2007'den Bugüne 92,330 Tavsiye, 28,225 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anoreksiya Nervoza
YAZI #7456 © Yazan Psk.Cansu Sinem DURSUN | Yayın Temmuz 2022
Anoreksiya nervoza, boy ve yaşa göre düşük ağırlıkla sonuçlanan kendi kendine açlık ve kilo kaybı ile karakterizedir. Anoreksiya, opioid kullanım bozukluğu dışında herhangi bir psikiyatrik tanı arasında en yüksek ölüm oranına sahiptir ve çok ciddi bir durum olabilir. Boy için bir ağırlık ölçüsü olan vücut kitle indeksi veya BMI, anoreksiya nervozalı yetişkin bir bireyde tipik olarak 18.5'in altındadır. Anoreksiya nervozada diyet davranışı, kilo alma veya şişmanlama korkusundan kaynaklanır. Anoreksiyalı bazı kişiler kilo almak istediklerini ve kilo almaya çalıştıklarını söyleseler de, davranışları bu niyetle tutarlı değildir. Örneğin, sadece az miktarda düşük kalorili yiyecekler yiyebilir ve aşırı egzersiz yapabilirler. Anoreksiya nervozaya sahip bazı kişiler de aralıklı olarak aşırı yemek yer ve/veya kusma veya müshil kötüye kullanımı ile mideyi boşaltır. Anoreksiya nervozanın iki alt tipi vardır:
📍bireylerin öncelikle diyet yaparak, oruç tutarak veya aşırı egzersiz yaparak kilo verdiği kısıtlayıcı tip ve
📍kişilerin aralıklı tıkınırcasına yeme ve/veya çıkarma davranışlarında da yer aldığı tıkınırcasına yeme/temizleme türü.
Zamanla, açlık veya arınma davranışlarıyla ilgili olarak aşağıdaki belirtilerden bazıları gelişebilir:
📍Adet dönemleri durur.
📍Dehidrasyondan baş dönmesi veya bayılma yaşanabilir.
📍Kırılgan saç/tırnak durumları görülebilir.
📍Soğuk intoleransı gelişebilir.
📍kas zayıflığı görülebilir.
📍Mide ekşimesi ve reflü (kusanlarda) görülebilir.
📍Yemeklerden sonra şiddetli kabızlık, şişkinlik ve dolgunluk oluşabilir.
📍Kompulsif egzersizden kaynaklanan stres ve ayrıca osteopeni veya osteoporoz (kemiklerin incelmesi) ile sonuçlanan kemik kaybı oluşabilir.
📍Depresyon, sinirlilik, kaygı, zayıf konsantrasyon ve yorgunluk gibi durumlar yaşanabilir.
Ciddi tıbbi komplikasyonlar yaşamı tehdit edebilir ve özellikle müshil kullanan veya kusan hastalarda kalp ritmi anormalliklerini, böbrek problemlerini veya nöbetleri içerebilir.
Anoreksiya nervoza tedavisi, etkilenenlerin yeme ve kilo kontrol davranışlarını normalleştirmelerine ve kilolarını geri kazanmalarına yardımcı olmayı içerir. Birlikte ortaya çıkan herhangi bir psikiyatrik veya tıbbi durumun tıbbi değerlendirmesi ve tedavisi, tedavi planının önemli bir bileşenidir. Beslenme planı, bireylerin yemek yeme konusundaki kaygılarını gidermelerine yardımcı olmaya ve düzenli aralıklarla öğünlerde farklı kalori yoğunluklarına sahip geniş ve dengeli bir dizi gıda tüketmeye odaklanmalıdır. Ergenler için en etkili tedaviler, ebeveynlerin çocuklarının yemeklerini desteklemelerine ve izlemelerine yardımcı olmayı içerir. Vücut memnuniyetsizliğinin ele alınması da önemlidir, ancak bunun düzeltilmesi genellikle kilo ve yeme davranışından daha uzun sürer. Ayakta tedavi etkili olmadığında şiddetli anoreksiya nervoza durumunda, yatan hasta veya konut davranışsal uzmanlık programına kabul edilebilir. Çoğu uzmanlık programı, kiloyu geri kazanmada ve yeme davranışını normalleştirmede etkilidir, ancak programdan çıktıktan sonraki ilk yılda nüks riski önemli olmaya devam eder.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Cansu Sinem DURSUN
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Cansu Sinem DURSUN'un Yazıları
► Anoreksiya Nervoza Dr.Psk.Fatih SÖNMEZ
► Yeme Bozukluğu: Anoreksiya Nervoza Psk.Emir Emre DOĞAN
► Bulimia Nervoza ve Tedavisi Psk.Gülüm BACANAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Anoreksiya Nervoza' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Psikoterapi Nedir? Temmuz 2022
◊ Şizofreni Hastalığı Temmuz 2022
◊ Yeme Bozuklukları Temmuz 2022
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:41
Top