2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Duygu Regülasyonu
YAZI #6677 © Yazan Psk.Dnş.Kadriye EŞKİ | Yayın Eylül 2020
ÇOCUKLARDA DUYGU REGÜLASYONU
Hayatımız akıp giderken kimi zaman yaşadıklarımız karşısında adımlarımızı hesaplayarak atarken kimi zaman ise kontrolden çıkabiliyoruz. Zaman hızla akıp giderken bir virüsün gelip tüm akışı durduracağını,tüm insanlığın düzenini değiştireceğini hangimiz hesap ettik ki? Bazıları pandemi karşısında önlemlere göre kolayca evrilirken neden bazıları psikolojik savaşı kaybetti? Danışanlarımda da teyit ettiğim en güçlü nedenlerden biri duygu regülasyonunun zayıf olması.Peki nedir bu duygu regülasyonu?

Zor durumlar karşısında verdiğimiz tepkiler duygu regülasyonunun temelini oluşturmakta. Duygu regülasyonu basit anlamıyla duygu düzenleme;bireyin karşılaştığı ,baş etmekte zorlandığı bir durum karşısında kendi içinde oluşan ilk tepkiyi kontrol edip,sonuçlarını değerlendirip gerek davranışıyla gerek bedensel tepkileriyle gerekse duygusuyla en uygun tepkiyi verebilmesidir. Kişinin zor durum karşısında durup,düşünüp sonrasında harekete geçebilme becerisidir.

Anne karnından itibaren bebek ile anne arasında bağlar kurulmaya başlar.Bu aşamadan itibaren anne ile duygusal bir iletişim içinde olan bebek kendisini ve duygularını temel bakım vereni ile kurduğu bağlanma ilişkisi ile geliştirir.Dünyaya ilk gözlerimizi açtığımız andan itibaren duygularımız bizimledir. Beynimizin sağ lobu duygu akışını ağlayarak başlatır. Bakım veren kişiler bizleri kucağına alarak sakinleştirmeye çalışır.Bakım veren kişinin bize karşı davranışları,tepkileri,sakinliği ve fiziksel-duygusal ihtiyaçlarımızı zamanında karşılanması bizim sakinleşmeyi öğrenmemizi sağlar.Unutulmamalıdır ki çocuğun duygularını düzenleyemediği anlar, içinde bulunduğu durumu nasıl çözeceğini bilememesi nedeniyledir.Bu tepkide sevgi ve şevkat ihtiyacı vardır.

Pandemi döneminde online terapi ihtiyacı hızla artmış birçok insan kaygısıyla ve korkusuyla baş edememiştir. Duygu regülasyonunda zorluk yaşayan kişiler öfkesini dışa vurabilir, kontrolsüz davranışlar sergileyebilir. Ya da tam tersi öfkesini dışa vuramaz ve bastırırılar.İfade edilemeyen duygular kişide baş ağrısı,mide krampları,bağırsak problemleri gibi bedensel semptomlara neden olabilmektedir.ayrıca kişinin mutsuz,çökkün ve endişeli hissetmesine neden olabilmektedir.yemek yeme ile duygu regülasyonu arasında da bağ vardır. Duygu düzenlemekte zorlanan birey ya çok sık yemek yer yada yemek yemeyi kısıtlar.duygu durumuyla baş etmekte zorlanan birey pek çok şekilde etkilenir ve bu etkiler kişilerarası ilikilerine de yansıyabilir.Durumla baş etmek böylece daha da zorlaşır.Ancak duygu düzenleme güçlüğü ve bu güçlük nedeniyle yaşadığınız sorunların üstesinden gelmek yeni ve işlevsel duygu düzenleme becerisi kazanmayla mümkündür.
Çocuğun duygularını düzenleyebilmesi için yardımcı olabilmek için;
1-Çocuğa sarılın, masaj yapın yani fiziksel temasta bulunun.
2-Duygularını ifade etmesine izin verin. Bunun için de duyguları öğretin.
3-Fiziksel egzersiz yapmasına izin verin.
4-Bir bardak su içmesini sağlayarak sakinleşmesine yardım edin.
5-Çocuğa derin nefes almasını veya 1'den 10'a kadar içinden saymasını ve sakinleştiğinde konuşabileceğimizi öğretebiliriz.

Tüm bunları uygulamamıza rağmen başarıya ulaşamazsak bir uzman desteği alabiliriz.
Duygunu farket ve yaşa. İşte o zaman güzelleşecek dünya.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Kadriye EŞKİ Fotoğraf
Psk.Dnş.Kadriye EŞKİ
Isparta (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi52 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Kadriye EŞKİ'nin Yazıları
► Çocuklarda Benlik Regülasyonu Psk.Gizem ÇEVİKER
► Çocuklarda Duygu Yönetimi Pdg.Tuğba KOÇ
► Duygu Kontrolü Meral HASANDAYIOĞLU
► Duygu ve Ergen Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Duygu ve Duyguların Özellikleri Psk.Emin KOMŞAL
► Duygu Odaklı Terapi Psk.Dnş.Hasan DAĞ
► Düşünce-Duygu İlişkisi Psk.Dilara PEPEDİL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Duygu Regülasyonu' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Emdr Terapi Nedir? Eylül 2020
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:06
Top