2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kendine İnanmak Değişimi Başlatır
YAZI #597 © Yazan Psk.Bilge AYGÜN | Yayın Ekim 2009
Bugün öfkesini kontrol etmekte zorlanan bir öğrencimle, bu davranışı hakkındaki sayısını hatırlayamadığım görüşmelerimden birini yaptım. Bu öğrencimle yaklaşık üç senedir benzer durumları çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. İlk zamanlarda sakinleşmesi yarım gününü alırken şimdilerde sakince geliştirmesi gereken becerileri üzerine çalışma yapabiliyoruz. Bu müthiş gelişmeyi göz ardı edemediğimiz halde ve okulda onu tanıyan herkes ondaki olumlu davranış değişimlerinin ve oto kontrolün farkında olduğu halde herhangi bir tatsızlık yaşansa “bu hep böyle zaten” benzeri konuşmalar sıklıkla ifade ediliyor. Sorun yokken çok gelişti çok değişti bu bizim başarımız diyen öğretmenler, en küçük sorunda umutsuz söylemleriyle etrafa negatif düşünce ve elektrik yaymaya başlıyorlar.

Benzer durumları yaşayan bir çok kişi muhtemelen benzer tepkileri verecektir. Kendini kontrol etmede zorlanan çocukları örgün eğitim içersinde tutabilmek ve amaçlanan kazanımları verebilmek gerçekten zorlayıcı olabilmektedir. Aslında bugün görüşme yaptığım öğrencim gibi özellikleri olan çocuklarla çalışırken, eğitimcilerin çok fazla üzerinde durmadıkları ama aslında bir çocuğun gelişiminde çok fazla önemi olan bir konu atlanmış oluyor. Bu özel çocukların özgüvenleri yerle bir ediliyor. Ne kadar acı ki bu çocuklar, bir taraftan davranışlarını değiştirmeye çalışıyorlar diğer yandan da kendilerine olan inançları yerle bir ediliyor.

Bir insan kendine inanmadan nasıl değişim yaratabilir?

Sürekli eleştirilen ve bu nedenle kendisi hakkında olumlu düşünemeyen bir çocuklarla sık sık psikolojik danışma sürecinde bulunmuş biri olarak, onlara yardım etmekte zorlandığımı hissediyorum.

Ben yapamam ki, nasıl yapacağımı bilmiyorum, ben zaten böyleyim düşünceleriyle dolup taşan çocuklarla çalışmaya başlamak zor olabiliyor. Bugün bu öğrencimde benzer duygu durumundaydı, herkesi kendine karşı görüyordu, bir hata yapmıştı, bu hatanın nedenini de kendi dışında arıyordu, yanlış davranışlarının nedenini son günlerde çatıştığı öğretmeninde, ceza almasından hoşlanan öğrencilerde arıyordu. Bu düşünceler onu sıkça yaşadığı öfke kontrolünü sağlayamamasından kurtaramayacağı için işine yaramayan düşüncelerdi. Bunu ben görebiliyordum ama ilkokul 4. Sınıfa giden bir çocuğa bunu anlatmak kolay değildi.

Bu öğrencimle bugün sadece herhangi bir olumsuz davranışımızı değiştirmek istediğimizde bize yardımcı olan düşünceler ile işimize yaramayan düşünceler üzerine çalıştık. İşimize yarayan düşüneler tontiş, gülümseyen bulutlar, işimize yaramayan düşünceler kızgın sert yıldızlar olarak sembolleştirildi. Öfkeyle yanıma geldiğinde ardı ardına sıraladığı her cümle onun işine yaramayan ve onu daha da kızdıran düşüncelerdi. Bunları kızgın sert yıldızların altına yazdık, sonra tontiş gülümseyen pamuk bulutların altına bu düşünceleri işimize yarayan şekilde yeniden yazmaya çalıştık. Yararsız düşünceyi işimize yarayacak düşünceye çevirmek kesinlikle çok zordu. Çünkü o anda inanmadığı düşünceler üretmesi gerekiyordu. Yardımlarımla yararlı düşünceler geliştirebildik. Her cümleyi tekrar ederken tereddütlü bakışları bendeki kendisine olan inancı gördükçe değişmeye başladı.

Elbette tek bir çalışma ile motivasyon sağlamak büyük iddia olur. Ancak benzer çalışmalar ve çevresindeki bir çok kişinin benzer tepkilerini gören çocuklar için fark zamanla oluşur.

Özel çocuklara yaklaşım da özel olmalı, sınıfında zor öğrenciler olan öğretmen her yeni güne sıfırdan başlamalı ve o günü sorunsuz geçirebilmek için tedbirlerini alabilmeli. Çünkü kriz yaşanan günlerin stresini üzerinde taşıyan öğretmen ne yaparsa yapsın tedirginliğini öğrencisine yansıtacaktır. Tedirginliğin kaynağı çocuğun kontrolsüzce davranışlarının her an gerçekleşebileceğini düşünmektir.

Büyümekte olan bir çocuk, kendine olan inancını yetişkinden alır. Etrafındaki yetişkinlerden bu anlamda mesaj alamayan çocuk sorunla yaşamaya devam eder.

Değişim için motive etmeye çalıştığımız çocuklarımızın sevgili öğretmen ve ebeveynleri, ne yapmış olursa olsun çocuklarımıza güvenmek zorundayız. Her çocuğun sorunlarını çözebilmek için güç ve yetenekle donatılmış olduğuna inancımızı taze tutarak her yeni güne başlayalım. Böylece sorunları çözmede işimize yarayan bir düşünce ile onların ışığı olmaya devam edebiliriz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Bilge AYGÜN Fotoğraf
Psk.Bilge AYGÜN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bilge AYGÜN'ün Makaleleri
► Kendine Yakınlaşma Dr.Psk.Dnş.Öykü ÖZÜ GÖKCE
► Kendine Saygı Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Kendine Güven! Psk.Mert ÖZAYDIN
► Kendine Yabancılaşma Psk.Saadet EMİŞÇİ
► Kendine Güven Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Kendine Güvensizlik Psk.Aylin AYDEMİR
► Kendine Güvensizlik Psk.Aylin AYDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Kendine İnanmak Değişimi Başlatır' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Mart 2017
► Davranış Tabloları Mart 2010
► Motivasyonun Gücü Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:07
Top