2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Onlıne Terapi Nedir, Ne Değildir?
YAZI #6128 © Yazan Uzm.Psk.Gülsen SÜSLÜ | Yayın Aralık 2019
Online terapi, profesyonel ruh sağlığı hizmet ve desteğinin internet üzerinden sunulduğu bir terapi şeklidir.. Online terapi; video görüşme yoluyla gerçekleşmektedir.

Öncelikle danışan ve terapistin yüz yüze görüşme şansı varsa mutlaka yüz yüze görüşülmelidir. Ancak bazı durumlarda bu mümkün olamamaktadır. Yüz yüze devam eden bir terapi sürecinde danışan ya da terapist şehir ya da ülke değiştirdiğinde süreç online olarak devam edebilir.

Bunun dışında özellikle yurt dışında yaşayan kişiler psikolojik desteğe ihtiyaç duyduklarında yabancı dilleri ne kadar iyi olursa olsun terapinin anadilde yapılması, kişinin kendini daha rahat ifade edebilmesi, terapistin danışanın kültürel kodlarına hakim olması bakımından önemlidir. Bu sebeple özellikle yurtdışında yaşayan ve anadili ya da kendini en iyi ifade edebildiği dil türkçe olan kişilerin aynı dili konuştuğu bir terapiste ulaşabildiği bir alan olarak da online terapiler önem kazanabilmektedir.

Yurt dışı ile birlikte, daha küçük şehirlerde yaşayan ve büyük şehirlerdeki kadar terapiste ulaşma şansı olmayan kişilerde yine bir terapistle online psikolojik destekten faydalanabilir.

Şehir farklılıklarının yanında bazen evden çıkmanın mümkün olmadığı, fiziksel engeli olan kişiler, çocuklarını emanet edebileceği kimsesi olmayan veya da kendi bakımına ihtiyaç duyan küçük bebeği olan anneler ve bir şekilde evden çıkması mümkün olmayan kişiler yine bir terapist ile online terapi gerçekleştirebilirler.

Altını çizmeliyim ki terapinin yüz yüze olması oldukça kıymetlidir ancak yukarıda bahsettiğim koşullar altında her zaman mümkün olmadığı durumlarda kişinin psikolojik destek alabileceği bir alanının olması da aynı derecede kıymetlidir.

Online terapinin handikaplarının birisi karşılıklı güvenin oluşmasında yaşanabilinecek güçlüklerdir. Danışanın görüştüğü kişinin gerçek bir profesyonel olup olmadığını bilmesi önemlidir. Bu nedenle online terapi siteleri yerine referansı ve uzmanlığı olan bir psikolog ile online terapi sürecine başlayabilmeniz önemlidir. Kapsamı ve sınırları oldukça muğlak olan psikoterapi mesleğinin, meslek yasasının da olmaması nedeniyle meslek dışından kişilerce istismara oldukça açık olduğu aklımızdan çıkmaması gereken bir gerçektir. Bu sebeple mümkünse özellikle ilk seansın yüz yüze yapılmalı, online terapinin çerçevesi, sınırlılıkları, hedefleri belirlenmelidir. Daha sonraki seanslar online olarak görüntülü konuşma şeklinde devam edebilir.

Online terapi de tıpkı yüz yüze terapi gibi bir çerçevesi ve süreci olan bir terapi şeklidir. Sadece sıkıntının duyulduğu an terapistle görüşmenin yerine düzenli ve en az haftada bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir, sadece kriz anında sakinleştirilmeye duyulan ihtiyacın yerine krizin kaynakları ve ruhsal bir dönüşüm için süreklilik elzemdir.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Gülsen SÜSLÜ Fotoğraf
Uzm.Psk.Gülsen SÜSLÜ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi79 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülsen SÜSLÜ'nün Makaleleri
► Cinsel Terapi Nedir, Ne Değildir? Psk.Gülüm BACANAK
► Öz Şevkat Nedir Ne Değildir? Psk.Tolga Nasuh ARAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Onlıne Terapi Nedir, Ne Değildir?' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kadınsılık Şubat 2017
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:05
Top