneklerini ve becerilerini tanıması ,bilmesi ve bunların farkında olmasını ifade eder.
Kişinin kendini tanıması yaşam boyu devam eden bir süreçtir. İnsanın kendi davranışlarını gözlemesini, yorumlamasını ve yorumlarının doğruluğunu ya da yanlışlarını cesurca yüzleşebilmesini ve yaşadığı duygulara katlanabilmesini gerektirir. İnsanın kendini tanıma sürecinde zaman zaman başkalarının değerlendirmelerini alması ve diğer insanlar üzerinde yarattığı etkileri gözlemlemesi ve görebilesi için önemlidir.
Kendini tanıyan birey kendinde olan özellikleri kabul eder. Günümüzde bir çok insan hem ruhsal, hemde bedensel olarak özelliklerini kabul etmeyebiliyor. Örneğin kendini çok fazla kilolu sanan bireyler aslında o kadar da kilolu olmadıklarını kabul etmezler. Verilen bu örnek kişinin bedenini değerlendirmesinde bir yanlışlık olduğunu ve bedenini yeterince ya da doğru tanımadığını göstermektedir.
KENDİNİ TANIMA NEDEN GEREKLİDİR?
Kendini tanıma, bireylerin yaşamını kolaylaştırmada, benlik saygısında ve kişilerarası İlişkilerinde rahat, güvenli ve başarılı olmasında önemlidir.
Kendini Tanıyan Birey Kriterleri;
• İlgilerini, İsteklerini, beğenilerini, değerlerini
• özelliklerini, alışkanlıklarını,
• hayata bakış açısını, tutumlarını,
• yeteneklerini, akademik başarılarını,
• ailemizin isteklerini, beklentilerini, arkadaşlarını,
• Hayattan beklentilerini, gelecek planlarını, hayallerini bilen ve tanıyan bireylerdir.

• Farkındalık
Bireyin bilişsel, duygusal ve davranışsal olarak çevresinde olup bitenler ile ve kendi benliğiyle ilişki kurabilmesidir.
Farkındalık kazanmış bir birey, hissettiklerini, düşündüklerini, yaptıklarını ve etrafında olup bitenleri ayırt eder.
Kendini tanıyan insanların, kendisine ve çevresine karşı farkındalığı oluşmuştur. Farkındalığı oluşmuş bireyler olumsuz durumlar karşısında da duyarlı bir şekilde davranırlar.
Psikolojik sorunların bir çoğu ve iletişim sıkıntısı yaşayan kişilerin; kendini tanımamasından kaynaklı oluşur. İnsan olarak ilk önce kendimizi tanımaya çalışmalıyızki sağlıklı bireyler olabilelim ve sağlıklı ilişkiler geliştirebilelim.
Kendinizi tanımak ve Farkındalığınızı açığa çıkarmak için bize ulaşabilirsiniz.
Mylife Danışmanlık
Psk.Danışman Sinem SAYIŞMAN
05061439586
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sinem SAYIŞMAN Fotoğraf
Sinem SAYIŞMAN
İstanbul
Psikoloji Uzmanı
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Sinem SAYIŞMAN'ın Yazıları
► Bağımlılığı Tanıma Psk.Sabahattin ZENGER
► Eğitimde Bireyi Tanıma Teknikleri Psk.Dnş.Kadir KEMEÇ
► Farkındalık ve Değişim Elif HERGÜNER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Kendini Tanıma ve Farkındalık' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Depresyon Eylül 2018
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:51
Top